Pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját ünnepelte Ronta László harkányi plébános, tiszteletbeli esperes, aki immár 23 éve szolgálja a harkányi egyházközség közösségét. Június 17-én Harkányban, a Jézus Szíve templomban horvát és magyar nyelven celebrált ünnepi szentmisén jelen volt Đuro Hranić diakovár-eszéki érsek, metropolita, Felföldi László pécsi megyéspüspök és Mayer Mihály nyugalmazott püspök, valamint a Pécsi Egyházmegye papjai.

A közösséggel együtt ünnepelt Neven Marcic, a Horvát Köztársaság Pécsi Főkonzulátusának konzuli tanácsosa, Baksai Endre Tamás harkányi polgármester, dr. Hitre Gabriella, Szalánta polgármestere, valamint Ronta László plébános rokonai, barátai és a hívek közössége.

Harkany aranymise 11

Az aranymisés lelkipásztort és a megjelenteket Pavlekovics Ferenc pécsi plébános köszöntötte, aki elmondta, az ünnep a közösség hálaadása az aranymisés felé, hogy 50 éve, nap mint nap járja a Krisztushoz vezető utat. Hálaadás a Jóistennek, aki ez idő alatt végig ott volt az aranymiséssel, védte és megtartotta választott hivatásában, valamint hálaadás a munkatársakért, akik a plébános mellett voltak és vannak élete állomásain, segítik őt mindennapi munkájában, végezetül megemlékezett az aranymisés szüleiről.

Harkany aranymise 08

Ronta László plébános a liturgiában elmondta, nem ünnepelni szeretné magát, hanem hálát adni azért az ötven évért, amit az Isten szolgálatában töltött. Mint mondta, Istennek adta a szavát, márpedig az Istennek adott szót nem lehet visszavonni, ezért hálával a szívvel, boldog papként állt az oltár előtt ezen a napon.

Harkany aranymise 33

Ronta László Drávakeresztúron született 1947. szeptember 21-én, pappá szentelték Pécsett 1973. június 17-én. Káplánként Egerágon és Olaszon szolgált, azt követően Beremenden vikáriusként majd helyettes plébánosként. 1993-tól Sellyén volt plébános, majd 2000-től a harkányi Jézus Szíve templom plébánosa, ahol az ötvenéves papi jubileumát ünnepli.

Harkany aranymise 11

Az aranymisében Đuro Hranić diakovár-eszéki érsek szentbeszédében a papi hivatásról és szolgálatról, a papság és a család egységéről elmélkedett.

Harkany aranymise 19

Az érsek szívből gratulált az aranymisés jubileumhoz, egyben megköszönte Ronta Lászlónak a horvát ajkú hívekért végzett lelkipásztori gondozást és a Pécsi Egyházmegye horvát közösségének szolgálatát. Köszönetet mondott a plébánosnak a horvát honvédő háború idején a horvát nép felé megnyilvánuló szeretetért, mellyel különös tekintettel a Magyarországon menedéket talált horvát hívek, papok és száműzöttek lelki és anyagi gondozását végezte. Az érsek méltatta a horvát nyelvű szentmisék és egyéb liturgiák szervezésében, a horvátok vallási, kulturális és nemzeti identitásának megőrzésében, valamint a horvát hívek egyházi és társadalmi életbe való jobb beilleszkedésében való szerepvállalását a Pécsi Egyházmegyében és egész Magyarország területén.

Harkany aranymise 22

Az érseki szentbeszédet folytatva Felföldi László pécsi megyéspüspök az olvasott evangéliumhoz kapcsolódóan Jézusnak az apostolokhoz intézett beszédéről elmélkedett (vö. Mt 10, 5-15).

Harkany aranymise 24

Beszédében a főpásztor kiemelte, az emberek, a családok lelki sebeinek gyógyítása az Egyház feladata és a papok hivatása a lelkipásztori munkában. A küldetés másik nagy feladata az evangélium hirdetése, amit különösen is fontosnak nevezett mai világunkban: amikor csak a rossz és a gonosz bír hírértékkel, óriási ereje van az evangéliumnak, jó hírt kell mondani, mert az embereknek, a családoknak nem látszólagos programokkal teszünk jót. A világnak igazolásra van szüksége, változásra, az evangélium radikalizáló erejére. Jézus erre kiválasztott embereket és meghívta arra, hogy örömhírt vigyenek: az Atya gyermekei, a Fiú testvérei és a Szentlélek templomai vagyunk. A kiválasztottakat pedig azért küldte, hogy gyógyítsanak és vele legyenek.

Harkany aranymise 26

A püspök megköszönte Ronta László lelkipásztori szolgálatát, amiért elfogadta a további szolgálat felkérését és lehetőségét, egyben kérte, hogy a jövőben is a jó szívnek és a szeretetnek a megélője és átadója legyen. 50 év szolgálat az Úrral az oltárnál az áldozópap áldozata, ez a mai nap ajándéka és a mai nap hálaadása – zárta ünnepi beszédét Felföldi László.

Harkany aranymise 39

Az ünnepi szentmise zárásában az egyházközség gyermekei köszöntötték Ronta László plébánost, aki aranymisés áldásban részesítette az ünneplő közösséget.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség