Ferenc pápa meghívta a különböző felekezetek vezetőit, hogy szeptember 30-án csatlakozzanak hozzá imádságban, hogy együtt bízzák a Szentlélekre a püspöki szinódus munkáját. Az imavirrasztás a taizéi közösség kezdeményezésére szervezett Together (Együtt) elnevezésű találkozó része volt, melyen együtt imádkoztak a szinódusért. A Pécsi Egyházmegyéből hat fiatal felnőtt indult útnak az örök városban megtartott találkozóra. Az egyik résztvevő beszámolóját szerkesztve adjuk közre.

Budapestről négy autóbusz indult az olasz fővárosba, vagyis körülbelül 200 magyar fiatal vett részt a Together 2023-on. A mi csoportunk vezetője Fedor Péter miskolci görögkatolikus atya volt, aki több imádságot is vezetett nekünk az út során. Az éjszakai utazást követően délben értünk Rómába, ahol a Szent Pál-bazilika megtekintése után néhány órányi szabad program következett. Ezalatt megtekintettük a Colosseumot, a Forum Romanumot és a Pantheont, továbbá az igazi olasz pizza, fagylalt és kávé elfogyasztása sem maradhatott el. Este szentmise, majd közös vacsora következett, miután beosztottak minket a befogadó családokhoz. Bár három különböző családhoz kerültünk, mindegyikük igazán szeretetteljesen és nagylelkűen fogadott minket. Az utazás fáradalmai okán este hamar nyugovóra tértünk.

romai imavirrasztas06

Szombat délelőtt a 25 különböző workshop egyikén vehettünk részt. Ezek mindegyike az ökumenizmust közelítette meg más-más aspektusból. A csapat egyik része a Rómában kisebbségben élő szerb ortodoxok által tartott workshopra jelentkezett. A program egy Bécsben (szintén kisebbségben) élő szerb ortodox kórus előadásával kezdődött és végződött. Közöttük az ortodox egyház helyzetéről hallhattunk előadást, valamint egy Rómában élő ortodox hölgy igazán felemelő tanúságtételének befogadásával erősíthettük a hitünket.

A csapatunk másik része Róma további nevezetességeit tekintette meg, többek között a Trevi-kutat és a Spanyol-lépcsőt. Délben a lateráni bazilika mellett vettük át az ebédünket. A délutáni program közös dicsőítéssel kezdődött a bazilikában. Hatalmas öröm volt látni, hogy a hatalmas bazilika megtelt keresztény fiatalokkal, akik mindnyájan Istent dicsőítették.

romai imavirrasztas05

A Szent Péter térre induló zarándoklat előtt megtekintettük a Santa Maria Maggiore-bazilikát, mely egészen lenyűgöző élmény volt mindannyiunk számára. A tervezettnél több időt töltöttünk el itt, így tömegközlekedéssel tudtunk csak időben a Szent Péter-térre érni. A forró napsütés ellenére hatalmas tömeg gyűlt össze, hogy közösen imádkozzon a szinódus eredményességéért. A virrasztás kezdetétől Ferenc pápa is jelen volt az eseményen. A kétórás szertartás során keresztény felekezetek elöljárói – többek között Justin Welby, az Anglikán Egyház prímása és Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka, valamint a különböző kontinensekről érkező fiatalok fogalmazták meg, hogy számukra miért fontos a kereszténység és az ökumenizmus.

romai imavirrasztas04

A Szentatya, Ferenc pápa beszédében kiemelte a „szün-hodosz”, vagyis az „együtt járás” jelentőségét, mely nemcsak a katolikusok, hanem minden keresztény hívő számára elengedhetetlen. Emellett a pápa a csend jelentőségéről szólva kiemelte, keresztényként erre kell törekednünk, ugyanis „a csend a beszédnek és az életnek az alapja”. Az imavirrasztás befejeztével meglátogattuk a Vatikánhoz közeli Angyalvárat, majd utolsó római esténket közös pizzázással ünnepeltük meg.

Vasárnap kipihentük az előző napok fáradalmait, tíz órai kezdettel szentmisén vettünk részt a befogadó családokkal közösen. A szentmisét a nyelvi különbözőségek okán a helyi plébános olasz és Péter atya magyar nyelven celebrálta. Lenyűgöző volt látni, ahogy az olasz családokból a legfiatalabbak és a legidősebbek egyaránt közösen ünnepeltek. Ők tényleg ünnepeltek: a szertartás alatt, főleg éneklés közben szemmel láthatóan vidámak voltak. A mise után a helyi gyerekekkel a közeli futballpályán vívtunk egy olasz-magyar mérkőzést. Ők nálunk jóval fiatalabbak voltak, azonban szívvel-lélekkel küzdöttek és nem mellesleg technikásan játszottak, így egy szoros meccs kerekedett ki belőle, melyet végül mi nyertünk meg.

A befogadó családokkal elköltött közös ebéd után hálatelt szívvel vettünk búcsút egymástól. Hazafelé – az odaúthoz hasonlóan – éjszaka utaztunk, hétfő reggel pedig lelkileg egészen feltöltődve értünk vissza Pécsre.

romai imavirrasztas01

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy egy ilyen rangos eseményen vehettünk részt. Nekünk is feladatunk eljuttatni a Rómában hallott információkat a magyar fiataloknak, továbbá az ökumenizmus, a csend és az együtt járás jelentőségét hangoztatni keresztény testvéreinknek. A Pécsi Egyházmegye résztvevői a Together 2023-on Csonka Laura, Király Viktória, Kovács Violetta, Németh Eszter, Németh Zsófia és Fábián Bence voltak.

Szöveg és fotó: Fábián Bence

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 05. - 2024. 05. 05.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség