Barka- és pálmaágak megáldásával kezdődött az ünnepi főpásztori szentmise virágvasárnap este a pécsi bazilikában. A Jézus jeruzsálemi bevonulásának emléket állító liturgiát Felföldi László megyéspüspök celebrálta. A szentmisében elhangzott a passió.

Felföldi László megyéspüspök köszöntőjében az ünnep kapcsán a jeruzsálemi üdvrivalgás és Jézus szenvedéstörténetének egységére és feszültségére hívta a fel a figyelmet, majd örömét fejezte ki a gyermekek templomi bevonulásban való szerepvállalásáért, mellyel kifejezik Jézus iránti elkötelezettségüket. A főpásztor kérte, hogy mindnyájan kövessük a Jézust ünneplő jeruzsálemi nép példáját és álljunk lélekben a szívünket meglátogató Krisztus mellé.

Viragvasarnap 2023 12

A barka- és pálmaágak megáldása és a Jézus Jeruzsálembe vonulásáról szóló evangéliumi fejezet (Mt 21,1-11) felolvasása, majd a papság és a népes asszisztencia ünnepélyes bevonulása után elhangzott a passió, az idei évben Máté evangélista elbeszélése szerint.

Viragvasarnap 2023 18

Felföldi László püspök ünnepi elmélkedésében Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának Golgota című festményént idézte, melyen látható egy fehér ruhás lovas ember, aki hátat fordít a keresztnek.

Munkácsy Golgota

A ló és lovasa is testtel más irányba fordul, de a lovas a fejét hátra fordítja és Jézusra néz. A lovas arca a művész misztikus látomása szerint ugyanaz az arc, mint Jézus arca. A lovas valójában egy római katona, aki arra a pillanatra várt, amikor Jézus kilehelte a lelkét, amikor megrendült a föld és sziklák repedtek meg, amikor kettéhasadt a zárt világot jelképező templom függönye, és feltartóztathatatlanul elindult a világban Isten végtelen szeretete, amely azóta is gyógyítja a világ sebeit. Az isteni szeretet egyik gyümölcse ez a lovas, a százados, aki vállalta, hogy végrehajtja a parancsot, ahogy felesküdött: akit rábíztak, ki kell végezni és ő megtette, elvégezte a parancsot. De ő kegyetlenségben sem vesztette el emberségének mélyét és valóságát, mert megrepedt a szikla, egy kemény, római katona szívének sziklája és általa megszületett az első tanúságtétel, a hit első győztese: „Ez az ember valóban Isten fia volt” (vö. Mt 27,45).

 Viragvasarnap 2023 22

A főpásztor kiemelte, csak azok találkoznak az élő, a feltámadott, a kereszten meghalt Krisztussal, akiknek szívében, mint a római katonának, megrepedt a szikla, és kettészakadt a függöny, akiknek ezáltal megváltozott az élete, mert szemlélik, nézik és látják az Isten végtelen szeretetét.

Viragvasarnap 2023 29

Krisztus azt mutatta meg a kereszten, hogy Isten milyen végtelen messzire képes elmenni a szeretetében érted, értem, értünk. De azt is kérte, hogy az ellenséget, a rosszakarót, a bántót változtassuk meg. De csak egyféleképpen tudjuk megváltoztatni: szeretettel. Ne azért szeressünk valakit, mert az, ami, hanem azért szeressük, hogy mássá legyen – figyelmeztetett a püspök.

Viragvasarnap 2023 46

Ezért kell most, a harmadik világháború küszöbén, a gyűlölettenger zajának dübögésénél a szívben még inkább felindítani azt a szeretetet, ami egyedül képes megállítani az öldöklő poklot. kell indítani azt a szeretetet, mely egyedül képes megváltoztatni a másikat, hogy egyre több szívben és közösségben, családban, városban, nemzetben és a föld többi nemzeteiben megszülessen a mindent megoldó és felülbíráló béke, mert aki meghalt, aki a kereszten végezte, aki a szeretet végső határáig elment, valóban az Isten fia volt - zárta virágvasárnapi gondolatait Felföldi László megyéspüspök.

Viragvasarnap 2023 38

A szentmise, mely a főpásztor ünnepi áldásával zárult, egyházmegyénk

megtekinthető.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.
A Pécsi Egyházmegye főbúcsúja - Szentmise Máriagyűdön:
-
2024. 08. 17. - 2024. 08. 17.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség