Az egyházmegye 35 karitászcsoportjának vezetői részére szervezett szakmai találkozót a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász. A szervezet pécsi központjában február 17-én megtartott rendezvényre ellátogatott Felföldi László pécsi megyéspüspök is.

A Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász igazgatója, Besenczi Zsolt köszöntötte a megjelenteket, majd röviden összegezte a Karitász előző évi munkáját. Kiemelte, hogy az előző évben mintegy 39.000 alkalommal nyílt lehetőségük kapcsolatba lépni rászorulókkal és számukra segítséget nyújtani. Idősek, egyedülállók, betegek, fogyatékkal élők, hátrányos helyzetű családok, gyermekek, krízisbe került személyek és családok, szenvedélybetegek, katasztrófa sújtotta területen élők, menekültek tapasztalhatták meg a szervezet tevékeny szeretetét.

karitasz02

Ez a „szeretet” széles skálán mozog, vannak esetek, amikor csak egy jó szóra van szüksége a rászorulóknak, és vannak olyan helyzetek, ahol összetettebb, komplexebb segítségnyújtás történik (pl.: jégkár utáni helyreállítási munkálatok, krízisbe került családok lakhatásának biztosítása), szoros összefogássala háttérben. A megbeszélésen szó esett még az idei első félév segélyprogramjairól: „Tartós szeretet” nagyböjti élelmiszergyűjtés, a „Szép otthonok” program, a „Zöldellő kertek” vetőmag program, „Együtt a babákért” program és a „Vár a nyár”, melyek megvalósításában a plébániai karitászcsoportok működnek közre.

karitasz07

A tájékoztatót követően Felföldi László megyéspüspök is csatlakozott a rendezvényhez, melyben a főpásztor a béna meggyógyításáról szóló evangéliumi rész (vö. Mk 2,1-12) üzenetét osztotta meg a jelenlévőkkel, kitérve az akadályok, a közösség, a rugalmasság, a másikhoz való odafordulás, a megértés, a változtatás fontossága, a kapcsolatok, az összefogás, a problémamegoldás, az áldozathozatal, valamint a szolgálat-szeretet-találkozás hármasának egységére.

karitasz10

A hit ereje képes a legerősebben támogatni a Karitász munkáját - emelte ki beszédében a püspök, aki ismételten köszönetét fejezte ki a szervezet áldozatvállalásáért a tavalyi évben az Ormánságot ért jégkár kapcsán, amikor önkéntesek és sokak összefogásának köszönhetően mintegy 35.000 db tetőcserepet szállítottak a térségbe és ott tevékenyen is részt vállaltak a helyreállítás munkálataiban.

Minden közösségnek meg kell találnia a saját életerejét, mert a karitászcsoportok az egyházközösség legerősebb tagjai. A fiatalok bevonására is nagy hangsúlyt kell fektetni, hogy ezt az erősséget a csoportok a jövőben is meg tudják őrizni – figyelmeztetett a jövő egyik nagy feladatára a püspök, aki a szolgáló szeretet kapcsán a felebaráti odafordulás fontosságát emelte ki beszédében: „Fontos, hogy adjunk élelmet, ruházatot, különböző tárgyi adományokat, de a legnagyobb nyomorúságuk ezeknek az embereknek a lelki ínség, ezért a legfontosabb, hogy leüljünk meghallgassuk őket, odaforduljunk feléjük” - mondta.

karitasz09

A főpásztori tanítást követően a csoportvezetők kérdéseket tehettek fel a Felföldi Lászlónak, amelyeket a főpásztor készségesen megválaszolt. Ezt követően a találkozó zárásaként Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász megvendégelte a jelenlévőket, majd mindenki lelkét feltöltve indulhatott haza a találkozóról a közösségéhez, és elvihették a Karitász örömhírét.

Szöveg és fotó: Besenczi Zsolt karitászigazgató

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

No events

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség