2022. október 24-25. között Budapesten rendezték meg a Közép-Kelet Európai Püspöki Konferenciák elnökeinek találkozóját. A programról a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) adott ki közleményt, melyet az alábbiakban adunk közre.

Az eseményen részt vett többek között Gintaras Grušas Vilnius érseke, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnöke, Veres András a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Mario Grech bíboros a Püspöki Szinódus főtitkára, Michael Wallace Banach apostoli nuncius, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsának tagjai: Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Udvardy György veszprémi érsek és Székely János szombathelyi püspök, valamint a szlovák, a lengyel, a román a szlovén, a horvát és a bosznia-hercegovinai, valamint a Szerbiát és más államokat tömörítő Szent Cirill és Metód püspöki konferenciák elnökei és képviselői.

puspoki talalkozo5

A kétnapos tanácskozás központi gondolata a béke volt. Köszöntőjében Veres András győri püspök a II. Vatikáni zsinat atyáinak gondolatát ajánlotta a konferencia résztvevőinek figyelmébe: „A béke nem a háború puszta hiánya, nem is szűkíthető le a szembenálló erők egyensúlyának állandósítására, nem is hatalmi intézkedésekből fakad, hanem valóban és sajátosan »az igazságosság műve« (Iz 32,17)” (GS 78). Az MKPK elnöke emlékeztetett arra is, hogy a Megváltó születésének örömhírét az angyalok békét hirdetve adták tudtul a pásztoroknak: „Dicsőség a magasságban Istennek, és békesség a földön a jóakarat embereinek”. Tehát ott lehet béke, ahol az emberek befogadják Jézust, a békehozót, s megnyílik az emberek jót akaró szíve mások felé.

puspoki talalkozo1

Michael Wallace Banach nuncius arról beszélt, hogy az Egyház békeszerető és ebből fakadóan azon fáradozik, hogy a béke minden dimenzióját felölelje, majd feltette a kérdést: Egyház, mit teszel a békéért? Ferenc pápa magyarországi képviselője hangsúlyozta, hogy e kérdésnek kell visszhangoznia a szívekben, különösen is az Ukrajnában zajló háború békés lezárása szempontjából.

puspoki talalkozo2

Gintaras Grušas vilniusi érsek szerint azért kell imádkoznunk, hogy álljon helyre a béke Ukrajnában. Arra buzdított, hogy imáinkon keresztül mindannyiunknak magunkban kell megkeresnünk azt az utat, amely elvezet országaink és Európa békéjéhez.

puspoki talalkozo

A konferencia résztvevői hétfő este közös szentmisén vettek részt a Szent István-bazilika Szent Jobb kápolnájában, melynek főcelebránsa Erdő Péter bíboros volt.

Mario Grech bíboros előadásában szintén hangsúlyozta a béke fontosságát, majd bemutatta azt a folyamatot, amely során az Egyház meg akarja hallgatni Isten népét. A két napos konferencia során előadást tartott továbbá Schanda Balázs a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának Alkotmányjog Tanszékének vezetője, Újházi Lóránd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kánonjogi Posztgraduális Intézetének tanszékvezetője és Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár.

A tanácskozás Novák Katalin köztársasági elnök meghívására a Sándor-palotában zárult, ahol elnök asszony ebéd keretében köszöntötte a konferencia résztvevőit.

Forrás, fotó: Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség