A Pécsi Egyházmegye idén márciusban kezdődött szabadegyetemi előadás-sorozata április 19-én folytatódott Pécsen, a Magtár Látogatóközpontban. Az érdeklődöket Felföldi László pécsi megyéspüspök köszöntötte, a két előadót, dr. Pap Miklós görögkatolikus papot, morálteológust és prof. dr. Kellermayer Miklós sejtkutatót dr. Görföl Tibor teológus mutatta be a szabadegyetem hallgatói számára.

A látogatóközpont nagyterme megtelt érdeklődőkkel. Felföldi László püspök örömét fejezte ki, hogy a járvány után újraindult szabadegyetem előadásai iránti igény és érdeklődés folyamatosan növekszik.

Dr. Pap Miklós előadása elején XVI. Benedek pápát idézte: „A hit kezdetén találkozás van. Találkozás Istennel." A mai világ találkozásai, emberi kapcsolatai azonban egyre inkább visszautasítják egyfelől a bűnkerülő etikát, másfelől a kötelességetikát sem fogadja be a világ, élükön a fiatalokkal, akikben felmerülhet a kérdés: Azért kell jónak lenni, mert ez a kötelességünk? De hogyan lehet akkor vonzóvá tenni az etikát, a morált? Hogyan lehet élvezhetővé, vonzóvá tenni az erkölcsös életet? Itt jön be a képbe a misztika.

592 Szabadegyetem 0419 01

A misztika célja személyes találkozás Istennel - hangsúlyozta dr. Pap Miklós. Az emberi élet, mely találkozik Istennel egységes, nem szabdalható szét a teológia tárgyainak megfelelően biblikus, morális és egyéb részekre. A hittudás és hitélmény egysége képes stabil hitet eredményezni, mint két szárny, melyek egymás nélkül nem működnek. Ha csak a hitismeret van meg élmények nélkül, az száraz, ha csak az élmények vannak meg tudás nélkül, az az ezoterika felé sodorja az embert. Aki azt gondolja, hogy a bonyolult és nehéz életére talál olyan egyszerű, könnyed útmutatást, lelki olvasmányt, ami eligazítja, az téved. Szent Bonaventura így foglalja össze az élet célját:

Elsősorban buzgó imádságra hívom fel az olvasót a keresztre feszített Krisztusban, akinek a vére tisztított meg bennünket a vétkek szennyétől. Ne higgye, hogy az olvasás elég kenet nélkül, az okoskodás áhítat nélkül, a kutatás csodálkozás nélkül, a figyelem ujjongás nélkül, a szorgalom jámborság nélkül, a tudás szeretet nélkül, a megtérés alázat nélkül, az igyekezet isteni kegyelem nélkül, a tükör az Istentől belénk vetett bölcsesség nélkül.

592 Szabadegyetem 0419 03

Az est második előadója, Prof. dr. Kellermayer Miklós sejtkutató, egyetemi tanár kifejezte örömét az egyházmegyei szabadegyetem újbóli életre hívásáért. Hiánypótlónak nevezte a sorozatot, mert jelentős tudásdeficitünk van az emberi élővilágről, azon belül külön az emberi személyekről - jelentette ki előadása bevezetőjében. A szabadegyetem sikerének fontos összetevője, hogy arra koncentrál, hogyan legyünk igazi keresztények, Krisztusban élők a XXI. században, és nem elsősorban népszerű, nagy tudású eőadók meghívásával igyekszik fenntartani az érdeklődést.

592 Szabadegyetem 0419 09

A hiteles keresztény élethez szükséges, hogy leleplezzük a tudományban a hamisságot. Az igaz tudomány Istenhez vezet. Manapság katedráról is tanítanak sok megtévesztő nézetet a tudomány nevében. Az igazság és a szeretet közösen adja a társadalom motorját (vö. XVI. Benedek pápa Caritas in veritate kezdetű enciklikájával). Megfordítva az enciklika erdeti címének szavait (Veritas in Caritate) a gyógyítás alaptételét kapjuk. Mi csak elősegíteni tudjuk a gyógyulást, ugyanakkor tudásunkat nem a pénzfelhalmozásra, a hatalom növelésére, hanem az élet megmentésére kell használnunk - mutatott rá a kutató.

Minden ember a Teremtő Isten egyedi teremtménye. A személyes teremtettség pedig egyértelművé teszi, hogy örök életre vagyunk hivatva. Krisztus pedig megteremtette számunkra az erőt, hogy bálványfüggőségünkből kiszabaduljunk. Mi, emberi élőlények nem törvényfüggő, hanem istenfüggő, krisztusi lények vagyunk - emelte ki a Kellermayer professzor.

592 Szabadegyetem 0419 11

A szabadegyetem előadás-sorozatának második alkalma az előadóknak szabadon feltehető kérdésekkel zárult. A tavaszi szemeszter záró alkalma május 17-én lesz, amikor a gyermeknevelés mai problémáiról tart előadást Pécsi Rita neveléskutató, illetve a tekintély és szeretet nevelésbeli szerepéről Szakál Ádám Márton piarista tartományfőnök.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség