Immár egy évtizedre visszanyúló hagyomány, hogy a Pécsi Egyházmegye hivatalaiban, plébániáin, intézményeiben dolgozó munkatársaknak és önkénteseknek ünnepi hangversennyel köszöni meg áldozatos munkáját és szolgálatát a Püspöki Hivatal.

Idén az egyházmegye 34 plébániájáról, a Püspöki Hivatalból, valamint a fenntartásában működő 16 egyházi intézményből, továbbá az egyházmegye területén szolgáló szerzetesrendekből mintegy ezer munkatárs, önkéntes szolgálattevők és családtagjaik vettek részt a november 26-án, advent első vasárnapjának előestéjén Pécsett, a Kodály Központban megtartott hangversenyen.

PEM hangverseny 061

Az est házigazdája Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye püspöke, a rendezvény meghívott vendége Péterffy Attila, Pécs polgármestere és Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora, a hangverseny szakmai koordinátora Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész, a Pécsi Székesegyház zeneigazgatója, a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének igazgatója volt.

PEM hangverseny 006

Az elhangzott zeneművek (az előadások sorrendje szerint) a PTE Rézfúvós Kvartettje, a PTE Harsonaegyüttese, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium Scholája, Szigeti Boldizsár, a Szent Mór Iskola és a PTE Művészeti Kar Különleges Tehetségek osztályának tanulója, Boros Mihály zongoraművész, Tompity Vanda, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola hallgatója, a PTE Trombita Szextettje, a PTE Harsonaegyüttese, a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola diákjai, valamint a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium Laudate leánykara és fiú kamarakórusa előadásában csendültek fel.

PEM hangverseny 050

Felföldi László köszönetét fejezte ki az est fellépőinek a felkészülés áldozatos munkájáért és az előadásokért, mellyel szívből jövően megajándékozták a hallgatóságot. Sok küzdelem van a munkájukban, azért is jelentenek az előadásaik olyan gazdag ajándékot számunkra. A lemondás, a szenvedés, az áldozat és a szeretet mindig ajándék, de csak az a szeretet ajándék, amely mögött valódi lemondás, szenvedés és áldozat van – hangsúlyozta a főpásztor beszédében.

PEM hangverseny 007

Egészen biztos, hogy mindenki számára volt egy szó, egy érzés, egy dallam a mai estéről, ami a szívéhez szólt és magával viheti. Ez a mai estének az ajándéka, a szeretet ajándéka. Most rajtunk, mindnyájunkon a sor, fogjunk össze az ünnepért, a karácsonyért, a családért, merjünk mindnyájan igazi ajándékot adni a kézzel fogható mellé, amit nem lehet csomagolópapírba csomagolni, de amelyben szeretet van, és melynek rezdüléseiben a lemondás áldozata, szenvedés van, de nem lehet érezni rajta, mert valóban éltetni, szeretni, gazdagítani akar – fordult a megjelentekhez Felföldi László megyéspüspök.

PEM hangverseny 062

A hangverseny a Dicsőség mennyben az Istennek kezdetű népének közös eléneklésével zárult.

A Pécsi Egyházmegyi Hivatal köszönetét fejezi ki Pécs Megyei Jogú Városnak, hogy támogatásukkal ebben az évben is a Kodály Központban ünnepelhettek, továbbá a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. munkatársainak a rendezvény lebonyolításában nyújtott közreműködésért.

Fotó: Hegyi László

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 május
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.
PAPSZENTELÉS a pécsi székesegyházban:
-
2024. 06. 22. - 2024. 06. 22.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség