A római katolikus Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye és a görögkatolikus Nyíregyházi Egyházmegye karitász központjaiba látogattak a Pécsi Egyházmegyei Karitász munkatársai június végén. A tapasztalatszerző körúton ellátogattak Barabásra is, ahova folyamatosan érkeznek a menedékkérők Ukrajnából. A Pécsi Egyházmegyei Karitász beszámolóját közöljük.

Tanulmányutunk során ellátogattunk a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász Központba, ahol találkoztunk a helyi karitász-munkatársakkal. A nyíregyházi kollégák szeretetvendégséggel fogadtak bennünket és közben tartalmas szakmai beszélgetést folytattunk. Megosztottuk egymással szakmai tapasztalatainkat, a bevett gyakorlatokat. A látogatásunkkal egyidőben érkeztek meg a Beregszászi Karitász munkatársai is, akik adományokért jöttek a Nyíregyházi Karitász központjába. Fontos gondolatokat osztottak meg a munkatársainkkal, beszéltek jelenlegi kihívásaikról, nehézségeikről és a szeretetszolgálat kárpátaljai tevékenységéről. A vendégséget követően a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház történelmébe kaptunk betekintést egy idegenvezetés keretein belül, majd egy kis lelki töltekezéssel, szentmisével zárult a nap.

karitasz7

Második napon a Nyíregyházi Egyházmegyei Görögkatolikus Karitász munkatársai fogadtak és láttak vendégül minket. Körbevezettek a Szent Miklós Görögkatolikus Székesegyházban, ezt követően pedig ellátogattunk Máriapócsra, a nemzeti kegyhelyre. A Szent Mihály főangyalról nevezett görögkatolikus templomról tartalmas előadást és idegenvezetést kaptunk. A lelki töltekezés sem maradhatott el, görögkatolikus Paraklisz-ájtatossággal zárult a kegyhely látogatása. Ezt követően szakmai tapasztalatcserét folytattunk egy közös ebéd keretein belül.

karitasz12

Barabáson meglátogattuk a Karitász menekülteket fogadó pontját, ahol szakmai körbevezetéssel várt bennünket az országos karitász helyszínen lévő munkatársa. A bázis jelenleg is üzemel, folyamatos nyitva tartással fogadja a határon átkelő, segítséget kérő menekülteket. Az elmúlt év eseményeiben a Pécsi Egyházmegyei Karitász is segítséget vállalt, így két munkatársunkat visszatérő „vendégként” fogadták a bázison, akik a szakmai bemutatóba is bekapcsolódtak.

karitasz3

Látogatásunk záró állomása Sárospatak volt, ahol a Szent Erzsébet Házat látogattuk meg és közösen imádkoztunk Szent Erzsébet ereklyéje előtt a sárospataki bazilikában, majd megtekintettük a sárospataki Rákóczi-várat is.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász / Besencszi Zsolt karitászigazgató

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

No events

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség