November 1-jén, mindenszentek estéjén ünnepi szentmisét celebrált Máger Róbert püspöki irodaigazgató, plébános a Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházban. Ezen az ünnepen a megdicsőült Egyházra, a szentekre, egyben emberi sorsunkra, célunkra és feladatunkra tekintünk, hiszen mindnyájan az életszentségre kaptunk meghívást Istentől.

Ezen az ünnepen minden szentre emlékezünk, nem csak azokra, akiknek tudjuk a nevét, akiknek ismerjük az életét és akikre gyakran hivatkozunk, mert a példájukat szeretnénk követni - fogalmazott szentbeszédében Máger Róbert - hanem azokra is, akiknek nem ismerjük a nevét és sorsát, de Krisztus győzelmében már teljességgel részesedtek. Azokat ünnepeljük, akik befogadták Isten irgalmasságát, akik egész életükben kitartottak az evangéliumi úton.

mindenszentek2

A plébános kiemelte, mindenszentek mindnyájunk ünnepe, ugyanis mindnyájan meg vagyunk hívva az életszentségre. Fontos tudatosítani önmagunkban nap mint nap, hogy az életszentség nem idegen dolog, nem távoli és számunkra elérhetetlen valóság, nem pusztán egyesek kiváltsága. Ez az ünnep segít megérteni, hogy a szentség nem a halál után veszi kezdetét, hanem már akkor, amikor a keresztség szentségében Isten családjához csatlakozunk. Már akkor és azzal a szentek közösségének tagjaivá leszünk, amikor Isten népéhez ragaszkodva napról-napra elutasítjuk a bűnt.

Mindnyájunk feladata napról napra kitárni a szívünket és az evangélium útján járva befogadni és továbbadni az isteni irgalmasságot, ugyanis az isteni szeretet szemlélése és befogadása a szentség útja. Isten az egyedüli és tökéletesen szent, aki hozzá tartozik, aki hozzá hasonul, az szentnek mondható. Isten elképzelhetetlenül nagy ajándékot készít az embernek azzal, hogy az ő szentségében részesülhetünk és szentté válhatunk.

mindenszentek4

De nem az a szent, aki tökéletes életet él a földön és soha nem követ el bűnt, aki tökéletesnek hiszi és mutatja magát másoknak. Az igazi szent minden cselekedetében titokban és napról napra az Istenhez akar kapcsolódni, ami azonban gyarlóságaink, bűneink és tökéletlenségeink miatt nem mindig sikerül, de ezek ellenére is kitartóan ragaszkodik az Atya akaratához és az Isten népével együtt halad az úton, melyre meghívta az Isten.

Aki bűnbánatot tart és tökéletlensége ellenére ezért az igazságosságért munkálkodik a világban, aki napról napra mer irgalmasságot gyakorolni embertársaival, odafordulni feléjük és megbocsájtani nekik, aki tudatában van annak, hogy nem tökéletes és nem is akarja magát feddhetetlennek mutatni az emberek előtt, az elindulhat és járhat ezen az úton. Mindannyian szentek lehetünk, ha az evangélium kicsit is megérintette a szívünket, ha kicsit is elindultunk Jézus útján és ha botladozva is, gyarló módon, de haladunk előre az úton, amelyre Isten meghívott minket – adott útmutatást szentbeszédében Máger Róbert.

mindenszentek1

A mindenszentek ünnepi szentmise a feltámadt Krisztust jelképező húsvéti gyertya előtt az örök hazába költözött testvéreinkre emlékezve a szenvedő egyház tagjaiért való imával és könyörgéssel, valamint a feltámadásba való hit megvallásával zárult a pécsi székesegyházban.

Az ünnepi szentmise a Pécsi egyházmegye YouTube-csatornáján megtekinthető:

Szöveg: Pécsi Egyházmegye
Fotó: YouTube

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség