A Kisdorogért Egyesület - fennállásának tizenötödik évfordulója alkalmából - egyháztörténeti kiállítást rendezett a kisdorogi plébánián, melynek ünnepélyes megnyitóját augusztus 28-án tartották. A Tolnai Népújság beszámolóját közöljük.

A kiállításon jelen volt Pánczél Károly, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, Felföldi László pécsi megyéspüspök, Mayer Mihály nyugalmazott pécsi megyéspüspök, Kisdorog díszpolgára, Klein Mihály polgármester, Márton Antal jegyző, valamint Beke József, Magyarország innsbrucki főkonzulja is, aki maga is kisdorogi származású. A rendezvény műsorvezetője Csibi Krisztina, a Magyarság Házának igazgatója volt.

Egyhaztorteneti kiallitas3

Nier János, a Kisdorogért Egyesület elnöke köszöntő beszédében kiemelte, ez nemcsak az egyesület számára fontos ünnep, hanem minden kisdorogi számára is különleges alkalom. 

– Régóta vártunk már egy olyan szép és felemelő eseményre, mint ez a mai, amely összefogja a falu lakóit, vissza-visszatérő barátait, támogatóit, időseket, fiatalokat. Sokan járultak hozzá a mai naphoz és a kiállításhoz, sokan személyes emlékeiket, tárgyaikat adományozták e nemes célra, melyet ezúton is hálásan köszönök – mondta az egyesület elnöke.

Beke József konzul örömmel jött haza erre az eseményre, hiszen innen származik, és a mai napig itt van az állandó lakcíme is. Beszédében elmondta, ugyan hosszú utat járt be az iskolától a konzulátusig, de a gyökerei innen erednek.

– Itt tanultam meg a helyi székely és német emberektől, mi a szorgalom, a kitartás, a becsület és mindenek előtt a hit – mondta. – A hit Istenben, önmagunkban és a közösség erejében. 

Pánczél Károly felidézte, milyen történelmi események kapcsán kerültek ide és a környékre a különböző nemzetekhez tartozó emberek, családok, kiket, milyen okok miatt telepítettek ide-oda szerte Európában. Beszélt az állam szerepéről, feladatairól is és kiemelte, hogy az állam legfontosabb feladata a nemzet megtartása. Államhatáron belül és kívül is.

– Fontos egy olyan rendszert kiépíteni, amely elősegíti a nemzet megmaradását – tette hozzá. – Továbbá szintén fontos feladatunk, hogy gondoskodjunk a Magyarországon élő nemzetiségekről, hiszen együtt építettük ezt az országot. 

Egyhaztorteneti kiallitas4

A kiállítást Felföldi László pécsi megyéspüspök nyitotta meg, aki beszédében hálát adott ezért az összetartó közösségért és azokért a kincsekért, melyeket a helyiek megőriztek és most kiállítottak.

– Egy fa a viharra a gyökerében válaszol. Így tettek az emberek a történelem folyamán is. Hitet és erőt kaptunk a gyökereinkből – mondta a püspök. – A falu, a családok, az emberek, az őseink a történelem viharára a gyökereikben válaszoltak. Hitükben, emberi méltóságukban, törekvésükben így gyönyörű gyümölcsök születtek. Ilyen gyümölcs ez a kiállítás is.

Az ünnepségen közreműködött a Szekszárdi Gitárkvartett, a Kisdorogi Székely Népdalkör, a Kisdorog-Teveli Wiesental Német Kórus és Salamon László.  

A Kisdorogért Egyesület 2007-ben, tizenöt éve alakult és a kezdetektől fogva egyházi, valamint vallási programokat szervez. Állandó találkozóhelyük, rendezvényeik helyszíne a plébánia épülete volt, majd később hivatalosan is  ez lett az egyesület székhelye. Nier János elnök elmondta, szerveztek már kiállításokat, könyvbemutatókat, filmvetítéseket, koncerteket, gasztronómiai eseményeket nemcsak Kisdorogon, hanem a környező településeken, Budapesten és Erdélyben is. Ápolják a németek, a bukovinai székelyek és a felvidéki magyarok örökségét. Pályázati forrásoknak köszönhetően a kisdorogi paplak teljesen megújult és szintén pályázaton nyert anyagi támogatásnak köszönhetően megújulhatott a Szent Lőrinc Egyháztörténeti Kiállítás.  

– Kisdorog nagyon büszke erre az eredményre és arra is, hogy sok papot adott az egyháznak ez a kis falu – tette hozzá az egyesület elnöke. – A kiállítás maga kettős céllal jött létre. Az idelátogatóknak szeretnénk betekintést adni ennek a színes, gazdag kulturális hagyományokkal rendelkező falunak az életébe. Másrészt pedig a helyiek számára kívánunk egy fogódzót nyújtani, amihez időnként visszatérhetnek, ahol megtalálhatják múltjuk csodálatos emlékeit. Ezen keresztül tudnak a jelenhez kapcsolódni. Hiszen a gazdag múltról, a színes vallási életről rengeteg fénykép, tárgyi emlék tanúskodik, melyeket a falubeliek adományoztak a kiállítás létrejöttéért. 

Forrás: teol.hu
Fotó: Makovics Kornél

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség