Áldott a te méhednek gyümölcse, Jézus… Az angyali üdvözletben Jézus gyermekségét szemléljük, melyről, mint az élet ajándékáról, a Teremtő Isten nekünk szánt ajándékáról Berecz Tibor, a pécsi székesegyház káplánja, iskolalelkész adventi elmélkedésének főbb üzenetét adjuk közre. 

Az élet ajándék, Isten ajándéka. Nem magától értetődő, hogy gyermek érkezik egy családba. Keresztelő János édesanyja, Erzsébet Máriának szóló köszöntő szavait mi magunk is mondjuk az Üdvözlégy imádságban. Az élet misztériuma, amivel ebben találkozunk, de nem akármilyen életé. Isten természete, hogy osztozik, ad magából, mert ő maga a szeretetet és a szeretet lényeg az, hogy odaadja magát.

Az Isten a világot, mint önmagától különböző valóságot teremtette és megajándékozta önmagával. Amikor jézus megszületik és emberré lesz, akkor az a valaki lesz emberré, aki ott volt a teremtéskor, akkor is, amikor az Isten kigondolta, hogy valami különbözőt teremt magától, akit aztán megajándékoz önmagával. Az Isten a teremtéskor megajándékozza a teremtett világot a létével és ezt beteljesíti, megkoronázza azzal, hogy elküldi Jézust, emberré is lesz.

Azáltal, hogy Jézus gyermekként jött el, a legtapintatosabban érkezik meg a világunkba. Isten tapintatosan jön közénk, emberi ölbe, Mária ölébe érkezik, de ez által tulajdonképp az ember kerül az Isten ölébe. Tapintatosan érkezik Jézus és nagyon nehéz őt észrevenni. Isten jelenléte a mi életünkben is rejtetten van jelen. De ahogy az Üdvözlégyben Jézus neve az imádság középső szakaszában helyezkedik el, úgy a mi életünkben is Jézus legyen a középpontban.

A karácsonynak lényege, hogy Jézus születését ünnepeljük. Ha ezt a részt kivesszük a karácsonyból, akkor pont a velejét vesszük ki, a lelkét vesszük ki az egész életünknek. Márpedig a mi életünk középpontjában Jézus legyen, mert ő tudja megadni a hivatásunkat, életcélunkat.

2022. december 20-án, a pécsi székesegyházban celebrált roráté szentmise, benne Berecz Tibor, a pécsi székesegyház káplánja, iskolalelkész elmélkedésével, megtekinthető a Pécsi Egyházmegye YouTube-csatornáján:


Az adventi készület roráté szentmiséken hallható elmélkedései egy vezérfonal mentén haladnak a pécsi székesegyházban celebrált szentmiséken, melyet ebben az évben az Úr imádsága és az angyali üdvözlet sorai adják. Az egyes szentmisék tematikájának részletei megtekinthetők ITT.

Nyitókép fotó: Pixabay

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 június
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség