Ökumenikus megemlékezést tartottak szeptember 10-én a mohácsi temetőben - a Keresztény Édesanyák Szent Mónika Közössége kezdeményezésére 2020-ban - a meg nem született gyermekekért állított emlékhelyen. A magzatokért és családjaikért mondott közös imádság után Hajdani Józsefné, a 40 Nap Az Életért Mozgalom magyarországi koordinátora, valamint dr. Csókay András idegsebész és felesége mély és őszinte tanúságtételét is hallhatták az érdeklődők a Fogadalmi templomban.

Magzatokért, gyermekekért, akiknek rövid földi élete üzenet – ez a felirat olvasható a könnycseppet ábrázoló szobron Mohácson, a meg nem született magzatok emlékhelyén, mely jelképe a gyásznak, a szomorúságnak és helyszíne az imádságnak azokért a gyermekekért, akiket megöltek a művi terhességmegszakítások során.

A megemlékezés tanúságtevői arra buzdították a megjelenteket, hogy saját lehetőségeik szerint álljanak ki és tartsanak ki az élet védelmében, az emberi élet védelméért.

Bacsmai László plébános a magzatok - hatályos törvények miatti  - kiszolgáltatottságára hívta fel a figyelmet. Hajdani Józsefné, a mozgalom hazai vezetője, megtéréséről és az életvédelmi szolgálatba állásáról, valamint a 40 Nap Az Életért mozgalom küldetéséről beszélt. Hálát adott Istennek, hogy a megfogant életeket évek óta erőteljesen képviselő mohácsi közösség az életvédő tevékenységbe eredményesen bekapcsolódott.
 
Dr. Csókay András idegsebész az emberi élet és annak kezdete tudományosan alátámasztott tényeit hangsúlyozta, melyeket, mint mondta, a közbeszédben tudatosan alkalmazva, mindnyájan formálhatjuk a velünk kapcsolatban álló személyek gondolkodását. Az elismert orvos tanúságot tett személyes tévútjairól, botlásairól és felesége is feltárta az érdeklődők számára, hogy mindezek ellenére hogyan segítette át a próbatételeken Istenbe vetett hite.
 
Simon Enikő a visszatekintésben segítette a résztvevőket a mohácsi életvédő tevékenységekről, kiemelve Dr. Csúcs László mohácsi szülész-nőgyógyász több évtizedes magzatvédő munkásságát, aki hitéből fakadóan az 1956-ban életbe lépett abortusztörvényt elutasítva, nem végzett terhességmegszakításokat.
 
A 40 Nap Az Életért nemzetközi mozgalom 2004-ben indult el azzal a céllal, hogy akik csatlakoznak hozzájuk, azok imával, böjttel és békés jelenléttel segítsék elő minél több gyermek megszületését és az abortusz elkerülését. A hazánkban immár több mint egymillió embert megmozgató kezdeményezés az anya és a magzat életének védelmét tűzte zászlajára. A mozgalomhoz, melynek célja, hogy minél több gyermek születhessen meg és válhasson áldássá családja és hazája számára, hazánk is évről évre csatlakozik.

A Mohácsi temetőben található emlékhelyen megtartott ökumenikus imádságot Mohács katolikus plébánosa, Bacsmai László, valamint a város református és evangélikus lelkészei, Wébel Zsolt és Cairns-Lengyel Henriett vezették. A zenei és énekes szolgálatban közreműködött Csősz István nyugalmazott lelkipásztor, valamint mohácsi és paksi szolgálattevők.

Fotó: 40 Nap Az Életért mozgalom

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.
A Pécsi Egyházmegye főbúcsúja - Szentmise Máriagyűdön:
-
2024. 08. 17. - 2024. 08. 17.
KOVÁSZ - A Pécsi Egyházmegye családi napja:
-
2024. 08. 19. - 2024. 08. 19.
Szent István király ünnepe - Szentmise a székesegyházban:
-
2024. 08. 20. - 2024. 08. 20.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség