Felföldi László pécsi megyéspüspök Urunk mennybemenetelének ünnepén, május 21-én ünnepi szentmisét celebrált Pincehelyen, a Sarlós Boldogasszony-templomban. A liturgián jelen volt Kovács József püspöki titkár és Lábár Tamás plébános. Az ünnepi szentmise után a főpásztor megáldotta az egyházközség közelmúltban felújított plébániaépületét és közösségi házát is.

A szentmisén Felföldi László megyéspüspök szentbeszédében kiemelte, hogy Jézus mennybemenetelének ünnepe valaminek a lezárása és egy egészen újnak a kezdete. Jézus Krisztus megdicsőülésének utolsó földi állomása mintegy lezárása annak, amikor a tanítványai szeme láttára a saját isteni erejéből fölment az Atyához a mennybe. Előtte Jézus három éven át készítette elő az Egyház életét: tanította az apostolokat, rájuk bízta az Eucharisztiát, az igehirdetést, az Egyház szolgálatát. Aztán azt mondta, hogy innentől a tanítványoké a feladat, rájuk bízta, mert megbízott bennük. A bizonyítéka annak, hogy megértették és megélték ezt a küldetést, az, hogy mi most itt vagyunk - hangsúlyozta a szónok.

pincehely1

Urunk mennybemenetele után valami új kezdődött a tanítványok életében - emelete ki a püspök. Ahogy a pincehelyi plébánia és közösségi ház megújulása is egy gyönyörű ajándék és lehetőség az egyházközség számára. A plébánia kiegészült egy közösségi házzal, melynek programjairól hazatérve tanúságot kell majd tennünk arról, hogy keresztények vagyunk. Ahogy az oltár körül összegyűlve kinyilvánítjuk, hogy igent mondunk Krisztusra, ugyanúgy otthon a családban, a családi asztalnál, a közösségeinkben, a környezetünkben is meghatározónak kell lennie hitvallásunknak. Ez nem ideológia vagy gondolkodásmód, hanem létkérdés ma Európában - mutatott rá a püspök. Vagy vállaljuk keresztény mivoltunkat, vagy mindent elveszítünk. A keresztény hit életforma. Ahogy a család vagy egy egyházközség megéli egységét, közösségét, az a kivülállók számára is látható és érzékelhető kell legyen.

pincehely5

Jézus a küldetést a tanítványi közösségre bízta, többes számban beszélt hozzájuk: menjetek, tegyetek tanítvánnyá minden népet (vö. Mt 28,19). A tanítványságot nem lehet magányosan, egyedül megélni. Az első keresztényeknek közös ismertetőjele volt: embertársaik és a szegények iránti szeretetüknél csak egy volt feltűnőbb, ahogyan egymást szerették. Nekünk, Krisztus ma élő tanítványainak is ez a nagy küldetésünk, a felebaráti szeretetet, ezt kell most újrateremtenünk - fogalmazott Felföldi László püspök.

pincehely3

A szentmise után a főpásztor megáldotta a közelmúltban megújult pincehelyi plébániát és közösségi házat. Az épület belső felújítása és átalakítása során gépészeti, villamossági, építőmesteri munkákkal elkülönítésre került egy új plébánosi lakrész és a közösségi célokat szolgáló épületrész.

pincehely13

A korábbi plébánosi lakrész vendégek elhelyezésére ad lehetőséget. A közösségi tér megújult, benne új vizesblokk és főzősarok került kialakításra. 

Szöveg: Pécsi Egyházmegye
Fotó: Pincehelyi Plébánia / Fülöp Zsófia

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

2023 június
M T W T F S S
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Közelgő események

Eucharisztikus keresztút és szentmise:
Báta -
2023. 06. 08. - 2023. 06. 08.
Hitoktatói Te Deum:
Magtár Látogatóközpont, Pécs -
2023. 06. 10. - 2023. 06. 10.
Ibafai múzeum megnyitója:
Ibafa -
2023. 06. 10. - 2023. 06. 10.
Úrnapja:
Székesegyház, Pécs -
2023. 06. 11. - 2023. 06. 11.
Tanévzáró püspöki szentmise:
Park Utcai Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Mohács -
2023. 06. 15. - 2023. 06. 15.

Szentmise közvetítések banner v2

 

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség