Ebben az évben is közös gyalogos zarándoklatra hívja Felföldi László pécsi megyéspüspök a Pécsi Egyházmegye híveit május 13-án. A Pécs és Máriagyűd közötti 22 kilométeres zarándoklatot az egyházmegye egyházközségeinek, közösségeinek megújulásáért ajánlja fel a főpásztor.

FRISSÍTVE! ELMARAD - Közlemény a máriagyűdi gyalogos zarándoklatról (pecsiegyhazmegye.hu)

„Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük.” (Mt 18,20) - szól az idei, immár 15. alkalommal megrendezésre kerülő máriagyűdi zarándoklat mottója, melyen a gyalogosan útra kelő zarándokok mellett ezúttal is lehet majd kerékpárral részt venni. De gyalogosan, vagy kerékpárral, a zarándoklathoz az út során, annak bármely pontján lehet majd csatlakozni.

A gyalogos zarándokok reggel 7.00 órától gyülekeznek Pécs határában a II. János Pál pápa útján található, korábbi FEMA parkolóban, és 7.30 órakor indulnak az 58-as úton Szalánta, majd pedig a túronyi Árpád-kori templom érintésével Máriagyűdre, mely a tavalyi évhez képest egy új helyszíne a pihenőknek. A kerékpáros zarándokok 8.30 órakor indulnak a székesegyháztól a kegyhelyre. 

A Pécsről Máriagyűdre induló zarándoklatot 2009-ben szervezték meg először a Pécsi Egyházmegye alapításának ezeréves évfordulójára emlékezve. 2020-ban és 2021-ben közbeszólt a pandémia: az egészségügyi előírások nem tették lehetővé a személyes részvételt, a hívek csak online közvetítésen keresztül kapcsolódhattak be a kegyhely imádságos eseményeibe. 2022-ben azonban újra több ezer zarándok érkezett meg közösségben a kegyhelyen bemutatott ünnepi szentmisére.

323 mgyz 2022 csr 004

Tudnivalók a zarándoklat résztvevői számára

A zarándoklatra nem kell külön regisztrálni, plébániai csoportokat és egyéni zarándokokat is nagy szeretettel várnak a szervezők. Egyházmegyénk több plébániája csoportokat indít, melyekhez várják a hívek jelentkezését. A csatlakozás lehetőségeiről a plébánosok adnak tájékoztatást.

A máriagyűdi bazilika személyautóval nem közelíthető meg. Amennyiben beteg vagy idős embert szállítanak, a gépkocsival - a lezárt területen történő kiszállást követően - parkolni csak a lezárt területen kívül lehet. Személyautók számára parkolási lehetőség a Máriagyűd felé vezető út két oldalán, illetve a vasútállomás felé vezető utcában lesz. Az autóbuszokkal érkező csoportok a Máriagyűdi Idősek Otthonánál tudnak le- és felszállni.

A zarándokút során két helyszínen, Szalántán, a Művelődési házban, majd pedig Túronyban, az Árpád-kori templomnál lehet felfrissülni, regenerálódni. A megállóhelyeken és Máriagyűdön érkezéskor szükség szerint vizet osztanak, valamint lehetőség lesz a kulacsok vízzel való megtöltésére is.

Fontos! Esős időjárás esetén a zarándoklat elmarad. Kérjük, hogy a zarándoklat napjának reggelén figyeljék a Pécsi Egyházmegyei Hivatal ehhez kapcsolódó híradását a honlapon és a közösségi oldalon!

323 mgyz 2022 csr 095

A zarándoklaton mindenki kizárólag a saját felelősségére vehet részt. A szervezők kérik, hogy az időjárásnak megfelelő öltözetről, napfény elleni védelemről, kalapról, vízhatlan ruházatról, továbbá kellő mennyiségű folyadékról, valamint igény szerinti hideg élelemről mindenki saját maga számára gondoskodni szíveskedjen.

A zarándoklat ideje alatt a szervezők folyamatos orvosi ügyeletet biztosítanak. Mentőautó és egészségügyi személyzet kíséri a menetet, a pihenőhelyeken orvosi sátrakat állítanak fel.

A 2022-es év zarándoklatához hasonlóan idén sem lesz lehetőség az egyházmegye által szervezett buszjáratokon Pécsre visszautazni. A hazautazás egyénileg, a plébániák, zarándokcsoportok saját szervezésében, illetve a Volánbusz Zrt. menetrendszerinti járataival lehetséges.

323 mgyz 2022 gi 044

Program a máriagyűdi kegyhelyen

- A zarándokok várható érkezése a kegyhelyre kb. 14 órától.

- A helyszínre érkezést követően a zarándokok közös imádságban mondanak köszönetet a zarándoklat kegyelmeiért.

- A zarándoklat záró szentmiséje előtt folyamatos gyónási lehetőség biztosított a  kegyhelyen. A szentgyónás végzésére alkalmas helyszíneket táblák jelölik majd.

- A zarándoklatot záró ünnepi szentmisét 15.30-kor mutatja be Felföldi László pécsi megyéspüspök a jelenlévő papság koncelebrálásával a kegyhely szabadtéri oltáránál.

PEM zarandoklat Mariagyud 2023 web

A zarándoklaton résztvevőknek figyelmébe ajánljuk az alábbi letölthető dokumentumokat:

A 2022-es egyházmegyei máriagyűdi gyalogos zarándoklat fotói ITT tekinthetők meg.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.
A Pécsi Egyházmegye főbúcsúja - Szentmise Máriagyűdön:
-
2024. 08. 17. - 2024. 08. 17.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség