Bocsád meg vétkeinket... Az Úr imádságának a bűnök bocsánatára vonatkozó kérése visszaemel minket az Isten belső életébe. Megmutatja számunkra, hogy ha a bűneink által el is szakadtunk tőle, van visszaút. Berecz Tibor, a pécsi székesegyház káplánja, iskolalelkész adventi elmélkedésének főbb üzenetét adjuk közre. 

A Mi Atyánk imádságban az ima legfontosabb elemei vannak összefoglalva. A mindennapi kenyérre vonatkozó kérés után közvetlenül szerepel benne a bűnbocsánat témája. Emlékezzünk Péter apostol kérdésére: „Uram, ha vét ellenem testvérem, hányszor kell neki megbocsátanom? Talán hétszer?” (Mt 18,21). Kézusnak a kérdésre adott válasza, hogy hetvenhétszer, azt fejezi ki, hogy mindig. A megbocsátás ugyanolyan fontos, egyenrangú, mint a mindennapi kenyér. A megbocsátás is a mindennapi kenyerünk, mert megbocsájtás nélkül nem tudunk élni.

Mi köze Istennek a megbocsátáshoz? Miért csak ő bocsájthatja meg a bűneinket? Istennel egy képzeletbeli köldökzsinór köt össze minket és az egész életünk arról szól, hogy hozzá kapcsolódjunk. Ezért olyan fontos, ezért mindennapi kenyér számunkra a megbocsájtás.

Székely János szombathelyi megyéspüspök A hit kapuja című könyvében az alábbi történettel szemlélteti Isten szerepét a megbocsátásban:

Egy egyszeri munkásember megtért. A munkatársai sokat gúnyolták emiatt. Az egyik egy alkalommal elkezdte kérdezgetni: »Mit tudsz te Jézusról, hogy annyira hiszel benne? Tudod, mely városokban tanított, hány példabeszédet mondott, milyen filozófusok építettek az ő tanításaira?« Az ember nem tudott egyetlen kérdésre sem válaszolni. Végül azt mondta: »Szégyellem, hogy ilyen keveset tudok Jézusról, de azért valamit mégiscsak tudok róla. Mielőtt megismertem volna, ittam, boldogtalan ember voltam. A feleségemnek mérhetetlen sok fájdalmat okoztam. A gyermekeim menekültek előlem, ha megláttak. Amióta Jézust megismertem, letettem a poharat, a feleségemmel nagy szereteben élünk. A gyermekeim futnak elém és átülelnek, ha megérkezem. Ezt tette velem Jézus, ezt tudom róla.«

Istennel egy képzeletbeli köldökzsinór köt össze bennünket, és az egész életünk arról szól, hogy hozzá kapcsolódjunk. Ezért olyan fontos számunkra a mindennapi megbocsátás, hogy a bűn ne választhasson el tőle. Szent Ignác egyik ismert szentáldozási fohászában ezt imádkozzuk: „Ne engedd, hogy elszakadjak tőled!" Ha pedig elérkezünk életünk utolsó órája, akkor is az számít majd leginkább, hogy egységben vagyunk-e az Istennel, és egységben vagyunk-e embertársainkkal.

A béke kifejezés a Bibliában nem csak azt jelenti, hogy nincsen semmi problémánk, hanem azt, hogy minden a helyén van az életünkben. A kapcsolataink is. Ezt a békét pedig nem tudja más megadni, mint a Teremtő Isten. Mert a bűnt Isten nem tette bele eredetileg a természetünkbe, ez a mi sebünk, ez a mi hiányunk, és csak a Teremtő Isten az, aki ezt a hiányt be tudja tölteni, helyre tudja állítani.

Kérjük tehát az Urat, hogy bocsássa meg bűneinket, és ha el is szakadtunk tőle, fogadjon minket magához vissza!

2022. december 6-án, a pécsi székesegyházban celebrált roráté szentmise, benne Berecz Tibor káplán, iskolalelkész elmélkedésével, megtekinthető a Pécsi Egyházmegye YouTube-csatornáján:


Az adventi készület roráté szentmiséken hallható elmélkedései egy vezérfonal mentén haladnak a pécsi székesegyházban celebrált szentmiséken, melyet ebben az évben az Úr imádsága és az Angyali üdvözlet sorai adják. Az egyes szentmisék tematikájának részletei megtekinthetők ITT.
 

Nyitókép fotó: Pixabay

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség