2023. július 21-én jégeső verte el az Ormánság falvait, súlyosan megrongálva a lakóházak tetejét. Augusztusban a Pécsi Egyházmegyei Hivatali munkatársai és a Kórházlelkészség szekszárdi önkéntesei csatlakoztak a Pécsi Egyházmegyei Karitász segítő akciójához. A helyszínen tapasztalt állapotokról, a munkálatok során megélt élményekről Priskin Zsolt diakónus számolt be, aki szeptember végén – korábbi segítőivel együtt – újra a helyszínre látogatott. Beszámolójának újabb epizódját adjuk közre.

Szeptember 25-én, hétfő reggel fél nyolcra mentünk a szekszárdi „Kerihez” (Tolna Vármegyei SZC Bezerédj István Technikum). Már benn állt az udvaron a hatalmas kamion, amikor odaértem. Egy rakodógép csinos cserépcsomagokat pakolt a pótkocsira, miközben összegyűlt a mi kis csapatunk. Rakodás közben az elengedhetetlen csoportkép is elkészült, számos ember munkája kell egy ilyen akcióhoz. Jelen volt főszervezőnk Vég Beáta és segítői Kis Jánosné, Kishonti Ádámné és Agócs Ferencné a Kórházlelkészségtől, továbbá Kovács Jánosné a Szekszárdi Karitász vezetője, a Csatár Civil Egyesület tagjai: Bartók Julianna, Szegedi Attila, Máté János és Nagy Ferenc. Nagy Ferencnek külön köszönet az áldozatos munkáért a tetőcserép megszerzésében és a fuvar megszervezésben. A „Tetőnyi szeretet” felhívás sok embert mozgatott meg. Istennek hála erre a napra lett elegendő anyagi és fizikai segítség. Az ingyenes fuvart a Delta-E biztosította. Külön köszönet érte!

jegveres07

A rakodás gyorsan ment, még egy rögtönzött fuvarlevél-írás, és indulhattunk. Az első cserépszállítmány Kákicsra, a Marócsával szomszédos településére indult. A reggeli hűvös időt lassan felváltotta a kellemes meleg, mire odaértünk a közel kétszáz fős településre. A falu egyetlen zárható udvarán a szociális téli tüzelők mellett már előkészítették a terepet a cserepek fogadására. Szekeresné Spang Lívia polgármesterasszony és kísérői mellett a Pécsi Egyházmegyei Karitász dolgozói, Fónai Péter és Király Dávid vártak ránk. Péter és Dávid azok, akik a kezdetektől fogva a jégkármentést koordinálják és a munka nehezét végzik. Miközben kamionunk megszabadult a huszonnégy raklapnyi cseréptől, Péter és Dávid körbevezetett minket a környéken. Még további négy ház tetejére kell cserép.

jegveres03

Kákics történetében nem ez az első komoly jégverés, egy két évvel ezelőtti vihar nyomai még mindig látszanak. Lassan, de biztosan halad előre a munka. Miközben Péter épp erről bíztatta Máriát, az egyik károsultat, készítettem pár képet a házukról. A ház homlokfala végig van repedve. Ketten élnek ebben a kis házban, a két Mária, anya és lánya. Az anya ápolásra szorul, lánya kitartóan gondozza őt, mit sem törődve a repedéssel, úgy sem tud vele mit kezdeni. Szükségük van a segítségre. Néhány utcával arrébb hatan laknak egy másik romos házban, ez a ház is kap a most érkezett tetőcserepekből.

jegveres01

Miután elbúcsúztunk a megkönnyebbült kamiontól, egy másik platós teherautó lett az útitársunk. Marócsára várták a rakományt, ami szintén tetőcserepekből állt. Ez a kisebb szállítmány a következő kamionos szállítást előzi meg, a „Keri” még nem fogyott ki a cserepekből.

jegveres06

Marócsán a faluház udvarán gyorsan lerakodtuk a cserepeket, immáron kézzel. Gyorsan összeverődött a helyiekből a segítőcsapat, így pillanatok alatt végeztünk. A faluban az utak szélén még mindig ott hevernek a törmelékcserepek, lassan megy az elszállításuk. Ötvenkét házból ötvennek a teteje sérült meg a viharban. Bő egy hónapja voltunk itt, azóta több ház teteje már ki lett javítva, de még mindig sok ház áll védelem nélkül, és lassan itt az esős idő. Nagyon kell a segítség. A környék, Sellye, Kákics és Marócsa az ország szegényebb vidékeihez tartozik. Mégis a segítség és összefogás által, egy valamiben sokat gazdagodott: a szeretetben.

jegveres02

Marócsa polgármesterasszonya könnyei tanúskodnak az átélt fájdalomról, nehezen áll talpra a kis közösség, tagjai nem a társadalom középpontjában élnek, hanem a peremén. Jézus az ilyen emberek megsegítéséről beszélt, idézve őt, hogy „amikor megtettétek ezt egynek e legkisebb testvéreim közül, nekem tettétek.” (Mt 25,40b). Lássuk meg bennük az élő Krisztust, hogy visszaadhassunk valamit abból a tartozásból, amit Jézus rótt le értünk!

Szöveg és fotó: Priskin Zsolt diakónus

Támogasd cserepenként 10 forinttal a jégkárosultakat! Minél több cserepet veszel, annál több háztető készül el és óvja majd lakóit. A bontásból származó cserepek megvásárlásával egyszerre véded a természetet és segítesz egy ház helyreállításában. Adj, hogy védve legyenek! A felajánlásokat a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász 10701214-74144659-51100005 számú számlájára várjuk „Jégkár" közlemény megjelölésével. A gyűjtést a Pécsi Egyházmegye Betegek Gyógyítója Kórházlelkészsége szervezi.

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 05. - 2024. 05. 05.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség