Ünnepi szentmisét celebrált Felföldi László megyéspüspök a versendi Szent Mihály-templom felszentelésének 250. évfordulója alkalmából október 30-án, akinek személyében több mint 20 éve először látogatott a közösségbe az egyházmegye főpásztora. A templomszentelési jubileum alkalmából a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat szervézésében emléktáblát avattak, majd koncert és szeretetvendégség zárta az ünneplést. A Pécsi Egyházmegye horvát referatúrájának munkatársa beszámolóját adjuk közre.

Kettős ünnep alkalmából érkeztek hívek a versendi templomba október 30-án. A rendezvény szervezője, Balatinácz Marianna, a helyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat vezetője köszöntötte a részvevőket, külön szeretettel Felföldi László püspök atyát, hiszen településükre több mint 20 éve nem látogatott főpásztor.

versend9

A bevezető után magyarul és horvátul elhangzottak a település illetve a templom történetének legfontosabb adatai. A község honfoglalás kori település, Szent István király ajándékozta a pécsváradi bencés apátságnak 1015-ben. Az Árpád-korban nemesek és jobbágyok alkották a lakosságot.

1526-ban Versend is színtere volt a mohácsi csatának. A régi, magyarok lakta falu lakossága a török uralom alatt szétszóródott, a település kihalt. A török kiűzése után Boszniából ferences rendi szerzetesek vezetésével, illírek (mai horvátok) telepedtek le a területen.

versend5

1715-ben az adózók országos összeírásában olvasható vezetéknevekből arra lehetet következtetni, hogy már akkor éltek Versenden horvátok. Elhangzott még néhány érdekes adat, amelyek a Pécsi Egyházmegye levéltárosának, Damásdi Zoltán kutatásából származnak. A versendi első születési anyakönyvi bejegyzésből olvasható, hogy 1722. március 6-án született Anna, szülei Miko és Marija Kovacsevics, keresztszülő Marko. Az első házasságkötés 1723 februárjában lett bejegyezve: Tomo Bunjevac és Katica esketése, a tanuk pedig Gyuro Markov és Gyuro Matakov voltak. Az első bejegyzett halott Kata Bunjevac, aki 1722. május 9-én, 26 évesen halt meg.

versend24

Az emléktábla megszentelése után szentmise kezdődött Felföldi László püspök atya celebrálásával, Bacsmai László, Tamás Roland és Bukovics István atyák koncelebrálásával. A szentmisére nemcsak a helyiek jöttek el, hanem a szomszédos települések lakosai, illetve pécsiek és mohácsiak is, akik mindannyian fontosnak érezték, hogy ebben a történelmi pillanatban együtt legyenek, hiszen a többi horvátok lakta, Pécs környéki település múltja is a török időhöz kötődik.

versend23

Püspök atya homíliájában kiemelte, fontos az évfordulók méltó megünneplése, nemcsak a történelmi múltra való visszatekintés miatt, hanem értékes közösségépítő szerepe is van. A templom, amelynek 250 éves évfordulóját ünnepeljük, azoké volt, mondta, akik akkor éltek itt, most pedig a mai generációé, de jelenléte előremutat a jövő felé. A jövő ereje és titka a mi kezünkben van, segítsünk abban, hogy emberek ne maradjanak a közösségen, az életen kívül, halljuk meg, amikor Jézus megszólít minket, mint ahogy megszólította a fügefán kuporgó Zakeust is. A felülemelkedés távlatot ad, segít elképzelni, mi lesz a hozadéka a most történéseinek, mennyit segíti majd a számunkra olyan fontos közösség építését.

versend19

Végezetül egy koncerten mutatták be azt a cd-t, amit a Baranya Megyei Horvátok Egyesületének gondozásában jelent meg „Čuj nas Majko - Hallgasd meg, Anyánk” címmel. Az előadók a baranyai „nagy énekkar” tagjai, akik káprázatos népviseletükben, ragyogó arccal, tiszta hangzással és nagy-nagy örömmel énekelték a nagymamájuktól tanult egyházi népénekeket.

versend30

A versendi gyerekek is szép számmal vettek részt a szentmisén, különösen a „nagyok”, akik egy nappal korábban részesültek a bérmálás szentségében. A liturgia végén a versendi iskolások rajzkiállításának szereplőit díjazták, a meghirdetett pályázat címe és témája „Moja crkva - Az én templomom.”

Szöveg: Taragyia Györgyné
Fotó: Kollár Ákos

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

No events

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség