Mária szeplőtelen fogantatása ünnepén, december 8-án a pécsi és Pécs környéki horvátok adventi koncerten és horvát nyelvű szentmisén vették részt a pécsi székesegyházban. A liturgiát Roko Glasnović dubrovniki püspök celebrálta.

A hagyományosan megtartott adventi misén és koncerten idén dubrovniki előadók voltak az ünnepség szervezőinek, az August Šenoa Pécsi Horvát Klubnak, a Baranya Megyei Horvát Önkormányzatnak és a Pécsi Egyházmegye Horvát Referatúrájának a vendégei. A szentmise főcelebránsát, Roko Glasnović dubrovniki püspököt, aki immár második alkalommal érkezett Magyarországra, és első alkalommal látogatott Pécsre, Felföldi László pécsi megyéspüspök látta vendégül. A két püspök a találkozón kölcsönösen bemutatta egyházmegyéjét, eszmét cseréltek a papi hivatásról, illetve a püspöki feladatokról, hiszen mindkettőjük „fiatal“ püspökök, három évvel ezelőtt nevezte ki őket Ferenc pápa.

horvat advent10

A pénteki szentmise előtt a vendég  együttes Lindjo kórusa és zenekara adventi, „koledás", azaz kántálós és karácsonyi népénekeket adott elő. Az együttes a nevét egy Dubrovnik környéki pattogós ritmusú körtánc, a kolo után kapta, amelyet lijerica, azaz három húrú vonós hangszer kísér.

horvat advent12

A szentmisén és a koncerten is szép számmal jelentek meg pécsi és Baranya vármegyei hívek, valamint a pécsi horvát iskolaközpont hittanosai hitoktatójukkal. Az énekes szolgálatot az August Šenoa énekkar látta el, Cseh László orgonakíséretével. 

horvat advent18

Roko Glasnović püspök a szentmise homíliájában kitért arra, hogy Istenünk méltó hajlékot készített Fiának a Boldogságos Szűz Mária szeplőtelen fogantatásában, amikor őt eleve megóvta minden bűntől. A dubrovniki főpásztor kérte Szűz Mária közbenjárását, hogy mi is tiszta lélekkel jussunk el hozzá. A szentmise végén Bacsmai László horvát referens, mohácsi plébános megköszönte a püspöknek, hogy bemutatta a szentmisét ezen a szép ünnepen.

horvat advent15

„Mária is útra kelt és ment Erzsébethez, hogy segítségére legyen, és hogy osztozzanak egymás örömében. Püspök atya is eljött hozzánk a messzi Dubrovnikból, hogy erősítsen minket a hitben és nemzetiségünkben. Jó érzés nekünk, a Pécsi Egyházmegyében élő horvátoknak, hogy ilyenkor, adventben, készülve karácsonyra, részt vehetünk egy közös horvát szentmisén és egy lélekemelő koncerten” – fogalmazott a plébános.

horvat advent25

Bacsmai László köszönetet mondott Sarosácz Mihálynak, a Baranya Megyei Horvát Önkormányzat elnökének és minden segítőnek, akik közreműködtek abban, hogy ez az alkalom létrejöhetett. Megköszönte továbbá az itt élő horvát ajkú híveknek, hogy eljöttek, hogy együtt készüljenek karácsonyra. Az ünnepig hátralévő időhöz mindenkinek sok kegyelmet kívánt és Isten áldását kérte.

Roko Glasnović dubrovniki püspök Pécsett tartózkodása során betekintést nyert a horvát nemzetiségű lakosság életébe, anyanyelvük ápolásába, megismerte intézményeik szervezeti felépítését, valamint felkereste a Pécsi Egyházmegye Hivatalának épületeit, a püspöki palotát, a székesegyházat, a dzsámit, valamint a Magtár Látogatóközpontot.

Szöveg: Taragyia Györgyné
Fotó: Kollár Ákos

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség