A Pécsi Egyházmegye nyugalmazott püspöke, Mayer Mihály, augusztus 20-án, Szent István királyunk ünnepén a kakasdi Szent Mihály-templomban mutatott be szentmisét, melyen Erdélyből, a Felvidékről és Németországból érkezett hívek is részt vettek. Az alábbiakban Kakasd Egyházközség közösségi oldalán a liturgiáról megjelent beszámolót adjuk közre.

Augusztus 20-án reggel félve tekintettünk az égre, riasztó hírek érkeztek a várható időjárásról. Csakhogy a Szent Mihály-templom nagy harangja mit sem törődve ezzel, ünnepi szentmisére hívta a kakasdi híveket, és a külföldről érkezett vendégeket.

A szentmise kezdetére megtelt a templom hívekkel, hogy méltósággal, jelentőségéhez mérhető módon együtt ünnepeljenek és emlékezzenek nemzeti ünnepünkön Szent Istvánra, első királyunkra, és részesei lehessenek az új kenyér megáldásának, megszentelésének.

Kakasd5

A szentmisét Mayer Mihály nyugalmazott püspök — aki nyolc éve szolgálja a kakasdi híveket — mutatta be. Áldja meg az Isten érte! Püspök atya a szentmise elején külön köszöntötte a Csíkfalváról (Erdély,) Deákiból (Felvidék), Radiborból (Németország) és a Székelykakasdról (Erdély) érkezett vendégeket és örömét fejezte ki, hogy sokan népviseletbe öltözve jelentek meg a templomban.

Kakasd6

Szentbeszédében áttekintést adott az államalapításról, Szent István életéről, hogy milyen út vezetett Vajk születésétől István király szentté avatásáig, miként tette részévé Magyarországot a nyugati keresztény közösségnek.

A szentmise befejező szakaszában az új kenyér megáldását követőeSchellné Simcsik Orsolya polgármester szegte meg a kenyeret, majd a székely társulat és a német kórus tagjai osztották szét a hívek között a megszentelt, felszeletelt kenyeret. Jelképesen, mint Bibliában: „azután vette az öt kenyeret és a két halat, feltekintett az égre, megáldotta és megtörte a kenyereket, és a tanítványoknak adta, a tanítványok pedig a sokaságnak.” (Mt 14,13-21)

Kakasd2

A szentmise a három himnusz (a pápai, a magyar és a székely) eléneklésével és püspök atya elbocsátó áldásával ért véget. 2022 augusztusában is jó volt magyarnak, kereszténynek, kakasdinak lenni!

Szöveg, fotó: Sebestyén Lajos
Forrás: Kakasd Egyházközség Facebook-oldala

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

No events

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség