Az ámen héber kifejezés, mely eredeti formájában maradt ránk és ma is használjuk. Nyomatékosító szó, azt jelenti: úgy van, bizony, valóban, hiszem, akarom, hogy úgy legyen a számomra. A Szentírásban az imádságok, dicsőítések végén találjuk, de ezzel fejeződik be Úr imádsága, valamint az újszövetségi Szentírás is. A liturgiában is számtalanszor mondjuk egy-egy fohász után, de még a legmeghittebb pillanatban is, amikor Krisztus testét mutatják fel nekünk és magunkhoz fogadhatjuk őt. Szép Attila hivatalvezető püspöki helynök adventi elmélkedésének főbb üzenetét adjuk közre.

Amikor áment mondunk, megerősítő módon szeretnénk hinni, elfogadni, hogy kapcsolatban vagyunk az Istennel és ezt a kapcsolatot őrizni akarjuk. Meg akarjuk élni istengyermeki mivoltunkat, hozzá akarunk tartozni és egészen rá akarjuk hagyni az életünket. Szeretnénk abban megerősödni, hogy Istennel együtt éljük az életet és ez megszentel minket és mindazokat is, akik hozzánk tartoznak.

Szeretnénk keresni az ő jelenlétét és akaratát az életünkben. Biztosak vagyunk abban és erős hittel valljuk, hogy Isten megad nekünk mindent, amire szükségünk van e földi zarándokúton. De azt is erős hittel valljuk, hogy megszabadít minden rossztól, ami megakadályoz minket abban, hogy eljussunk az üdvösségre.

Az ámen a hitnek is a kifejezése a Szentírásban. Hiszünk abban, hogy az Isten egy szilárd és stabil alap, amire építhetjük az életünket. Isten szólítja az embert, amire az ember válaszol egyénileg és közösségben is, mert ő biztonságot ad az életünkben, akivel találkozva, ha gyöngék is vagyunk, megerősödhetünk.

Azt is jelenti, hogy meg vagyunk győződve arról, hogy ha sötétségben járunk is, az ő a fényére rátalálunk, és a szívünkbe fogadjuk, hordozzuk az életünkben és megosztjuk másokkal. Amikor kimondjuk az áment, abban erősödünk meg, hogy valóban megtaláltuk életünk értelmét. Arról teszünk tanúságot, hogy szívünk vágya beteljesedik, mert tudjuk és hisszük, hogy minden emberi szív vágyát az Isten tudja beteljesíteni.

A Jelenések könyve Jézust nevezi ámennek, ő az, aki ez emberi szív vágyait be tudja tölteni. Mi pedig szeretnénk válaszolni az ő közeledésére, életünkre vonatkozó tervére, befogadni azt az áldást, amit ő készít nekünk. Ha vele kapcsolatban vagyunk, ugyanúgy ajándékot kapunk, mint a Boldogságos Szűz, és ugyanúgy gyümölcse van az életünknek.

Fontos a közösségi dimenziója is az ámennek, hiszen nem egyedül hiszünk, nem egyedül járjuk életünk zarándokútját, hiszen közösségben is együtt imádkozunk, és amikor kimondjuk az áment, kifejezzük közösségünket az imádkozóval, hogy mi is ugyanazt gondoljuk, ugyanaz van a szívünkben, ugyanazt a fohászt terjesztjük az Úr elé. Ámen.

2022. december 22-én, a pécsi székesegyházban celebrált roráté szentmise, benne Szép Attila hivatalvezető püspöki helynök elmélkedésével, megtekinthető a Pécsi Egyházmegye YouTube-csatornáján:


Az adventi készület roráté szentmiséken hallható elmélkedései egy vezérfonal mentén haladnak a pécsi székesegyházban celebrált szentmiséken, melyet ebben az évben az Úr imádsága és az angyali üdvözlet sorai adják. Az egyes szentmisék tematikájának részletei megtekinthetők ITT.

Nyitókép: Pécsi Egyházmegye

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség