Lápossy Péter 2022. augusztus 18-tól tölti be a Magyarországi Apostoli Nunciatúra, a Szentszék Magyarországi Nagykövetsége titkári tisztségét. A Pécsi Egyházmegye lelkipásztorát a pápalátogatásról kérdeztük, melynek - a nunciatúrán szolgálva - közvetlenül is a részese lehetett.

- A Szentatya személyes látogatása a nunciatúrák esetében is ritka alkalomnak számít. Milyen, a szokványostól eltérő feladatokat adott ez a mostani látogatás a követség munkatársai számára?

- A Magyarországi Apostoli Nunciatúra a Szentszék és a Magyar Katolikus Egyház illetve a Magyar Állam képviselői közötti kapcsolattartáson dolgozik. Az apostoli nuncius, S.E. Mons. Michael Wallace Banach memphisi címzetes érsek és az úgynevezett első beosztott, Rev. Mons. José Nahum Jairo Salas Castañeda diplomáciai munkáját személy szerint titkárként segítem, ami dokumentumok fordítását, tolmácsolást is jelent. Ferenc pápa magyarországi látogatása kapcsán részt vettünk a látogatást előkészítő munkákban, melyek között volt számos, máskor elő nem forduló feladat. Ilyen volt például, hogy a kiemelt biztonság megszervezése kapcsán a Vatikáni Csendőrség, illetve a Svájci Gárda, akik a pápa személyes testőrségét adják, valamint a Magyar Állam részéről a TEK (Terrorelhárítási Központ) és a rendőrség képviselői is folyamatosan egyeztettek velünk. Megváltozott a ház rendje is, mivel itt szállt meg Ferenc pápán kívül a személyes kísérete és a vatikáni biztonságiak is. Főleg a Ferenc pápa látogatását megelőző napokban szaporodtak meg a feladatok: többen hoztak ajándékokat a Szentatyának, de meg kellett szervezni személyes találkozókat is, például a jezsuitákkal és másokkal is, akik lehetőséget kaptak egy személyes találkozóra Ferenc pápával.

- Volt-e alkalma személyesen találkozni a Szentatyával?

- Igen, amikor megérkezett a nunciatúrára, és fogadtuk őt, akkor minden munkatárs találkozhatott vele egy rövid kézfogás erejéig. Személyes figyelemmel fordult mindenki felé, ami rá annyira jellemző. Apró emberi gesztusai személyessé teszik ezeket a találkozásokat. Én a titkári tisztségemből fakadóan a látogatás során a pápa tágabb kíséretével együtt lehettem jelen a különböző helyszíneken. Tulajdonképpen a legtöbb hivatalos programján egészen közelről követhettem az eseményeket, és mindvégig ugyanazt a közvetlenséget tanúsította mindenki iránt az állami vezetőktől kezdve az ifjúság képviselőin át a legelesettebbekig, akikkel találkozhatott.

- A látogatás, a találkozás lehetősége egy, a családja számára is emlékezetes pillanatot hordoz.

- Igen, az egyik alkalommal a családomat is bemutathattam a Szentatyának, ami mindnyájunk számára kivételes élmény volt, ahogy azt is különleges kiváltságként éltem meg, hogy részt vehettem a nunciatúra kápolnájában Ferenc pápa magánszentmiséjén szombat reggel. 

LP 1

- Mi volt a látogatás személyes üzenete az Ön számára?

- Nagyon megfogott, hogy egészen közelről láthattam Ferenc pápát és az ő kíséretébe tartozó embereket, köztük a biztonsági szolgálatot ellátókat. Egy találkozási lehetőség volt az Egyház emberi oldalával. Egyrészt láthattam, ahogy a pápa körül dolgozó emberek, a biztonsági szolgálat, a protokoll felelősei milyen komoly szakmaisággal végzik munkájukat, másrészt valódi szolgálattal szolgálják a Szentatyát. Ferenc pápa személyében pedig megtapasztalhattam azt, hogy elénk élte, amit a Szent István-bazilikában mondott beszédében így fogalmazott meg: „Közelség, együttérzés és gyengédség: ez Isten stílusa. Kövessük ezt a stílust!”

Szöveg: Pécsi Egyházmegye
Fotó: Lápossy Péter

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség