A Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász munkatársai 2022-ben 112 tonna élelmiszert, 44 tonna ruhaadományt, továbbá bútorokat, műszaki cikkeket, valamint egyéb tárgyi- és pénzbeli adományt juttattak el a rászorulóknak.

A Pécsi Egyházmegye területén működő plébániai karitász csoportok 2022-ben együttesen mintegy 34 000 alkalommal kerültek kapcsolatba rászorulókkal. Az önkéntes csoportokkal kiegészülve hozzávetőlegesen 131 335 000 Ft értékben adományoztak karitatív célból az egyházmegyében, ahol jelenleg 35 aktív, plébániai karitász csoport működik: Abaliget, Bátaszék, Bicsérd, Bóly, Dombóvár, Drávasztára-Sellye, Egerág, Fadd, Feked, Harkány – Szalánta, Hímesháza, Hőgyész, Iregszemcse, Kékesd, Komló, Lánycsók, Mágocs, Magyaregregy, Mohács, Nagydorog, Nagyharsány, Oroszló, Paks, Pécs-Kertváros, Pécsvárad, Pellérd, Siklós, Szakcs, Szekszárd, Szigetvár, Tamási, Tolna, Vásárosdombó, Versend és Véménd helyszíneken. A szervezetnek 741 fő önkéntes munkatársa van, akik közül 465 fő rendszeres segítője a karitatív szolgálatoknak.

2022-ben a csoportok összesen 112 000 kg élelmiszert, 44 000 kg ruhaneműt, 153 mázsa tűzifát és 515 db bútoradományt osztottak szét a rászorulók között.

karitász9

Az ukrán menekültválság kapcsán a Pécsi Egyházmegyei Karitász munkatársai több alkalommal személyes szolgálattal segítették az Ukrajnából érkezők menekültek fogadását és ellátását a keleti határon, a Barabás településen kialakított fogadóponton. Kiemelkedő összefogásuk eredményeként - a csoportok rendkívüli erőfeszítésének köszönhetően - a Pécsi Egyházmegye több mint 15 tonna élelmiszerrel és higiéniai termékekkel támogatta a menekülteket. 

karitasz6

A munkatársak és önkéntesek természetbeni segítségnyújtást is végeztek az egyházmegye területén élők körében: időseket, betegeket, fogyatékkal élőket látogattak, továbbá az Egyházmegyei Karitász központja által gyűjtött adományok és segélyek szétosztását végezték. Közreműködtek a rászorulóknak szervezett segítő programok lebonyolításában, gyermektáborok, ételosztások, családok segítésében.

A Karitász küldetése, hogy a szolgálatunk, a segítségnyújtásunk eljusson embertől-emberig. Személyesen visszük el az adományokat, lehetőleg nem postán adjuk fel, nem elküldjük, hanem mi magunk tesszük ezt meg – fogalmazott Besenczi Zsolt, a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász igazgatója. Becsöngetünk, bekopogtatunk, kinyitjuk az ajtót, és odamegyünk a rászorulóhoz, a szemébe nézve adjuk át a csomagot és megkérdezzük tőlük, hogy vannak, hogyan boldogulnak, milyen nehézségeik vannak? Nagyon nagy szükség van erre a szolgálatra, nagyon nagy szükség van a személyes jelenlétre.

karitasz1

Ezekben a nehéz időkben pedig különösen fontos szem előtt tartani, hogy az adományok leghangsúlyosabb része a lelki adomány.

Törődni, lelkileg együttérezni a szükséget szenvedővel sokszor fontosabb, mint az, hogy vigyünk számunkra valamit.

Azok a karitász önkéntesek, akik akár koruknál fogva, akár helyzetüknél fogva nem tudnak adományokat, egyéb tárgyi dolgokat vinni, ők is meg tudják hallgatni a másikat, le tudnak ülni, tudnak beszélgetni és ez az igazi adomány, ez az igazi karitász – emelte ki évérékelőjében Besenczi Zsolt pécsi egyházmegyei karitászigazgató.

Szöveg: Pécsi Egyházmegye
Fotó: Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász


Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.
A Pécsi Egyházmegye főbúcsúja - Szentmise Máriagyűdön:
-
2024. 08. 17. - 2024. 08. 17.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség