Szabadíts meg a gonosztól... Az Úr imádsága azzal a kéréssel zárul, amit Jézus főpapi imájában is kér Atyjától: „Nem azt kérem tőled, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy óvd meg őket a gonosztól.” (Jn 17,15) . Szép Attila hivatalvezető püspöki helynök elmélkedésének főbb üzenetét adjuk közre.

Miután az Úr imádságában kértük azt Atyát, ne hagyjon minket magunkra a próbatételek idején, hogy mellette tudjunk dönteni, hogy ne érjen bennünket erőnket meghaladó kísértés, egy ehhez szorosan kötődő kéréssel folytatjuk: szabadíts meg a gonosztól.

A gonosz szó hallatán a gonoszság elvont fogalmára is gondolhatnánk, de az Egyház hagyománya elsősorban a nagybetűs Gonoszt érti alatta. A Sátánról a Szentírás több dolgot is elmond: ő a kísértő, a világ fejedelme, a hazugság atyja, aki minden harmóniát tönkretesz, aki ellenkezést vet az emberek közé. Ugyanakkor azt is olvassuk a Szentírásban, hogy Krisztus kereszthalála és feltámadása által már legyőzte a Sátánt, és ki is jelenti: „Láttam a sátánt: mint a villám, úgy bukott le az égből” (Lk 10,18). A keresztény ember, noha tudja, hogy Krisztusban győztes, mégis érzi tagjaiban a kísértő jelenlétét.

A Mi Atyánknak a fenti záró kérésével kapcsolatban Ferenc pápa két szabályt tudatosít: egyfelől nem állunk szóba a gonosszal, nem folytatunk vele párbeszédet, ahogy Krisztus sem tette, hanem egyértelműen elutasította. Másfelől Krisztus példája nyomán minden kísértés idején Isten Szavához folyamodunk segítségért.

Jézus egy példabeszédében arról tanít, hogy a gonosz, aki összekeveri a jót és a rosszat, éjszaka veti a konkolyt a búza közé, hogy ne lássa senki. Ránézésre nagyon hasonlít ez a két növény, alig különböztethető meg. A gonosznak az a célja, hogy ne ismerjük fel, mi a jó és mi a rossz. Ebben a világban folymatosan kísért, nem tudunk megszabadulni tőle. Küzdenünk kell ellene.

Nagy biztonság, hogy nemcsak mi kérjük az Atyától a szabadítást, hanem maga az Úr Jézus is az utolsó vacsorán: „Nem azt kérem tőled, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy óvd meg őket a gonosztól” (Jn 17,15).

Pál apostollal mi is valljuk, hogy az Atya „kiragadott minket a sötétség hatalmából, és áthelyezett szeretett Fia országába” (Kol 1,13). Ez a mi életünk: olykor sötétségben járunk, de Isten kezébe helyezzük életünket, bízva az ő irgalmas szeretetében.

„Biztos vagyok ugyanis benne, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelemségek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmasságok, sem magasság, sem mélység, sem egyéb teremtmény el nem szakíthat bennünket Isten szeretetétől, amely Krisztus Jézusban, a mi Urunkban van."
(Róm 8,38-39)


2022. december 9-én, a pécsi székesegyházban celebrált roráté szentmise, benne Szép Attila hivatalvezető püspöki helynök elmélkedésével, megtekinthető a Pécsi Egyházmegye YouTube-csatornáján:


Az adventi készület roráté szentmiséken hallható elmélkedései egy vezérfonal mentén haladnak a pécsi székesegyházban celebrált szentmiséken, melyet ebben az évben az Úr imádsága és az angyali üdvözlet sorai adják. Az egyes szentmisék tematikájának részletei megtekinthetők ITT.

Nyitókép fotó: pixabay

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

No events

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség