A források szerint 24 évesen vadászbalesetben elhunyt Árpád-házi herceg életét megelevenítő, megrendítő módon dramatizált diákelőadással, majd pedig ifjúsági szentmisével emlékeztek az intézmény névadó szentjére a siklósi Szent Imre Katolikus Iskola tanulói és munkatársai október 28-án a Szentháromság-templomban. A szentmisét Felföldi László megyéspüspök celebrálta.

A főpásztor köszönetét és tiszteletét fejezte ki a diákok és az őket felkészítő tanárok számára, mert, ahogy fogalmazott:
„Amit láttunk, jóval több volt, mint egy színdarab, mert ebbe mindenki szívét-lelkét beleadta, ezért valóságos ünnep volt”.

SztImre Siklos 24

Az ünnepléshez kapcsolódó elmélkedésében elsősorban a diákokat szólította meg a megyéspüspök. Kiemelte, az ünnep a személyes életünkben, a család, az iskola, az Egyház, a nemzet életében a legfontosabb esemény, mert ha kimarad az életünkből, ha egy család nem tud szépen ünnepelni, akkor csak a szürke hétköznapok maradnak a számára. A világ, amiben élünk, elveszítette, tönkretette az ünnepeket – hangsúlyozta Felföldi László, majd pedig arra ösztönözte a gyermekeket, ne hagyják, hogy az ünnepeik eltűnjenek. Meg kell tanulni ünnepelni: készülni rá, gyertyát gyújtani és valóságosan, szépen megülni azt. Az ünnep lényege hogy valóságosan részesei legyünk, mert ez adja számunkra a hétköznapok erejét és gazdagságát.

SztImre Siklos 18

Szent Imre herceg erényeihez kapcsolódva a főpásztor a diákelőadásban elhangzott három meghatározó gondolatot emelt ki: az igaz emberség, mint stabil alap kialakításának szükségességét, az Istentől adott életfeladatunk felismerését és elfogadását, valamint annak megvalósítását.

SztImre Siklos 09

Szentbeszédét a püspök rendhagyó módon folytatta: a Szent Istvánt, Szent Imrét és Szent Gellértet alakító diákok személyes közreműködését kérte oly módon, hogy kérdéseire válaszolva a gyermekek külön-külön kiemelték megformált szerepük szerinti legfőbb mondandójukat.

SztImre Siklos 27

Szent István elmondta, hogy ő az igaz emberségre tanította fiát, Imre herceget, melyet intelmekben adott át számára, mert ha nem igaz emberségre építjük életünket, az összedől, mint a homokra épített ház. Szent Gellért azt közvetítette, hogy amit Isten adományoz számunkra, azt meg kell szívleljük, el kell fogadjuk. Erre pedig Szent Imre adott választ: „Megteszem, Atyám”.

SztImre Siklos 35

Szent Imrének sem volt könnyű, mert nagyon zavarodott időket élő világba született. De az ő titka és üzenete számunkra, hogy a feladatunkat el kell fogadjuk, meg kell tegyük, mert meg kell értsük, hogy csak általa erősödhetünk meg – zárta szentbeszédét Felföldi László.

SztImre Siklos 41

A liturgia püspöki áldással ért véget, majd a diákok személyes ajándékkal kedveskedtek: Szent István király Imre herceghez intézett intelmeinek egyedi készítésű, az iskola életéből vett képekkel díszített kiadásával lepték meg a főpásztort.

A Szent Imre-nap szeretetvendégséggel és a diákok ünnepi műsorával zárult a Szent Imre Katolikus Iskola épületében.

Fotó: Hegyi László

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

No events

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség