A heti rendszerességgel jelentkező „Örömhírre hangolva” videósorozat a megjelenését követő vasárnapi evangéliumi szakaszon való elmélkedést kívánja elmélyíteni, emellett arra buzdít, hogy olvassuk a Szentírást és cselekedjük meg az Igét! (Húsvét IV. vasárnapja, 2022. május 8.)

Dicsértessék a Jézus Krisztus! Szeretettel köszöntök mindenkit!

Húsvét negyedik vasárnapját Jó Pásztor vasárnapnak is szoktuk nevezni. Jézus a János evangélium tizedik fejezetében azt mondja magáról: "Én vagyok a Jó Pásztor" (Jn 10,11.14). Ezt úgyis lehetne fordítani a görög nyelvből, hogy "Én vagyok a Szép Pásztor". Szemléljük együtt Jézust a Jó Pásztort, a Szép Pásztort, aki az emberekhez fűződő kapcsolatát a pásztor és a nyáj közötti kapcsolattal fejezi ki. Ahogy a pásztor ismeri a nyájat, ahogy a juhok hallgatnak a pásztorra, úgy Jézus is ismer minden embert. Mindannyiunkat ismer. Ez az ismeret nem csupán értelmi ismeretet jelent, hanem barátságot jelent. Jézus meghív mindenkit a vele való barátságra. A János evangélium tizenötödik fejezetében azt mondja Jézus: "barátaimnak mondalak titeket" (Jn 15,15). Jézus mindannyiunk barátja. Ismer, szeret mindannyiunkat. Jó nekünk az, hogy tudjuk ezt minden nap ünnepelni, hogy Jézus ismer személyesen minket is, nevünkön szólít, bátorít, szeret, velünk van, i8smer bennünket. Fontos, hogy erre a barátságra válaszoljunk mi is barátsággal. Törekedjünk mi is egyre jobban megismerni Jézust. Mert szeretem, egyre jobban meg akarom ismerni. Egyre jobban megismerem, egyre jobban merg akarom szeretni Őt. Jézus a mi Jó Pásztorunk, aki ismer bennünket, szeret bennünket. Erre a szeretetre válaszoljunk mi is szeretettel!

Továbbá Jézus azt mondja: "Örök életet adok nekik, nem vesznek el soha" (Jn 10, 28). Jézus az, aki örök életet tud adni nekünk. Egyedül Jézus Krisztus az, aki örök életet tud adni az embernek. Jézus azt mondja: "Én vagyok a feltámadás és az élet. Aki bennem hisz, még ha meghal is, élni fog." (Jn 11,25). Egy másik helyen pedig így fogalmaz: "Én vagyok az út, az igazság és az élet" (Jn 14,6). Jézus maga az élet, az örök élet. Jézus ajándékba adja nekünk az életet, az örök életet. Örömünk forrása az, hogy nem a halálé, nem a szenvedésé az utolsó szó, hanem az életé, a feltámadt Jézus Krisztusé. Jézus Krisztusban van az örök élet. Egyedül Jézus Krisztusban van az örök élet. Remény azt tudnunk, hogy az Úr feltámadt, él. Ha hiszünk benne, akkor mi is feltámadunk az örök életre.

Végül Jézus azt mondja: "(juhaim) nem vesznek el soha, és senki nem ragadja ki őket kezemből." (Jn 10,27). Ahogy a pásztor oltalmazza a nyájat, úgy véd bennünket is az Úr Jézus. Ez arra utal, hogy Jézus megmutatja nekünk, hogy kik vagyunk. Isten gyermekei vagyunk mindannyian. Értékes emberek vagyunk. Jézus védelmez bennünket. Ez abban is megmutatkozik, hogy megmutatja nekünk, hogyan éljünk, hogyan tudunk boldog, szép életet élni. Egyedül Ő az, aki igazán boldoggá tud tenni bennünket. Hogy hogyan éljek, hogyan éljek az igazság szerint, azt Jézus Krisztus mutatja meg nekünk. Jézus a Jó Pásztorunk. Kövessük Őt! Ő ismer bennünket. Személyes barátságot akar ápolni velünk. Személyes barátságra hív bennünket. Egyedül Jézus az, aki nekünk is örök életet tud adni. Ő az, aki oltalmaz, aki véd. Kövessük Jézust! Bízzuk rá magunkat!

Általában húsvét negyedi kvasárnapján, Jó Pásztor vasárnapján van Rómában a papszentelés. Magam is többször résztvettem ezen a szép szertartáson, amikor a római pápa több fiatalembert pappá szentel. Fontos, hogy mindig imádkozzunk papi hivatásokért, de különösen ezen az ünnepen. Jézus Jó Pásztor ünnepén imádkozzunk azért, hogy egyre többen legyenek olyan fiatalok, akik igent mondanak Jézus Krisztusra, igent mondanak a papi hivatásra. Imádkozzunk most papi hivatásokért, imádkozzunk minden papért, továbbá imádkozzunk a békéért, a betegekért, a családokért, és az egészségügyben dolgozókért.

2022. május 8. – Húsvét 4. vasárnap

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből (Jn 10,27-30)

Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak: „Juhaim hallgatnak szavamra. Ismerem őket, és ők követnek engem. Örök életet adok nekik, nem vesznek el soha, és senki nem ragadja ki őket kezemből.
Atyám, aki nekem adta őket, nagyobb mindenkinél: Atyám kezéből nem ragadhat ki senki semmit. Én és az Atya egy vagyunk.”

Ezek az evangélium igéi.

Pécsi Egyházmegye

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség