Február 9-én, halálának második évfordulóján szentmisén imádkoztak az életének 53. és áldozópapságának 25. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt néhai lelkipásztor, Hamzau Relu üdvösségéért. Bicsérden, az Urunk mennybemenetele templomban bemutatott szentmisét Kovács József püspöki titkár celebrálta.

Hamzau Relu Csángóföldről érkezett Magyarországra. A mai Románia területén, a moldvai Ónfalván született 1968-ban.1988-ban jelentkezett a jászvásári (Iași) szemináriumba, ahova nem vették fel. Egy évre rá ismét elutasították, mivel száznegyvenen jelentkeztek, de csak tíz növendék kerülhetett be. Két elutasítás után úgy vélte, ez jel lehet, talán mégsem a papság az ő útja. Volt szakma a kezében, hiszen lakatos szakmát és vegyészetet is tanult, így azon gondolkodott, hogy végzettségének megfelelő munkát keres és családot alapít.

„De Isten másként tervezte. Mégis papnak akart, csak nem otthon. Magyarországra kerültem. Megtanultam magyarul, és Pécsen kezdtem el a szemináriumot. 1996-ban szenteltek fel.”

Szentelését követően Relu atya a filiákkal együtt összesen harminchat település lelkipásztori szolgálatát látta el. Szolgált Bólyban, Beremenden, Nagydorogon, mintegy másfél évtizeden át Bicsérden, majd Komlón is, mely utolsó lelkipásztori szolgálati helye volt.

„Élvezem a lelkipásztori munkát. Teljesen be vannak táblázva a napjaim, sok munkatárs kellene ahhoz, hogy úgy működhessen az Egyház, ahogyan megálmodtuk. Ha csak a túlélésre rendezkedünk be, azzal takaréklángra teszünk mindent. Szükség van arra, hogy minél többen kivegyék a részüket a plébániai és a közösségi feladatokból. De a papi szolgálatban nem csak a saját erőnkre támaszkodhatunk. Isten kegyelme, a szentségek és a lelki élet kimeríthetetlen forrást jelentenek” – vallotta egy korábbi interjúban.

A néhai lelkipásztor máriagyűdi temetőben található végső nyughelyére 2022 őszén állítottak síremléket, melyet Dohány Zoltán bicsérdi plébános kezdeményezésére a Pécsi Egyházmegyei Karitász közreműködésével adománygyűjtésből finanszíroztak.

Hamzau Relu komlói plébános életének 53., áldozópapságának 25. évében 2021. február 9-én hunyt el.

Relu atyával készült korábbi interjú a Magyar Kurír oldalán olvasható.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség