A Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő 20 oktatási intézmény 420 óvodapedagógusa, tanítója és tanára vett részt november 18-án Pécsen, a Szent Mór Iskolaközpontban megtartott pedagóguskonferencián. A szakmai nap előadója Farkas István piarista – vagy ahogyan sokan ismerik, Lupus atya - volt. A rendezvényen Felföldi László pécsi megyéspüspök is részt vett.

A konferenciát Koósz Roland, a Pécsi Egyházmegyei Hivatal oktatási irodavezetője nyitotta meg, aki idén szeptemberben vette át a szakmai irányítási feladatokat Tóth László korábbi közoktatási főmunkatárstól.

PEM Pedagogusnap 04

Koósz Roland beszédében kiemelte, nehéz időket élünk, létbizonytalanság lengi be a hétköznapjainkat, a gazdasági válság miatt nem tudjuk, mit hoz a holnap. A fenntartó képviseletében azonban kijelentette, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a működéshez szükséges feltételeket biztosítani tudják. Napjaink létbizonytalansága megviseli az embereket mind személyes életünkben, mind a szolgálatuk végzésében. A pedagógusok pedig nagy próbatétel előtt állnak, hiszen munkájuk szolgáló hivatás, melyben sokan érezhetik majd úgy, hogy elfáradnak, kiüresednek, feltöltődésre van szükségük. Az irodavezető az oktatás szívének nevezte a pedagógusokat, és ahogy a szív is két dobbanás között egy pillanatra összehúzódik, megpihen, úgy - reményei szerint - a résztvevők is lelkileg feltöltődve tudják majd folytatni szolgálatukat a konferenciáról hazatárve.

PEM Pedagogusnap 05

Felföldi László megyéspüspök köszönetét fejezte ki a pedagógusoknak áldozatos munkájukért és szolgálatukért, majd rámutatott, hogy a tanítás, mint szolgálat, annyit ér, amennyit a gyerekek és családjaik szívének gazdagodásához hozzátesz. A gyermekek tanulmányi eredményei láthatók, de hogy milyen emberré válnak a jövőben, milyen értéket ültettünk el a szívükben, soha nem fog megjelenni egy iskola értéktárában. Ennek érdekében a főpásztor arra kérte a pedagógusokat, hogy mindennapi küzdelmeikben erősítsék a gyermekeket, segítsék, védjék egymást és törődjenek egymással, mely nagy mértékben meghatározhatja tanári, nevelői munkájukat, szolgálatukat.

PEM Pedagogusnap 10

A főpásztor, aki gimnáziumi tanulmányait maga is piarista diákként végezte, nagy szeretettel köszöntötte a konferencia igen gazdag szakmai életutat bejárt előadóját, aki a püspök személyes meghívására érkezett a konferenciára.

PEM Pedagogusnap 16

Farkas István piarista szerzetes, matematika-fizika-technika szakos tanár, gimnáziumi igazgató, hitoktató, az 1989-es rendszerváltást követő magyarországi egyházi iskolaszervezések meghatározó szereplője, számos szakmai írás, módszertani szakkönyv szerzője, díjak és kitüntetések, köztük Pro Paedagogia Christiana kitüntetés, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetettje.

PEM Pedagogusnap 22

Az előadó Szerepvállalás és pedagógus identitás a katolikus köznevelésben címmel három részletben tartott személyes élményekkel átszőtt gazdag szakmai előadást, melyben a piarista szerzetes Kodály Zoltán nyomán kifejtette: „csak boldog gyermekből lehet boldog felnőtt, s csak ezekből lehet boldog ország”.

A pedagógus szakmai nap közös ebéddel zárult.

Fotó: Hegyi László

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

No events

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség