A Pécsi Egyházmegye püspöke nagy szeretettel várja azon férfiak jelentkezését, akik akolitusként szeretnének egyházközségükben aktív közösségi és liturgikus szolgálatot végezni. Az akolitus képzés ingyenes, időtartama két év. Jelentkezési határidő: 2023. március 17.

Az akolitusok feladatairól a II. vatikáni zsinat rendelkezett. Az akolitus az Eucharistia rendkívüli szolgálói, szükség esetén a szentmiséken való áldoztatást, valamint a szent edények purifikálását (elöblítését, megtörlését) is végzik, emellett a templomon kívüli helyszíneken, kórházakban, idősek otthonában is kiszolgáltathatják az Oltáriszentséget a betegek és az öregek részére. Ezek mellett aktívan közreműködik a közösségépítésben, igeliturgiát vezet és temethet is. Az akolitus a konkrét feladatokat a plébánosa útmutatásai alapján végzi.

A képzés időtartama két év, szombati napokon megtartott alkalmakkal. A kurzus első része hétalkalmas online-képzés közösségszervezés tárgyban. A kurzus második része alapképzés biblikum, teológia, szentségtan, illetve liturgika tárgyakban, jelenléti oktatás keretében. A kurzus mindkét részét sikeresen elvégzők számára az első képzési év lektorrá avatással, a második év akolitussá avatással zárul.

Az akolitus képzés ingyenes, helyszínét a jelentkezők számának és térbeli eloszlásának függvényében határozza meg a Pécsi Egyházmegye. Igény esetén a jelenléti oktatás alkalmaira utazási költségtérítést biztosítanak.

Jelentkezési feltételek:

- büntetlen előélet
- betöltött 30. életév
- kitöltött jelentkezési lap
- a beavató szentségek felvételének igazolása (keresztlevél)
- plébánosi ajánlás

Jelentkezni a szükséges dokumentumok (jelentkezési lap, keresztlevél, plébánosi ajánlás) becsatolásával lehet postai úton (Egyházmegyei Hivatal, 7621 Pécs, Dóm tér 2.) vagy elektronikusan (Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!).

A jelentkezési lap online letölthető ITT. Jelentkezési határidő: 2023. március 17.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

No events

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség