A Pécsi Katolikus Egyetemi Lelkészség a Kaposvári Ifjúságpasztorációs Irodával együttműködve első alkalommal rendezett keresztény regionális gólyatábort KILÁTÓ néven augusztus 6-9. között Sikondán. A táborban mintegy negyven fiatal vett részt, akik közül többen Pécsen, Kaposváron vagy épp Szekszárdon kezdik meg felsőfokú tanulmányaikat.

A tábor szervezői és a segítők már augusztus 5-én a helyszínre érkeztek, ahol vezetőképzőt és csapatépítést tartottak, valamint kiosztották egymást között a rájuk váró feladatokat. A több hónapon át tartó előkészületeknek köszönhetően a megbeszélések gördülékenyen zajlottak, így másnap kora délután már minden(ki) készen állt a gólyák fogadására.

kilato golyatabor34

A tábort augusztus 6-án 15 órakor ünnepi szentmise nyitotta meg, melyet Kovács József pécsi püspöki titkár és Antal Zsolt Benedek kaposvári ifjúsági referens atyák celebráltak. A zenei szolgálatot a pécsi Betánia közösség teljesítette. Ezután a szervezők a táborozókat csoportokra bontották, ahol szűkebb körben bemutatkozhattak egymásnak, valamint ismerkedtek egymással. Délután az ismerkedős játékok folyatatásaként szociometria következett a Pécsi Katifi szervezésével. A résztvevőknek közösen kellett csapatépítő feladatokat megoldaniuk. A vacsora után Ősi Gábor Pincészete jóvoltából borkóstolóra került sor, melyhez a hangulatról Szemző Angéla és zenekara gondoskodott. Miután a borosüvegek kiürültek és a hangulat oldottabbá vált, Csigi Tamás és Kiss Kata Borbála szervezésében táncház következett. A különféle páros- és körtáncok tovább javították az egyébként is nagyszerű hangulatot. Az este hátralévő részében kötetlen bulizásra nyílt lehetőség.

kilato golyatabor08

A hétfői nap a pécsi Collegium Seraphicum lakói vezetésével reggeli imával kezdődött. A délelőtt folyamán a szervezők előkészítették a helyszínt Varga László kaposvári megyéspüspök, Felföldi László pécsi megyéspüspök, Zajácz Gábor görögkatolikus parókus és dr. Versegi Beáta Mária CB szerzetesnővér fogadására, ugyanis tíz órai kezdettel a Szólj be a klérusnak! című program következett. A Fábián Bence főiskolai hallgató által moderált beszélgetés során a résztvevők a szinodalitással és az Egyházban betöltött férfi-női szerepekkel kapcsolatos kérdéseket fogalmaztak meg.

kilato golyatabor12

A nagy sikerű program után a táborozók kisebb csoportokban fogalmazták meg, hogy szerintük mit lenne érdemes változtatni az Egyházunk szerepvállalásában. A felmerülő ötletek elsősorban az Istent keresők megszólítására irányultak, de szóba került az ökumenére való törekvés, a plébániai közösségek megerősítése, a hajléktalanokkal való keresztény bánásmód és a papok lelki egészségének megőrzése is.

kilato golyatabor20

A délutáni program továbbtanulási fakultációval indult. A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola és a Pécsi Tudományegyetem gólyáit a felsőbbéves segítők látták el jótanácsokkal, valamint a főiskola képviseletében a Tanulmányi Osztály két munkatársa, Kuti Veronika és Somodi Imre tartott tanulmányi tájékoztatót.

kilato golyatabor03

17 órától a pécsi keresztény közösségek számára nyílt lehetőség minél több érdeklődőt meghívni a programjaikra és bemutatkozni számukra. Hogy a táborozók minél több közösségvezetővel értekezhessenek, a közösségek standjait a szervezők egymáshoz közel helyezték el. Az eseményen képviseltette magát a Nyolc Boldogság Közösség, a Sacré Coeur, a Pécsi Ferences Egyetemista Közösség, a Collegium Seraphicum, a Boldog Brenner János Antióchia, a Pécsi Katifi, a Pécsi Egyházmegye Ministránsreferatúrája és a XXIII. János Szakkollégium. A vacsora után a Nyolc Boldogság Közösség szerzetesnővérei tartottak imaestet. A közös dicsőítésen túl a három pécsi nővér tanúságot tett Istenbe vetett hitéről, továbbá egy meditatív táncot is tanított a résztvevőknek. Ezt követően a Pécsi Katifi kvízestet szervezett, melynek során a táborozók a közismert Honfoglaló nevű játékot próbálhatták ki. Az izgalmas társasjáték után ezúttal is fakultatív bulival zárult az este.

kilato golyatabor26

Kedden a Sacré Coeur szerzetesnővérek reggeli imájával kezdődött a program. A nővérek egy táncimát tanítottak nekünk, mellyel az istenkapcsolatunkat közösségben is kifejezhetjük és elmélyíthetjük. Délelőtti programként csoportokban vitattuk meg azokat az Egyházzal kapcsolatos változtatási szándékokat, melyeket előző nap a résztvevők összegyűjtöttek. A csoportok ezekről plakátot készítettek, melyet bemutattak minden résztvevő számára. Végül egy nagy kört alkottunk, ahol egyénileg fejtettük ki, hogy e változtatások közül melyik igazán fontos, melyikre lenne a legnagyobb igény és ezek hogyan valósíthatók meg.

kilato golyatabor07

Délután két program közül választhattak: a Mecsextrém Parkban aktívan vagy a magyarhertelendi termálfürdőben passzívan pihenhették ki az előző napok fáradalmait. Este csapatjátékokra került sor, majd DJ Spiegel Soma jóvoltából egy fergeteges, hajnalig tartó buli következett.

kilato golyatabor02

Az utolsó napon a Boldog Brenner János Antióchia közösség tartott reggeli imát. Délelőtt 10 órakor kiscsoportokban reflektáltak a részvevők az elmúlt napok programjaira; kifejthették, hogy mely programok miért (vagy miért nem) tetszettek. Ezt követően a tábor szentmisével zárult, melyet Kovács József pécsi püspöki titkár, ifjúsági referens és Bálint Gábor kaposvári püspöki titkár atyák mutattak be.

kilato golyatabor27

Mi – a szervezőcsapat tagjai – őszintén reméljük, hogy a résztvevők között kibontakozó barátságok gyümölcsözőek lesznek és hogy a hitéletük kiteljesedését egy-egy közösség tagjaként élhetik át, valamint azt, hogy az egyetemi éveikhez biztos lelki alapot tudtunk számukra nyújtani.

Szöveg és fotó: Pécsi Katolikus Egyetemi Lelkészség / Fábián Bence

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 május
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 05. - 2024. 05. 05.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség