Felföldi László pécsi megyéspüspök áldotta meg április 26-án a Kalkuttai Szent Terézt ábrázoló emléktáblát, mely mostantól Pakson, a Kalkuttai Szent Teréz Óvoda falán hirdeti az intézmény védőszentjének munkásságát. A gravírozott gránittáblát – melyen Teréz anya portréja látható és az általa írt imádság, Az élet himnusza olvasható  - a szent tisztelete jeléül állíttatta Hafuzi Avnija, az Albán Köztársaság tiszteletbeli konzulja, a Szent-György Lovagrend tagja, békenagykövet.   

Paks Terez anya 43

Az óvoda bejárata melletti homlokzaton elhelyezett emléktáblát a püspöki áldást követően Gentiana Mburimi, az Albán Köztársaság budapesti nagykövetségének ügyvivője, Szabó Péter  Paks polgármestere, Hafuzi Avnija, az Albán Köztársaság tiszteletbeli konzulja és Heszné Rauth Ildikó, a Kalkuttai Szent Teréz Óvoda intézményvezetője leplezte le. 

Paks Terez anya 39

Az ünnepi eseményen számos világi és egyházi személy is jelen volt: Szabó Péter, Paks polgármestere, Kovács Pál, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatói főtanácsadója, Molnár Erik, a Közép- és Délkelet-Európai Konzuli Testületi Együttműködési és Fejlesztési Szervezet elnöke, Rónai András és Kirchknopf Mihály, a Visegrádi Szent György Lovagrend priorjai, a Visegrádi Szent György Lovagrend lovagjai, Krebsz Tibor, a Családok Szövetsége Európai és Közel-Keleti előadója, Kovácsné Pál Krisztina, a paksi Bezerédj Általános Iskola igazgatója, Kürtösi Krisztián iskolalelkész, püspöki biztos, Koósz Roland, a Pécsi Egyházmegye oktatási irodavezetője, Skucziné Mány Katalin, a Paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, valamint a házigazda Kalkuttai Szent Teréz Óvoda közössége, továbbá az albán és a koszovói diaszpóra tagjai.

Paks Terez anya 11

A táblaavatáshoz kapcsolódó ünenpi programban Heszné Rauth Ildikó köszöntőjében felelevenítette a Kalkuttai Szent Teréz nevét viselő, 2019-ben átadott óvoda névválasztásának történetét. Az óvodavezető elmondta, az intézmény kezdetektől missziójának tekinti, hogy munkatársaik a belőlük áradó szeretet által vonzzák magukhoz a gyermekeket.

Paks Terez anya 09b

Ehhez Teréz anya élete a követendő példa számukra, aki egész életével a feltétel nélküli szeretetet élte és közvetítette, akiről sugárzott az istenszeretetet, és akit képviselve az óvodapedagógusok is példát mutathatnak a gyerekeknek, mert „ahol szeretet van, ott az Isten” – fogalmazott Teréz anyát idézve az intézményvezető.

Paks Terez anya 22

Heszné Rauth Ildikó kiemelte, az emléktáblával Teréz anya emlékét életben tartva és nagyságát hangoztatva a ma emberéhez és az utókorhoz egyaránt szólni kívánnak. Kifejezte reményét, hogy küldetésüket teljesítve méltók lesznek védőszentjük nevének viselésére, az óvodába érkezők vagy az épp arra járók pedig mindennap találkozhatnak és meríthetnek Kalkuttai Teréz imába foglalt intelmeiből.

Paks Terez anya 12a

Az Albán Köztársaság budapesti nagykövetségének ügyvivője ünnepi beszédében Teréz anyát idézve elmondta: „Nagy dolgokat nem tudunk csinálni, de tegyünk kicsiket nagy szeretettel”. Gentiana Mburimi kiemelte azt is, hogy Teréz anya szellemiségét megismerve megtudhatjuk, hogyan változtathatja meg egyetlen ember a világot, a szentekhez fűződő kapcsolatunk pedig hogyan javítja az emberek egymás közti kapcsolatát. Az emléktábla szolgálja Teréz anya filozófiájának és küldetésének folytatását, aki segítséget nyújtott bárkinek, aki rászorult, vallási és világnézeti meggyőződés nélkül, mert ez teszi jobbá az embert és a világot és teszi szebbé az életet.

596 Paks Terez anya 14

Hafuzi Avnija, az Albán Köztársaság tiszteletbeli konzulja köszönetét fejezte ki Felföldi László pécsi megyéspüspöknek és az óvoda vezetőségének, hogy méltó helyre került Kalkuttai Szent Teréz emléktáblája a Pécsi Egyházmegyén belül. Beszédében felidézte a magyar és albán népet összekötő történelmi szálakat, a szabadságszeretetet, amivel kapcsolatban elég Hunyadi Jánosra, vagy Szkander bégre gondolni. Teréz anya tevékenysége ugyanakkor túlmutat az egyes népeken, hiszen mindenkinek példát mutatott a szegények szenvedésének enyhítésével. Szeretetszolgálatát, aminek kolostoron kívüli végzéséhez pápai engedélyt kapott, abban a Dardzsiling városban kezdte meg, ahol Kőrösi Csoma Sándor nyugszik. Az egész világon elterjedt Szeretet Misszionáriusai intézmény alapítóját Nobel-békedíjjal tüntették ki 1979-ben. A Ferenc pápa által kezdeményezett szentté avatási eljárás lezárultával 2016. szeptember 4-én emelte a szentek sorába a Római Katolikus Egyház – mondta el a tiszteletbeli konzul.

Paks Terez anya 37

Az ünnepi beszédek folytatásában Felföldi László, az óvodát fenntartó Pécsi Egyházmegye püspöke kifejezet köszönetét és örömét, hogy az emléktábla a Kalkuttai Szent Teréz Óvodát gazdagíthatja. Mint mondta, az emléktábla nem csupán egy kődarab, hanem emléket állít a múltnak, melynek emlékeire épül a jelenünk.

Paks Terez anya 26

Abból élünk, amilyen emlékeket hordozunk a szívünkben, mit idézünk fel a múltból és mire, kire akarunk építeni - fogalmazott a főpásztor. A társadalom, egy közösség életének minősítése, hogy mit tesz a jövő nemzedékéért. Ennek a legfontosabb és legkritikusabb állomása az óvodáskor, amikor fejlődik, formálódik a gyermekek szíve, lelke, gondolkodása. Ugyanakkor társadalmunk ezelőtt soha nem helyezett olyan terheket, szenvedéseket, kereszteket a gyermekek vállára, melyeket ők képtelenek hordozni, mint ma. Ezért a korábbiaknál is nagyobb szükség van, hogy figyelünk rájuk.

Paks Terez anya 10

Teréz anya is ezt tette: lehajolt és felemelt, magához ölelte a gyermekeket, a szükséget szenvedőket. Az élet titka az irgalmasság, hogy figyelünk-e a másikra, le tudunk-e hajolni és fel tudjuk-e emelni a rászorulót, hogy újra talpra álljon és megerősödjön. Ebbe az óvodába járó gyermekek sokféle családi környezetben élnek, ezért óriási felelőssége van az óvodapedagógusoknak. A családok körülményeit nem tudják megváltoztatni, de Teréz anya megmutatta számukra és mindnyájunk számára, hogy a szeretettel élőbbé, valóságosabbá tudta tenni az emberi méltóságot, szebbé tette a világot. Mert aki lehajol egy kisgyermekhez, aki lehajol egy szenvedőhöz és felemeli, az emberiséget teszi boldogabbá és teljesebbé - mondta Felföldi László.

Paks Terez anya 35

Az ünnepi beszédek sora az óvodások és a Balogh Antal Katolikus Iskola diákjainak Teréz anya életéhez kötődő műsorával, majd  imádsággal zárult.           

                                                                                                                                            * * *

Az albán nemzetiségű Teréz anya 1910. augusztus 27-én született Agnes Gonxha Bojaxhiu (ejtsd: Ányesz Gondzsa Bojadzsiu) néven Üszküb városában (ma Szkopje, a Macedón Köztársaság  fővárosa). A Szeretet Misszionáriusai szerzetesrend alapítója, a már életében is szentként tisztelt Teréz anya 1997. szeptember 5-én hunyt el. 2016. szeptember 4-én avatta szentté Rómában Ferenc pápa.

 

Teréz anya: Az élet himnusza

Az élet egyetlen - ezért vedd komolyan!
Az élet szép - csodáld meg!
Az élet boldogság - ízleld!
Az élet álom - tedd valósággá!
Az élet kihívás - fogadd el!
Az élet kötelesség - teljesítsd!
Az élet játék - játszd!
Az élet vagyon - használd fel!
Az élet szeretet - add át magad!
Az élet titok - fejtsd meg!
Az élet ígéret - teljesítsd!
Az élet szomorúság - győzd le!
Az élet dal - énekeld!
Az élet küzdelem - harcold meg!
Az élet kaland - vállald!
Az élet jutalom - érdemeld ki!
Az élet élet - éljed!

                                                                                            
Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség