A közösség barátaiból álló zenekar és kórus éneke nyitotta meg és foglalta méltó keretbe a Lisieux-i Kis Szent Teréz közbenjárását kérő rózsaeső imaestet október elsején a pécsi székesegyházban, melyet több mint 30 éve szerveznek meg a világ számos országában Kis Szent Teréz liturgikus ünnepnapjához kapcsolódóan.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is megtöltötték a székesegyházat a Pécsről és környékéről, Kaposvárról és Homokkomáromból érkezett felnőttek, fiatalok és gyermekek, akiket a Nyolc Boldogság Közösség pécsi alapítása képviseletében Valter Margit nővér köszöntött Lisieux-i Kis Szent Teréz virágokkal díszített portréja előtt.

2023 rozsaeso 03

Margit nővér bevezetőjében a 150 évvel ezelőtt született Kis Szent Teréz emberi nagyságát méltatva kiemelte, noha Teréz 24 évet élt ezen a földön és soha nem hagyta el a Lisieux-i karmelita kolostor területét, ahova 15 évesen lépett be, Pius pápa mégis korunk legnagyobb szentjének nevezte. Már 1923-ban boldoggá, 1925-ben pedig szentté avatták. Szent II. János Pál pápa 1997-ben az egyháztanítók sorába iktatta. Szobra számos templomban megtalálható, ahol feszülettel, karmelita ruhában ábrázolják, rózsákat hintve – az imái hatására elnyert segítő kegyelem jelképeként.

2023 rozsaeso 02

Kis Szent Teréz a bizalom szentje, szeretnénk az ő útján bővelkedni az Isten iránti bizalomban, a kis dolgokban megnyilvánuló szeretetben, melyhez az ő közbenjárását kérjük - mutatott rá Margit nővér.

2023 rozsaeso 11

A folytatásban Csaba Veronika Mária, a Nyolc Boldogság Közösség homokkomáromi rendházából érkezett nővér élményszerű tanítását hallhatták a jelenlevők Kis Szent Teréz életéről és lelkiségéről a naplójából vett idézetekkel kiegészítve.

2023 rozsaeso 06

Veronika nővér úgy fogalmazott, hogy nem Terézről kell szóljon a tanítás, hiszen ő maga, a teljes lénye tanít minket, és tanítása azért is univerzális, mert a szeretet tudományát tanítja, melyben mindig új világosságokat lehet felfedezni.

2023 rozsaeso 20

Tudatosan élve az életét, ránk maradt írásaiból elénk tárja Isten iránta megmutatkozott szeretetét. Rövid földi életének fiatalos frissessége, lelkesedése és nyitottsága Isten kegyelmét közvetíti számunkra és utat mutat abban, hogy újra és újra visszataláljunk Isten adta legmélyebb vágyaink megkerséséhez. Kis Szent Teréz minket is arra vezet, hogy megtaláljuk életünk hivatását abban az életállapotban, amiben élünk, amiben benne vagyunk – emelte ki Veronika nővér.

2023 rozsaeso 12

Az imaest személyes sorsokból vett történetekkel, Istenre hagyatkozott életek tanúságtételeivel folytatódott, melyekben közös volt a Jóistenbe vetett bizalom és ahogy Kis Szent Teréz közbenjárása alapjaiban megváltoztatta az életüket. A jelenlevők részesei lehettek Versegi Beáta nővér személyes életből vett tanúségtételének is a kitartásról, a bizalom útjáról és Kis Szent Teréz közbenjárásának csodálatos útjáról.

2023 rozsaeso 18

A fiatalon meghalt Teréz, amikor a földi élettől búcsúzott, azt ígérte rendtársainak, hogy ha halála után a mennybe kerül, akkor a kegyelem rózsaesőjét fogja hullatni minden hozzá fohászkodóra, és szüntelenül közbenjár mindnyájunk üdvössége érdekében.

2023 rozsaeso 25

Teréznek óriási nagy vágyai voltak, melyekről nehézségek esetén sem mondott le, hanem megtanulta felfedezni, hogy tudta azokat a saját életkörülményei között megélni. Nagy szent szeretett volna lenni, kereste, megtalálta és megélte a dicsőségnek az egyetlen módját, amelyik nem mulandó: a szeretet képességét. Kis Szent Teréz azt tanítja számunkra, hogy merjünk nagyot álmodni, élete példájával pedig utat mutat, hogy a körülményeink hétköznapiságában hogyan lehet a végtelenre irányuló vágyat megvalósítani.

2023 rozsaeso 34

Az est folyamán elérkezett a levélírás mozzanata, amikor tollat, papírt és borítékot osztottak a résztvevők számára, hogy megfogalmazzák és leírják személyes kéréseiket, melyek megvalósulásához Kis Szent Teréz közbenjárását kérik. Miközben papírra kerültek a személyes kérések, Kis Szent Teréz szavai szóltak megzenésített versein keresztül a hozzá fohászkodókhoz, akik a kérést lezárható borítékba helyezték és a leveleket szimbolikusan Teréz portréja elé helyezték.

2023 rozsaeso 39

Ezt követően a közösség tagjai egy éven át imádságban kérik Kis Szent Teréz közbenjárását a kérések teljesülésére, ahogy teszik ezt immár 30 éve, és gondoskodnak arról, hogy jövőre, a következő rózsaeső imaest előtti napokban mindenki postai úton megkapja a Teréznek szóló, de saját címzéssel ellátott, egy évvel korábban megfogalmazott kéréseit tartalmazó levelet.

2023 rozsaeso 13

Egy esztendő elteltével pedig újra elolvasva olvasva pedig ki-ki rádöbbenhet, hogyan járt közbe érte a szent, aki azt ígérte, hogy a kegyelem rózsaesőjét fogja hullatni minden hozzá fohászkodóra.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.
A Pécsi Egyházmegye főbúcsúja - Szentmise Máriagyűdön:
-
2024. 08. 17. - 2024. 08. 17.
KOVÁSZ - A Pécsi Egyházmegye családi napja:
-
2024. 08. 19. - 2024. 08. 19.
Szent István király ünnepe - Szentmise a székesegyházban:
-
2024. 08. 20. - 2024. 08. 20.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség