A Pécsi Egyházmegye közösségeinek ünnepnapjaiból, hétköznapi életéből - a teljesség igénye nélkül - merítő fotókból nyílt kiállítás Pécsett, a Kodály Központ emeleti galériájában.

A tárlat megrendezésének gondolata és megszervezése a Pécsi Egyházmegye muzeológus munkatársainak köszönhető, akik egyházmegyénk november 26-i adventnyitó hangversenyének kísérőrendezvényeként álmodták meg a hitéleti események pillanatait megörökítő fotókiállítást.

A kiállítás fotóanyagát Bodnár Boglárka és Turi Zsuzsanna a Pécsi Egyházmegye honlapján korábban megjelent fotókból válogatták, melyeket az egyházmegye fotós munkatársa, Tömör Balázs, valamint Ruprech Judit fotóriporter készített.

2023 11 kodaly kozpont koncert 05

A szervezők sajtófotókon keresztül kívánták felvillantani az Egyház sokféle arcát. A tárlat mondanivalója egy ívre van felépítve, melynek közepén a vándormonstrancia, a szentségimádás jelenete látható. Ez a fotó két részre osztja a kiállítás képeit. A szentségimádástól jobbra láthatók a liturgiához kapcsolódó fotók, balra a közösségi események, melyeket keretbe foglal az adventi fényekbe öltöztetett székesegyház fotója és az áldást kérő pap képe, mely mintegy búcsúztatja a látogatót a kiállítástól – mondta el a tárlat koncepciójáról Bodnár Boglárka muzeológus.

2023 11 kodaly kozpont koncert 03

A fotók megtekintését jó szívvel ajánlja Felföldi László pécsi megyéspüspök is, aki a kiállítás anyagában közzétett köszöntőjében úgy fogalmaz, hogy a Pécsi Egyházmegye közösségeinek hitben és hit által formálódó életeseményeinek üzenete, hogy az emberi élet szépsége és méltósága a közösségben és a találkozásokban tud megszületni, megerősödni, életben maradni.

2023 11 kodaly kozpont koncert 28

Emberi méltóságunk legfontosabb lehetősége a közösséghez tartozás, amely formálja kapcsolataink és szeretetünk valóságát. Különös ajándék az emberek közötti barátság, mert benne és általa élhetjük meg a jelenlét különleges építő szabadságát.

Legfontosabb gyógyító- és erőforrásunk a család, a családi asztal. Innen indulunk minden utunkra és ide kell visszatérni, hogy életünk legyen és bőségben legyen. Mindezek mögött a megtartó és lendületet adó ajándék a hit, amely életté váltja a kapcsolatot Istennel, önmagunkkal, embertársainkkal.

2023 11 kodaly kozpont koncert 02

A fotókiállítás december közepéig, nyitvatartási időben látogatható a Kodály Központban.

Szöveg: Pécsi Egyházmegye
Fotó: Pécsi Egyházmegye, Tömör Balázs, Ruprech Judit

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

No events

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség