Május 13-án a Pécsi Egyházmegye hagyományos gyalogos zarándoklatával megkezdődik a búcsúszezon Máriagyűdön, ahol ez év végéig 18 zarándoklatot tartanak. A bátai Szent Vér kegyhelyen idén négy főbúcsúba, Máriakéménden három búcsúba várják a híveket.

Máriagyűdön a Pécsi Egyházmegye hagyományos gyalogos zarándoklata az egyik leglátogatottabb búcsú, melyre rendszeresen több ezer zarándok szokott érkezni. De külön zarándoklat keretében érkeznek a kegyhelyre az édesanyák, a nagyszülők, a gyermeküket elvesztettek, az özvegyek, a sérültek, a szenvedélybetegek, a nemzetiségek közül a horvátok, a székelyek, a németek, a cigányok, továbbá a motorosok számára is vezetnek zarándoklatokat, de érkeznek zarándokcsoportok az ország távolabbi településeiről, valamint határainkon túlról is. A Máriagyűdi kegyhely búcsúnaptára ITT érhető el.

A bátai Szent Vér kegyhelyen Jézus Szent Szívének ünnepe, Jézus Drága Vérének emléknapja és Urunk színeváltozása ünnepe, illetve gyalogos zarándoklatok is szerepelnek az idei évi búcsúnaptárban, mely megtekinthető ITT.

22 Bta 2020 88

A gyalogos zarándoklatok a zsidók jeruzsálemi zarándokútjainak mintájára alakultak ki a kora középkorban, amikor a keresztények elkezdték felkeresni a szent helyeket. A keresztény zarándoklatok célja a vezeklés, a lelki megtisztulás, a betegségből való gyógyulás vagy egy bizonyos ügyért történő imádkozás. Alapja a minden emberben meglévő vágy olyan helyek után, ahol a természetfölötti világgal közvetlenebbül találkozhat.

A zarándoklaton a jámbor hívő buzgóságból keresi föl az Úr Jézus, a Szűzanya és a szentek életének állomásait és ereklyéik őrzésének helyeit. A zarándoklat során ugyanakkor nemcsak az úti célra történő megérkezésen, hanem a testet és lelket egyaránt erősítő zarándokúton is komoly hangsúly van, ugyanakkor a zarándoklatok célja sok esetben a búcsú elnyerése.

A búcsú az Isten színe előtt a bűnbánat szentségében már föloldozást nyert, azaz megbocsátott bűnökért járó ideigtartó büntetések elengedése. A búcsút a katolikus ember – aki már előzetesen teljesítette a bűnbocsánat kiszabott feltételeit – az Egyház segítségével nyeri el. A búcsú lehet részleges vagy teljes, attól függően, hogy a bűnökért járó ideigtartó büntetéstől részlegesen vagy teljesen szabadít-e meg. Minden hívő nyerhet búcsúkat önmaga számára vagy az elhunytak javára, azaz búcsút vehet a különben reá váró büntetésektől.

323 mgyz 2022 gi 060

Isten országában rend van és igazságosság, ami azt jelenti, hogy minden jótett jutalmat és min­den rossz tett, azaz bűn büntetést kap, vagy e földi életben, vagy a másvilágon. Miként a juta­lom arányos a jótett érdemével, úgy a büntetés is arányos a bűn súlyával.

A bocsánatos bűnökért ideig tartó, a halálos bűnökért örökké tartó büntetés, azaz kárhozat jár. Ha az ember bocsánatot nyer a bűneire, visszakapja az elvesztett kegyelmi életet, s újra kedvessé válik Isten szemében. Ez Isten irgal­mának ajándéka. Isten azonban igazságos is, és igazságossága megköveteli, hogy az elkövetett bűnök büntetést kapjanak. Ezért marad vissza mind a halálos, mind a bocsánatos bűnök meg­bocsátása után bizonyos mennyiségű, azaz bizonyos ideig tartó büntetés, melyet az ember vagy leró, vagy elengedését külön ajándékként megkapja. Ez az elengedés a búcsú, innen ered a kifejezés használata az egyházi szóhasználatban.

A máriagyűdi bazilia és kegyhely búcsúnaptára ITT megtekinthető.

A bátai Szent Vér kegyhely búcsúnaptára ITT megtekinthető.

A máriakéméndi kegyhely búcsúnaptára ITT megtekinthető.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség