A Katolikus Karitász Caritas Hungarica díjjal ismeri el minden évben azoknak az önkénteseknek a munkáját, akik kitartóan és áldozatosan szolgálják rászoruló embertársainkat. Idén 38 önkéntes - köztük 3-an a Pécsi Egyházmegyéből - részesült az elismerésben, akik október 7-én, az újbudai Magyar Szentek-templomában celebrált ünnepi szentmise keretében vehették át a díjakat.

Az ünnep alkalmából Écsy Gábor, a Karitász igazgatója köszöntötte az ünneplőket, köztük Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspököt, a Katolikus Karitász elnökét, Herczeg Anitát, a Karitász jószolgálati nagykövetét, valamint a paptestvéreket és az egyházmegyei Karitász-igazgatókat.

A Pécsi Egyházmegyéből Hurton Antal (Komló), Martina Erzsébet (Mohács) és Novothné Bán Erzsébet (Tolna) részesült 2023-ban Caritas Hungarica díjban.

A méltatás szerint Hurton Antal több mint tíz éve tagja a komlói Boldog Salkaházi Sára Karitász Csoportnak. Lehet egy feladat bármennyire is fáradtsággal teli, az számára soha nem jelent akadályt. Hosszú időn át a Karitász gépkocsivezetője volt, sokféle segítségnyújtásban részt vett. Rengeteget tett a nehézségek között élő, rászoruló embertársainkért. Alkalmanként a mai napig besegít és tesz a legszegényebbekért. Példáját egész családja követte és követi ma is.

Martina Erzsébet kilenc évvel ezelőtt került az akkor újjászervezett mohácsi Szent Erzsébet Karitász Csoport élére. Csapatával igen aktívak a szegények szolgálatában, aminek hatására Mohácson és a környező településeken nagy társadalmi beágyazottságot ért el a Karitász. Létrehoztak egy komplex szociális és közösségi teret és pompás eredményeket értek el az öngondoskodó háztartások ,,Szép Otthon” programjában, az élelmiszer- és ruhaosztás mellett az adventi „Angyalbatyu” programban, és a „Tartós szeretet” nagyböjti templomi élelmiszergyűjtésekben is. Naponta szerveznek élelmiszermentést. Erzsébet fáradhatatlan személyiség, jó példával jár elöl a tevékeny szeretet megélésében.

Novothné Bán Erzsébet a Tolnai Karitász Csoport ma is aktív alapító tagja és vezetője. A tizenkét éves szervezet életének minden területén, a tervezéstől a megvalósításig derekasan kiveszi részét. A Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium igazgatójaként koordinálja és segíti a gimnázium tanulóinak ötven órás önkéntes tevékenységét a Karitászban. Rendszeresen biztosítja a gimnáziumban a karitász-képzések, megmozdulások, csoportrendezvények és szeretetvendégségek számára a helyszínt. Kedves, határozott, hiteles egyéniségével, szeretetet sugárzó lényével az irgalmas szeretet példája a diákok és a csoport számára is.

A Katolikus Karitász önkéntes hálózatában az ország 16 egyházmegyei központjában, 17 szociális intézményben és több mint 880 települési csoportban, valamint az országos segélyakciók alkalmával évente 10 000 önkéntes vállal karitatív munkát a cselekvő szeretet jegyében.

A szentmiséről és az ünnepi díjátadóról írt beszámoló, valamint a további díjazottak névsora a Magyar Kurír oldalán olvasható.

Fotó: Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

No events

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség