A Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházban megtartott istentisztelettel zárták január 22-én a keresztény egyházak az ökumenikus imahetet Pécsett. A keresztény egyházak összegyűlt hívei közös imával és énekekkel fordultak Istenhez a keresztény egység előmozdítása érdekében. A záró istentiszteleten Nagy Zoltán Csaba református lelkész hirdetett igét. 

Az istentiszteleti alkalmon jelen volt Felföldi László pécsi megyéspüspök, Kovács József püspöki titkár, Nagy Norbert plébános, Berecz Tibor káplán, Zajácz Gábor görögkatolikus parókus, Trási Edina evangélikus lelkész, Kisóvári-Németh Norbert református lelkész, Kisóvári-Németh Márta református lelkész, Nagy Zoltán Csaba református lelkész és Macher Tivadar baptista lelkész.

523 Okumenikus imahet 02

Mindannyian, akik itt vagyunk, ugyanattól a Krisztustól tanulunk - idézte köszöntőjében Felföldi László pécsi megyéspüspök a Minnesotai Egyházak Tanácsa által az idei ökumenikus imahétre összeállított imafüzet egyik gondolatát:

A társadalmi életet az emberek csinálják. A társadalom, amelyben élünk, emberi választások és döntések eredménye. Ez azt jelenti, hogy az emberek meg is változtathatják a dolgokat. Amit emberek elszakítanak, felosztanak és szétválasztanak, azt Isten segítségével meg is gyógyíthatjuk, egyesíthetjük és helyreállíthatjuk. Annak, ami most van, nem [így] kell lennie, ebben van a remény és a kihívás.

Nagy Zoltán Csaba református lelkész igehirdetésében Jézusnak az igazságtalan bíróról szóló példabeszédéből (Lk 18,1-8) kiindulva beszélt a kitartó imádságról. A példebeszédben szereplő özvegyasszony viselkedése egyértelmű kiszolgáltatott helyzetében, hiszen nincs segítsége, akira támaszkodhatna: súlyos szükségében, igazság utáni vágyától hajtva folyamatosan kérleli a bírót, aki utolsó mentsvára, és megadhatja neki az igazságot, amire szüksége van.

523 Okumenikus imahet 19

Sokáig nem értettem, Jézus hogyan hasonlíthatja Istent az igazságtalan bíróhoz - fogalmazott a lelkész. A történet alapgondolata azonban világos: szüntelenül imádkozni kell. Mózeshez hasonlóan, akinek az amalekiták elleni harc közben feltartott két karja jelentette a győzelmet, a mi karunk is elfárad az imádságban, ha szűntelenül imádkozunk. De ha abbahagyjuk, akkor kiderül, hogy vesztésre állunk életünk harcában.

523 Okumenikus imahet 05

A hamis bírót hogyan lehet az Atyához hasonlítani? Őt, akiről az Írás azt mondja, hogy sem Istent, sem embert nem ismert. Ezen a ponton egy ellentét felismerése segíthet: ha még a hamis bíró is megteszi, akkor az Atya vajon miért ne tenné meg, hogy meghallgatja kérésünket? De még mennyire, hogy meghallgatja! 

523 Okumenikus imahet 22

Beszédében a református lelkész tanúságot tett arról, hogyan gyógyította őt meg Isten az orvosok által gyógyíthatatlannak tartott betegségéből, amibe már szinte maga is beletörődött, de gyülekezetének tagjai közül néhányan mégsem szűntek meg imádkozni érte, és ezt tudtára is adták. Rá kell döbbennünk, hogy az igazság, amire, pontosabban, akire áhítozunk, az maga Krisztus: az út, az igazság és az élet (vö. Jn 14,6) - fogamazott Nagy Zoltán Csaba.

523 Okumenikus imahet 21

Az istentisztelet zárásaként a lelkipásztorok Isten áldását kérték az összegyűltekre, Pécs városára és Magyarországra, majd a himnusz eléneklésével zárult az idei ökumenikus imahét Pécsett.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 május
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.
PAPSZENTELÉS a pécsi székesegyházban:
-
2024. 06. 22. - 2024. 06. 22.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség