A Megváltó Jézus születésének ünnepén bemutatott éjféli szentmisén a Pécsi Egyházmegye főpásztora együttgondolkodást sürgetett, hogy ne csak az év egy napja és annak is az estéje szóljon a szeretetről. Felföldi László hangsúlyozta, nem egy éjszaka a kereszténységünk, hanem egy út, amelyen el kell indulni és jelen kell lenni, hogy megtaláljuk önmagunkat és személyes életünket.

Szentbeszédében a püspök rámutatott, amióta ember él a földön, mindig kereste a választ az élet céljának nagy kérdésére: Mik vagyunk? Miért vagyunk? Az ember nem csak egy különleges létező a többi létező sorában, hanem az Isten gyermekeként valahogy másképp látja és értelmezi a világot. Napjaink zűrzavaros okoskodásaiban, az internet világában mindenki írhat és mondhat bármit, de honnan tudhatjuk, hogy merre van a fény, merre van a válasz a kérdésre? Hol van a világosság, amerre érdemes elindulni?

ejfeli1

Karácsony éjszakájának nagy üzenete az elindulás. Ki kell mozdulni, el kell indulni az életben – emelte ki Felföldi László -, ahogy a pásztorok is elindultak az angyal szavára, mert érezték a szívükben, hogy ezúttal más útra kelnek. De útra keltek a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diákjai is, hogy a szentestén megajándékozzák pásztorjátékukkal a híveket, de útra keltek az egyházmegye szentmisén ünneplő kispapjai is, akik meghallották életükben a hívást, hogy az Isten ügyét szolgálják, és mint a pásztorok, elindultak, hogy lássák meg és merjenek szólni Isten valóságáról.

ejfeli4

Az angyali szó, mely a szív mélyén szól, mindegy, hogy ki mondja, mindig angyali szó, és azt üzeni, hogy küldetésünk, feladatunk van. Mindnyájan tudunk adni valamit a világnak, az Egyháznak, az éjszakának. Tőlünk függ, hogy vállaljuk-e, elmondjuk-e?

ejfeli5

Miért vagyunk itt? Hogy eljussunk a lényegeshez, az Isten felé, aki eljött közénk, hogy találkozzon velünk. Valami igazán emberit és nagyszerűt akart, emelte ki a megyéspüspök, aki együttgondolkodást sürgetett a hívekkel, hogy ne csak az év egy napja és annak is az estéje szóljon a szeretetről.

Nem egy éjszaka a kereszténységünk, hanem egy út, amelyen el kell indulni és jelen kell lennünk, hogy megtaláljuk önmagunkat és az életünket - hangsúlyozta Felföldi László.

Miről szól a karácsony? Mi az üzenete? Csupán a múlt emléke? Egy liturgia? Egy gyönyörű énekkar a templomban? A pap prédikációja?  A karácsony az életünk lényegére akar megtanítani, hogy megtanuljuk, megtapasztaljuk és felismerjük a szeretetet, mert csak ennek van értelme az életünkben. Ne engedjük, hogy a lényeg kicsússzon a kezünkből. Isten nem csomagolópapírt ad karácsonyra, önmaga gazdagságát és örömét ajándékozza.

ejfeli6

A karácsony választ akar adni mindenki legnehezebb, legfájóbb, legnagyobb kérdéseire. Azt akarja, hogy megértsük, miért vagyunk itt a földön. Isten fia ezért jött közénk. Azt akarja, hogy tanuljuk a szeretetet, hogy megértsük és felismerjük magunkban és a másikban. Ez a betlehemi csönd és éjszaka üzenete, a születésnek, az angyalok énekének, a pásztorok vándorlásának és a bölcsek leborulásának nagy csöndje és nagy találkozása. Legyünk bátrak belül a szívünkben, a gondolkodásunkban, az érzéseinkben és mozduljunk ki! Meg fogjuk tapasztalni, hogy Isten megajándékoz minket a karácsony igazi ajándékával, igazi szép szeretetével, önmagával – buzdított Felföldi László karácsony éjszakáján.

ejfeli8

Az éjféli szentmisén koncelebrált Szép Attila hivatalvezető püspöki helynök, a székesegyház plébánosa és Máger Róbert püspöki irodaigazgató. A zenei szolgálatban közreműködött a Pécsi Bazilika Mozart Kórusa és Zenekara, vezényelt: Szilágyi Lajos. Szólót énekeltek: Kuti Ágnes (szoprán) Sárfy Mária (alt) Benke József (tenor). Elhangzott: W. A. Mozart: G-dúr Miséje, KV 49 és Kovács Szilárd Ferenc zenekaros népénekfeldolgozásai: Dicsőség mennyben az Istennek, Mennyből az angyal, Az Ige megtestesült.

Az éjféli szentmise liturgiája és a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma diákjainak pásztorjátéka megtekinthető a Pécsi Egyházmegye YouTube-csatornáján:

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség