Április 6-án, nagycsütörtök délelőtt olajszentelési szentmisét mutatott be Felföldi László pécsi megyéspüspök Mayer Mihály nyugalmazott püspökkel, Bíró László nyugalmazott tábori püspökkel és az egyházmegye papságával Pécsen, a Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházban. A hagyományok szerint a lelkipásztorok megújították szenteléskor tett ígéreteiket, valamint az egyházmegye két papnövendékének ünnepélyes befogadása is megtörtént a papi rend felvételére készülő jelöltek közé.

Felföldi László köszöntőjében forrásnak nevezte a nagycsütörtöki utolsó vacsorát, az első szentmisét, melyból a papi hivatás ered. A főpásztor köszönetét fejezte ki püspök- és paptestvéreinek, amiért az ünnep alkalmából együtt adnak hálát hivatásukért, és azt kérte tőlük, hogy közösen kérjék az Isten kegyelmét az előttük álló szolgálatra.

DSC06597

Szentbeszédében a papsághoz szólva kiemelte: Miként az apostolokat Jézus külön-külön meghívta, úgy a papokat is egyenként hívta meg a lelkipásztori szolgálatra. Arra választott ki mindnyájunkat, hogy vele egyek legyünk. Azt a küldetést bízta ránk, hogy szolgálatuk betöltésére neveljük a szenteket és felépítsük belőlük Krisztus testét, az Egyházat. Jézusnak terve van velünk, azt akarja, hogy tegyünk valamit az ő Egyházában az emberekért. Ebbe az akaratba kell mindnyájunknK beleállni, belenőni.

DSC06611

Mi, papok, megéltük az emberi szabadság legmagasabb csúcsát, amikor önként lemondtunk a szabadságunkról. Azért és annak mondtunk le, aki meghívott, aki kiválasztott minket. A döntés az ő döntése, nem a mienk, mi csak igent mondtunk az ő akaratára, erre a szándékra. Ennek az akaratnak a legnagyobb mélysége pedig, hogy küldetést ad nekünk. Jézus csak azt tudja küldeni, aki vele van és csak az van vele igazán közösségben, aki hagyja magát küldeni, aki továbbadja az ő üzenetét és szeretetét, aki hirdeti az ő igéjét és gyógyítja az embereket. Az Egyház legnagyobb küldetése az igehirdetés és a gyógyítás. Krisztus ott van, ahol gyógyulnak az emberek – mutatott rá a püspök.

DSC06684

Az utolsó vacsorai közösség kétirányú kapcsolatot feltételez. Első a Jézussal való közösség, majd a másik irány a testvéri közösség egymással és a hívekkel. Erről beszélt Jézus az utolsó vacsorán, erre a közösségre hív minket. A Krisztussal való találkozásból és egységből gyógyul a szív és a lélek. Az isteni irgalmas szeretet örömével és békéjével ennek a gyógyító erőnek kell megteremtenünk a valóságát, hogy az emberek ezt a gyógyító közösséget találják meg az Egyházban.

DSC06809

Ha Krisztus kiválasztottjaiként és küldöttjeiként időt, figyelmet és szeretetet adunk a hozzánk forduló híveknek, akkor ők a szeretet, a közösség gyógyulását élik meg - hangsúlyozta a püspök.

DSC06803

Végezetül az egyházmegye ministránsaihoz szólva kifejezte örömét, hogy az egyházmegye számos plébániájáról elkísérték erre az ünnepre a plébánosukat. 

DSC06654

Krisztus meghívott és küld, ez minden keresztény életének a titka. Erősödjünk meg a szent három napban és a húsvét diadalában ebben a meghívásunkban és küldetésünkben, és engedjük, hogy formálódjon a szívünk, a lelkünk ezáltal a szeretet és jóság által – zárta szentbeszédét Felföldi László.

DSC06701

A homília után következett az egyházmegye két papnövendéke, Mihovics Szebasztián és Miklovics Attila Tamás ünnepélyes befogadása a szent rend felvételre készülő jelöltek közé. A növendékek a főpásztoruk előtt szóban is kinyilvánították a papi rend felvételére korábban írásban tett szándékukat.

DSC06750

Majd a folytatásában Felföldi László püspök szertartás keretében szentelte meg azt az olajat, melyet a keresztség, a bérmálás, a papszentelés, a templomszentelés vagy a betegek szentségének kiszolgáltatásakor használnak, majd a papság a püspök és Isten szent népe előtt megújította egykor tett papi ígéretét.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.
A Pécsi Egyházmegye főbúcsúja - Szentmise Máriagyűdön:
-
2024. 08. 17. - 2024. 08. 17.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség