A 15 éves múltra visszatekintő országos horvát búcsút idén Máriagyűdön rendezték meg hazánkban. Szentháromság vasárnapján, június 12-én a kegyhely szabadtéri oltáránál mutatott be ünnepi szentmisét Ivan Štironja montenegrói megyéspüspök és Bacsmai László mohácsi plébános, a Pécsi Egyházmegye horvát referense a mintegy 400, határainkon innen és túlról érkezett horvát ajkú hívő részvételével. A búcsúról a Pécsi Egyházmegye horvát referatúrájának munkatársa, Taragyia Györgyné írt beszámolót.

A Mi sad u Jud putujemo Gospe svetomu liku, azaz Máriagyűdre megyünk Szűzanya szent szobrához kezdetű énekkel köszöntötték Szentháromság vasárnapján, június 12-én a horvát ajkú hívek a Máriagyűdi Szűzanyát. Egy régen elfeledett, Máriát köszöntő ének ez, amit az ünnep alkalmából tanultak meg újra az erre az alkalomra összeállt Baranya Énekkar tagjai.

A baranyai horvátság búcsújáró napja emberemlékezet óta Szentháromság ünnepére esik, nem tudni, miért tettek egykor fogadalmat őseink, valószínűsíthető, hogy valamilyen elemi csapás vagy szerencsétlenség idejére nyúlik vissza a története. 

Horvát búcsú14

Az Országos Horvát Önkormányzat immár 15. alkalommal hívta országos zarándoklatra a Magyarországon szétszórtan élő horvát közösség tagjait Győr-Moson-Sopron megyétől Bács-Kiskun megyéig, hogy megvallják a Szentháromság misztériumát, illetve védelmet és oltalmat találjanak a Gyűdi Szűzanya palástja alatt. Az évenként mindig más helyszínen megtartott búcsút idén az országszerte ismert zarándokhelyen, a Dráva menti népek közös Mária-kegyhelyén tartották, ahol ezúttal is több mint négyszázan vettek részt a montenegrói püspök által bemutatott szent áldozaton, itthoniak és horvátországiak egyaránt.

A Montenegrói (Kattarói) Egyházmegyében jelenleg 10 000 katolikus él (a teljes népességnek körülbelül 12%-a), védőszentjei Szent Trifon (Sveti Tripun), a kotori születésű Szent Lipót, akit második horvát szentként kanonizáltak, illetve boldog Kotori Ozana, a tizenéves hittérítő szűz, akit 1934-ben avattak boldoggá.

Horvát búcsú11

A búcsú rózsafüzér imádsággal kezdődött a kegyhely szabadtéri oltáránál, majd főpásztori szentmisével folytatódott. A vendégpüspököt, Ivan Štironja-t, aki Kotorból (Montenegró) érkezett, hogy együtt ünnepeljen a hívekkel, Bacsmai László mohácsi plébános, a Pécsi Egyházmegye horvát referense ezekkel a szavakkal köszöntötte:

„Kívánom, hogy Excellenciád érezze magát itthon köztünk, mert összeköt minket a közös hit és ugyanaz a nyelv, amit édesanyánktól kaptunk örökségül, még akkor is ha más-más dialektussal beszélünk, de  történjen meg itt is, köztünk, a múlt vasárnap ünnepelt pünkösdi nyelvcsoda, hogy értsük és megértsük egymást.”

A püspök az anyanyelv szeretetéről és tiszteletéről beszélt homíliájában, különösképpen is hangsúlyozva a szeretet nyelvét, amit ápolni és használni kell. Hangsúlyozta, ez a nyelv vezette a zarándokokat Máriagyűdre, és vezeti minden kegyhelyre. A szeretet nyelvén szólt a Fájdalmas Anya a kereszt alatt, illetve Jézus a keresztfán. Hiszen „Isten szeretete abban nyilvánul meg bennünk, hogy Isten elküldte a világba egyszülött Fiát, hogy általa éljünk” (1Jn4, 9). 

Ivan Štironja emlékeztetett, hogy a Szentháromság nevében kereszteltek meg bennünket, melyet a keresztvetéssel mi magunk is naponta megvallunk, és áldozáskor is Jézus által a Szentháromság költözik lelkünkbe.

Horvát búcsú17

A szentmise végén Bacsmai László plébános megköszönte a híveknek a részvételt és a szervezést, a harmincfős énekkarnak és a karnagynak a felkészülést, majd keresztúti ájtatosságra és litániára hívta az egybegyűlteket a kegytemplomba. A búcsú végeztével mindenki lelkiekben megerősödve tért otthonába, azzal a tudattal, hogy egy év múlva a Zala megyei Homokkomárom Kisboldogasszony-kegytemploma lesz az országos zarándoklat helyszíne.

Szöveg: Taragyia Györgyné
Fotó: Kollár Ákos

Pécsi Egyházmegye

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség