Már hagyomány, hogy a Londonban élő katolikus magyarok közössége minden évben szeptember első vasárnapján ünnepli Szent István királyt. Ebben az évben szeptember 4-én bérmálással egybekötve ünnepelt a közösség a nyugat-londoni Brentfordban, a Szent János evangélista nevét viselő templomban, ahol az ünnepi szentmise meghívott főcelebránsa Felföldi László pécsi megyéspüspök volt. A liturgiában nyolc magyar fiatal részesült a bérmálás szentségében, valamint az ünnep alkalmából átadták a Szent István-díjat is.

A szentmisén jelen volt dr. Kumin Ferenc londoni nagykövet és családja, dr. Sárosi Fanni, Magyarország Londoni Nagykövetsége diaszpórakapcsolatokért felelős tanácsosa, valamint Salánki István, a helyi református gyülekezet lelkésze.

Az ünnepi szentmisében Csicsó János angliai főlelkész Mindszenty József bíboros 1974. augusztus 20-án a bécsi Pázmáneumban elhangzott szavait idézve köszöntötte a megjelenteket: „Kedves Magyarjaim! Ünnepeljük Szent István királyunkat, az ezeréves történelemnek legnagyobb magyarját és a mi szent hitünk térítő apostolát.” Azért gyűltünk most itt össze, hogy kérjük szent királyunk közbenjárását azért, hogy legyen közös jövőnk, hitünk, reményünk és szeretetünk.

Az ünnep alkalmából Felföldi László pécsi megyéspüspök szentbeszédében az István király nevéhez fűződő törvényt idézte, mely szerint minden tíz falu építsen egy templomot. A szónok kiemelte, a törvény nem az épületről szólt. Szent István király korában a Kárpát-medencében élt népek több nyelven beszéltek, akikből István egységes nemzetet akart építeni. Az volt a szándéka, hogy jöjjön össze a nép, találkozzanak, közösen építsenek valamit, amit aztán közösen gondoznak.

Közösség született, mely a mai napig a legmélyebb üzenete ennek a törvénynek. Ma a közösségek válságban vannak – figyelmeztetett a megyéspüspök. Szent István ma is azt mondaná, hogy fogjunk össze és építsünk templomot, nem fizikait, mert az bőven van, hanem lelkit. Azt mondaná, hogy építsünk közösséget, mert ez a család életének legbiztosabb alapja, ez segíti abban, hogy együtt marad és megmarad. Minél erősebb közösség veszi szorosra a szálakat egy család körül, annál stabilabb annak a családnak az élete - fogalmazott Felföldi László.

London Szt Istvan1

A jövőnk, az életünk, a családunk titka van ezekben a találkozásokban, melyhez ragaszkodnunk kell, melyért áldozatot kell hoznunk. Ez sokszor nagyon nehéz, ugyanakkor mindig gyümölcsöt terem, amiből élni és gazdagodni tudunk: megérteni egymást, elfogadni és erősíteni egymást – hangsúlyozta a szónok.

A keresztségi fogadalom megújítása előtt megáldották a templom új keresztelőkútját, a szentmise végén pedig az új kenyeret, majd átadták a Szent István-díjat, melyet ebben az évben Velzer Zoltán vehette át a londoni magyar közösségért végzett önzetlen szolgálata elismeréseként. A közös ünneplés a Szent István Ház Mindszenty-termében tartott agapéval zárult.

Fotó: Horváth Ádám

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

No events

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség