Az egyházi felsőoktatás területén végzett munkássága, a filozófia magasszintű oktatása és a keresztény bölcselet művelésével szerzett kiemelkedő érdemei elismeréseként Trefort Ágoston-díjat vehetett át dr. Kvanduk Frigyes, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola docense, a Pécsi Egyházmegye általános helynöke. A díjat a Magyar Felsőoktatás Napján, szeptember 15-én Budapesten, a Károlyi-Csekonics-palotában adta át dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára.

Dr. Kvanduk Frigyes 1949. június 3-án született Tolnán. Teológiai tanulmányait a Budapesti Hittudományi Akadémián végezte, ahol licencia, majd doktori fokozatot szerzett. 1974. június 23-án szentelte pappá dr. Cserháti József megyéspüspök.

Lelkipásztorként Pincehelyen, Szekszárdon, Pakson és a pécsi Jézus Szíve Plébánián teljesített szolgálatot. 1989 óta plébános Pécs-Rácvárosban, mellette 2005 óta a pécsi Jézus Szíve Plébánia vezetését is végzi. Nevéhez köthető a rácvárosi Szent Kereszt felmagasztalása templom, valamint a Jézus Szíve templom teljeskörű restaurálása. 2013 óta a Pécsi Egyházmegye általános helynöke.

Dr. Kvanduk Frigyes részt vett a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rendszerváltást követő újraalapításában. 1991 és 2014 között vezette a főiskola Bölcseleti és Társasalomtudományi Tanszékét, melynek mai napig aktív munkatársa. Kutatói és oktatói munkájának középpontjában a metafizikai, ismeretelméleti, a filozófiatörténeti és a művészettörténeti problémák állnak.

Lényegre törő kérdéseivel és világos meglátásaival teológusok generációit vezette be a filozófiai gondolkodás alapjaiba. A transzcendentális módszer művelőjeként a filozófiai kérdésfeltevésnek e sajátos módját mélyítette el oktatói munkája során. A hallgatók gondolataira nyitott, értő és finom kritikával átszőtt habitusa nemcsak oktató, hanem nevelő módon formálja immár három évtizede a főiskola növendékeit. Óráira egyszerre jellemző a gondolkodás szigora és a mindennapi valóságot elfogadó felszabadultság – olvasható a díj méltatásában.

A rendezvényen öten vehettek át Eötvös József-, Szent-Györgyi Albert- és Kármán Tódor-díjat, tízen pedig Trefort Ágoston- és Apáczai Csere János-díjat.

Fotó: Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 június
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség