A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei település református templomában megtartott ökumenikus istentiszteleten, valamint a település temetőjében található Kölcsey-síremléknél emlékeztek a költőre január 21-én. A Himnusz letisztázásának 201. évfordulója, egyben a magyar kultúra napja alkalmából megtartott ünnepségre meghívást kapott Felföldi László pécsi megyéspüspök, aki a vármegye Geszteréd településének szülötte.

Kölcsey élete nagy részét Szatmárcsekén töltötte, 1823-ban a Himnuszt is itt írta, és a faluban hunyt el 1838-ben. Szatmárcseke Község Önkormányzata, Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata és a Kölcsey Társaság a Himnusz letisztázásának évfordulója alkalmából minden évben megemlékezést szervez a helyi református templomban, ahol az idei ökumenikus istentiszteleten igét hirdetett Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye püspöke és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

magyar kultura napja szatmarcseke02

Felföldi László beszédében a Himnusz és a magyar kultúra egységére hívta fel a figyelmet, melyet ma is élünk a múlt, a jelen és a jövő összefonódásában. A II. világháború következményei, szenvedést okozó, romboló hatásai ma már velünk élnek. A magyar nép zivataros századait látjuk, tapasztaljuk, éljük mindnyájan. De nem erről kell beszélnünk – mutatott rá beszédében a megyéspüspök, hanem a továbblépésről, az éltető emberi, családi, társadalmi és egyházi közösségi életről.

magyar kultura napja01

A kultúra a személyes életünk, kapcsolataink, közösségeink életétől meghatározott lét, életünk valós képe. Ezért rendkívül fontos a Himnusz üzenete és éltető gazdagsága, a kultúránk újrateremtése - általa. Mert a kultúra az egyén élete a közösségben, a közösség pedig formáló ereje az egyén életének. Korunk társadalmában ezt a formáló erőt, a közösséget veszítettük el, melynek újbóli rátalálásában lehet segítségünkre a Himnusz ma is élő üzenete.

magyar kultura napja szatmarcseke01

Hitünk, emberségünk és magyarságunk örök érvényű hagyatékát, a Himnuszt, nekünk, mai magyaroknak kell élő, eleven örökséggé tennünk. Lépjünk mi is Kölcsey Ferenc nyomdokába, éljük meg küldetésként a Himnusz nekünk szóló üzenetét, és építsünk egy élhető és éltető kultúrát magunknak és a jövő magyarjainak. Ebben az üzenetben mindnyájunknak meg kell találni és cselekedni személyes küldetésünket - fogalmazott Felföldi László.

magyar kultura napja szcseke01

Az ökumenikus imaalkalmon közreműködött Varnus Xaver orgonaművész és Schwartz Zoltán hegedűművész. Az istentisztelet után ünnepi közgyűlést tartottak, ahol S. Varga Pál, a Kölcsey Társaság elnöke emlékplakettet adott át Csorba Sándor irodalomtörténész, professzor emeritusnak. A megemlékezésen közreműködött Csikos Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, valamint a Sárospataki Református Kollégium kórusa.

magyar kultura napja szatmarcseke05

A megemlékezés koszorúzással ért véget a szatmárcsekei kopjafás fejfás református temetőben Kölcsey Ferenc síremlékénél.

Szöveg: Pécsi Egyházmegye
Fotó: Csutkai Csaba

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

No events

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség