A Pécsi Egyházmegye közoktatási intézményeinek közös tanévnyitóját tartották augusztus 31-én Tolnán, a Nagyboldogasszony-templomban, ahol Veni Sancte szentmisét celebrált Felföldi László megyéspüspök. A liturgián koncelebrált Ravasz Csaba plébános, iskolalelkész, Rostás Jenő István plébános, iskolalelkész, Dallos Tamás plébános, iskolalelkész és Kovács József káplán, iskolalelkész.

A liturgia előtti ünnepi műsort felvezetve a Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium igazgatója, Novothné Bán Erzsébet köszöntötte a megjelent egyházi és világi vendégeket, a tantestület tagjait, a szülőket és a diákokat. Az intézményvezető beszédében kiemelte, hogy a vendégek többsége a gimnázium öregdiákja, akik immár a település egymást segítő közösségének fiatalabb és idősebb tagjaiként vesznek részt a liturgián. A Szent István Katolikus Gimnázium idén ünnepli a Pécsi Egyházmegyéhez, mint fenntartóhoz való tartozás 6. évfordulóját, az eltelt esztendők pedig új értékekkel, kapcsolatokkal gazdagították a közösséget, erőt, kedvet, hitet adva egymásnak a mindennapok tartalmas megéléséhez.

Veni Sancta Tolna 2022 041

Felföldi László a szentmise homlíliájában a pedagógusok és a diákok küldetésének megéléséről beszélt. A megyéspüspök kiemelte, a pedagógusok küldetése a tanítás, a nevelőmunka.  A rájuk bízott gyermekek életét és sorsát ugyanis nagyban meghatározza, ahogy őket tanítják, ahogy a tanáraik jelen vannak a mindennapjaikban.

Veni Sancta Tolna 2022 029

Közös feladatunk, hogy lelkesítsük a gyermekeket, megmutassuk számukra, hogy mindnyájuknak van talentumuk, tehetségük, értékük, kincsük, amelyben gyönyörködhetnek, amelyért ugyanakkor szenvedniük is kell, mert nincs élet, nincs kincs, nincs érték és nincs emberi méltóság harc, küzdelem, szenvedés és áldozat nélkül.

Veni Sancta Tolna 2022 148

Járom az egyházmegye falvait – mutatott rá szentbeszédében a főpásztor - és látom, hogy sok falunak van ún. szenvedéstörténete: a történelem adott pillanatában megélt kitelepítések, áttelepítések, elűzetések, elhurcoltatások. Ugyanakkor óriás kincseket is találtam ezekben a falvakban, melyek által – a szenvedéseik közepette is - a hitük még gazdagabb lett és talpon maradtak. A kincsük segítette számukra a megmaradást.  Minden osztályban vannak olyan gyermekek, akikkel ezek a szenvedések megtörténnek otthon, a családban. Nem politikai vagy gazdasági értelemben, hanem családi tragédiákon keresztül. A mi feladatunk, hogy segítsük ezeket a gyerekek abban, hogy a legnagyobb szenvedés ellenére is kincset, értéket találjanak az életükben. Sírják el, amit el kell siratni, szenvedjék meg, amit el kell szenvedni, mert attól nem tudjuk megszabadítani őket, de meg kell mutatni számukra, hogy a szenvedések közepette is talpon kell maradniuk, mert küldetésük van, mert kincsük van és az életük, a jövőjük a kezükben van.  Ahogy mindnyájunknak – emelte ki Felföldi László.

Veni Sancta Tolna 2022 055

Mindnyájunk célja, pedagógusoknak, diákoknak, hogy jobb emberek legyünk. Van egy benső kéz, mely vezet minket az életünkben, mely által nyomot hagyunk. Mint ezen az ünnepségen a csellón oly gyönyörűen játszó fiatalnak, úgy Isten mindnyájunknak adott az életünk hangszeréhez talentumot, mellyel az élet dallamát le kell tudni játszani. De rajtunk múlik, hogy az valóban dallam legyen, abban szeretet, gazdagság kegyen. Ez a küldetésünk. A pedagógusoknak, hogy támogassák és segítsék a diákokat, akik számára nagy feladat, hogy a rájuk váró feladatokra, küzdelmekre felkészüljenek, és akkor ez a küzdelem, ez a tanév életünk javát, családjaink, közösségeink, gazdagságát, szépségét szolgálja majd.

Veni Sancta Tolna 2022 176

A szentmise zárásában a Szentlélek bőséges áldásának kiáradását kérte a főpásztor az előttünk álló 2022/23-as tanévre.

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 május
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 26. - 2024. 05. 26.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség