Ünnepi szentmisére gyűltek össze az 1779-ben Nagyboldogasszony tiszteletére felszentelt szászvári templomban május 26-án, Szentháromság vasárnapján, ahol Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatott be szentmisét.

A liturgia előtt a főpásztor megáldotta a részlegesen felújított templomot, majd a bevonulást követően Vida Zsolt plébános köszöntötte a megjelenteket, köztük Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárt, dr. Hargitai János országgyűlési képviselőt, Vidák Krisztina polgármestert, valamint a meghívott vendégeket és a közösség tagjait, majd ismertette a műemléki védettséget élvező, súlyosan leromlott állapotú templom 2023-ban megkezdett részleges felújítása során elvégzett munkálatokat.

2024 05 26 szaszvar 77

A beruházás keretében megvalósult a templom statikai megerősítése, tetőszerkezetének és ereszcsatornájának, továbbá külső lábazatának teljes cseréje, a harang-, valamint a fűtésvezérlés korszerűsítése és a templombelső teljes világításának megújítása. A felújításnak köszönhetően megszűntették a templom életveszélyes minősítését, így a közösség, mely a munkálatok ideje alatt a Szent István Közösségi Házban ünnepelte a szentmisét, újra birtokba vehette templomát.

2024 05 26 szaszvar 45

A felújítási munkálatok megvalósítását Magyarország Kormánya, a Pécsi Egyházmegye, a Szászvári Német Kisebbségi Önkormányzat, a Szászvári Német Egyesület és a hívek adományai tették lehetővé.

2024 05 26 szaszvar 41

Szentbeszédében Felföldi László pécsi püspök Szentháromság vasárnapjához kapcsolódva Isten szentháromságos belső életéről elmélkedve kiemelte, azért vagyunk a világon, hogy Istent megismerjük, őt szeressük és neki szolgáljunk.

2024 05 26 szaszvar 35

Az emberiség történetének különleges pontján Isten úgy döntött, hogy feltárja önmagát. A csendben az Atya megszólalt, kinyilatkoztatta önmagát, majd az ő Szent Fia, Jézus Krisztus életén keresztül megismertette önmagát. „Aki engem látott, az Atyát is látta” (Jn 14,9) – olvassuk a Szentírásban a jézusi mondatot, aki azt is közölte, hogy ő és az Atya egyek (vö. Jn 10,30). Jézus Krisztus a szeretetre, az irgalomra és a jóságra tanít minket. Istent a művén keresztül lehet megismerni, márpedig aki pedig Jézus életét és tanítását megismeri, az Istent ismeri meg – fogalmazott a püspök.

2024 05 26 szaszvar 51

Krisztus megígérte és mennybemenetele után el is küldte a harmadik isteni személyt, a Szentlelket, hogy általa kiáradjon a szívünkbe Isten szeretete, hogy a Szentháromság titkában Jézus Krisztus megmutassa, hogy az Atya nem egyszerűen egy teremtő Isten, hanem maga szeretet.

2024 05 26 szaszvar 38

Istent megismerjük, szeretjük és neki szolgáljunk, azaz a küldetésünket megéljük. Ma talán ez a szeretetküldetés a leggyengébb pontunk a világban - figyelmeztetett Felföldi László püspök -, mely tevékenység nem elméleti játék. Napjainkban az Egyháznak nemcsak Atya szeretetét, hanem a Szentlélek munkáját és küldetését kell élni. Számtalan megújuláson ment már át Egyházunk, hogy belső közösségi öröm töltse el, de, hogy a megújulás újra bekövetkezzen, a Szentlélekkel kell együttműködni, rá kell figyelni, meg kell hallani, amit mond - hangsúlyozta.

2024 05 26 szaszvar 72

A Szentlélek azt akarja, hogy újra közösség legyünk, melyben Isten mindenkinek feladatot ad. Találjuk meg a saját küldetésünket, hogy a Szentlélek begyógyítsa a sebeket, új erőt és reményt adjon, hogy életünk küldetése szolgálattá váljon személyes életünkben, családjaink és az Egyház közösségének életében, mert a Földért, mely közös otthonunk, és az emberiségért, mely az Atya nagy családja, és a gyermekekért, akiket ma, a gyermekek világnapja alkalmából az Egyházban is ünneplünk, segítenünk kell, hogy egyszer majd ők is így adhassanak hálát miértünk – zárta a szentmise homíliáját Felföldi László megyéspüspök Szentháromság vasárnapján.

2024 05 26 szaszvar 78

Majd a főpásztor és a közösség tagjai köszönetet mondtak Vida Zsolt plébábosnak lelkes és áldozatos lelkipásztori munkájáért, mellyel a közösség lelki gazdagodását szolgálja.

2024 05 26 szaszvar 69

A szentmise után Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár megköszönte az összefogást, melynek eredményeként részben megújult a templom. Úgy fogalmazott, hogy a kereszténység legfőbb üzenete a hit és Krisztus tanítása, amely a kultúrával együtt a közösség alapja. A mai keresztény fiatalokon múlik, hogy szüleik, nagyszüleik, dédszüleik hite, közössége fennmarad-e, amikor a vad és új, nyers erők helyett békére, hitre és a régi, szent európai kultúrára van szükségünk.

2024 05 26 szaszvar 95

A szászvári egyházközösség és vendégeik agapéval zárták az ünnepet és a találkozást a főpásztor által megáldott Szent Anna Közösségi- és Zarándokházban.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség