Szenteltessék meg a te neved... Az Úr imádságának ez a gondolata az ember Istenhez való fordulásának, istenkapcsolatának a legnagyobb mélységét mutatja. Isten szent nevéről Felföldi László pécsi megyéspüspök adventi elmélkedésének főbb üzenetét adjuk közre.

Az Isten neve Mennyei Atya. Atya, Fiú, Szentlélek. Isten neve szent, az ő lényege a szentség, a tökéletesség, ami mindent felülmúl, mindennél erősebb. Szenteltessék meg a te neved… Általunk és bennünk. Általam és bennem, mert Istennel való kapcsolatunkról, kapcsolatomról van szó.

Szent az, ami lenyűgöző, csodálatot, imádságos hódolatot ébreszt a szívünkben. Nem hétköznapi, hanem életet megrezdítő, amikor belülről érezzük, hogy magával ragad, fontos a számunkra, mert olyan különleges értéket hordoz és ad, amit nem tudunk felfogni. Isten ilyen szent akar lenni az életünkben, és ez mindent meghatároz.

Ha azonban Isten neve nem szent, akkor a világban minden megrendül, minden, ami szentnek és sérthetetlennek kellene lenni, elveszíti a csodálatos valóságát és gazdagságát. A mai világban ez történik sokak szívében, akiknek az Isten nem szent és ezért már semmi sem az. Ha nem tudunk újra rátalálni Istenre, az ő szent nevére, akkor a teremtett világ, az ember, a személy egyre inkább értéktelenné, lényegtelenné válik. Ezen múlik a kapcsolatunk Istennel, önmagunkkal és embertársainkkal.

Ki a szent? Az emberek esetében az, aki mellett nincs kétségünk az Isten létéről, érezzük a jelenlétét, mert magával ragad. Szent II. János Pál ilyen szent volt. Amikor megjelent egy közösségben, magával ragadta az embereket, ott nem volt kétség, hogy Isten létezik. Amikor haldoklott, fiatalok tízezrei imádkoztak érte a Szent Péter téren, és nem volt kétségük, hogy az Isten közelében voltak, mert aki ott haldoklott az szent ember volt, az Istennel volt kapcsolatban, az Istenek adta az életét.

Szenteltessék meg a te neved… Azt jelenti, hogy: „Hadd kerüljek, Istenem, a te hatásod alá, hadd legyél te az életem igazi meghatározója”. Mindnyájunknak el kell döntenünk, hogy mi az igazán fontos ma az életünkben Egy „like”? Vagy ha azt mondja nekünk a Mennyei Atya, hogy fontosak vagyunk számára? Ez nem egy „like” a sok között, hanem az élet egyetlen valóságos üzenete, megerősítő gazdagsága. A Mennyei Atya számára mindnyájan értékesek vagyunk, értékes vagy! Azt akarja, hogy szent legyél, azaz legyél vele kapcsolatban, legyél boldog, legyél gazdag lélekben és szívben, ebben a csodálatos világban.

Így mondjuk ki a neved és amikor azt mondjuk, hogy szenteltessék meg, megszólíthatóvá válik. Mi is, ő is kapcsolatba tudunk lépni és ez a kapcsolat érték, gazdagság, amit állandóan építeni kell és gazdagítani, és ez fogja szolgálni kapcsolatunkat, életünket Istennel, önmagunkkal és egymással.

2022. december 1-jén, a pécsi székesegyházban celebrált roráté szentmise, benne Felföldi László pécsi megyéspüspök elmélkedésével, megtekinthető a Pécsi Egyházmegye YouTube-csatornáján:

Az adventi készület roráté szentmiséken hallható elmélkedései egy vezérfonal mentén haladnak a pécsi székesegyházban celebrált szentmiséken, melyet ebben az évben az Úr imádsága és az Angyali üdvözlet sorai adják. Az egyes szentmisék tematikájának részletei megtekinthetők ITT. 

Nyitókép fotó: Vatican News

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség