A Dombóvári Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvoda közössége május 31-én tartotta ballagással egybekötött hálaadó tanévzáró szentmiséjét. Az óvoda nevelőtestülete az újdombóvári Nagyboldogasszony-templomban megtartott Te Deumon búcsúzott a nagycsoportosoktól. Az óvoda beszámolóját közöljük.

Repül az idő! Szinte pár nappal ezelőtt történt, hogy izgalommal vártuk az új kiscsoportosok érkezését, most pedig a ballagó gyermekektől búcsúztunk.

Immár hagyományos módon, évről-évre Te Deum keretében búcsúzunk el a szeptemberben iskolát kezdő nagycsoportosoktól. Az óvodás kor különleges jelentőségű egy kisgyermek életében. Ekkor bontakozik ki egyénisége, formálódik személyisége. Leválik szüleiről, kapcsolatokat épít társaival és más felnőttekkel. Megismeri a teremtett világot.

Az érzelmi biztonságot nyújtó, szeretetteljes közösségtől, ovis pajtásoktól, barátoktól óvónéniktől, dadusoktól való elválás nagy mérföldkő a gyermekek számára. Az idei nevelési év végén az óvoda négy csoportjából 24 nagycsoportos lépett át szülőjével kézen fogva, vállukon tarisznyával azon a virágkapun, ami jelképesen a búcsúzást és egyben egy új életszakasz kezdetét is jelenti számukra.

dombovar te deum5

A vendégeket, szülőket, nagyszülőket, hozzátartozókat Tóthné Károly Mónika, az intézmény vezetője köszöntötte. Búcsúztató beszédében hálával fordult a családok felé azért a bizalomért, mellyel az óvoda nevelőire bízták gyermekeiket. Elmondta, hogy legjobb tudásuk szerint igyekeztek megszolgálni ezt a bizalmat. Napról napra, percről percre ismerték meg a gyerekeket. Segítették őket félelmeik, gátlásaik leküzdésében, együtt ünnepelték sikereiket. Együtt nevettek és sírtak, reméltek, vártak, hittek.

Minden gyermek különleges, egyedi és megismételhetetlen csoda! Ennek a csodának lehettek részesei az óvoda nevelői is, akikkel igazi csapatként szorosan együttműködve sikerült megvalósítani az intézmény és a fenntartó által kitűzött célokat. Az intézményvezető megköszönte, hogy az óvodai nevelés minden területén számíthatott rájuk, hogy a legnehezebb helyzetekben is maximális odaadással, szeretettel, alázattal végeztétek e nemes szolgálatot: a gondjaikra bízott gyermekek nevelését!

dombovar te deum2

Ünnepi beszédében felidézte a tanév legfontosabb eseményeit, kiemelve, hogy a szülői közösséggel együttműködve mennyi színvonalas programot tudtak megvalósítani.

Nagyszerűen sikerült a családi nap, rengeteg tombola felajánlás gyűlt össze az Erzsébet-bálra. Az intézményvezető hálával köszönte azon családok önzetlen felajánlásait, akik valamilyen módon hozzájárultak az intézmény sikeres működéséhez.

Az intézmény fenntartója, a Pécsi Egyházmegye egész évben gondot fordít az óvoda sikeres működtetésére, sokoldalúan támogatja az intézményt, melynek munkatársai nagy izgatottsággal várják az új óvoda elkészültét, mely kiváló feltételeket teremt majd a keresztény pedagógia megvalósításához, valamint a családok és a dolgozóik megelégedettségét fogja szolgálni.

dombovar te deum3

Beszéde végén Goethe-t idézte, mely szerint gyermekeinknek két dolgot kell adnunk: gyökereket és szárnyakat. Úgy vélte, munkájuk eredményes volt, hiszen 24 – élményekkel, feledhetetlen emlékekkel felvértezett – nagycsoportost engedhetnek útjukra. Végül a ballagók felé fordult:

„Kívánom, hogy szeretettel emlékezzetek vissza óvodátokra, és kísérje áldás ezt az utat! Legyetek büszkék arra, hogy óvodás éveiteket a Dombóvári Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvodában töltöttétek! Az óvodánk ajtaja számotokra mindig nyitva áll, szeretettel várunk vissza benneteket egy ölelésre, egy kis élménybeszámolóra, a régi emlékek felelevenítésére. Most rajtatok a sor: szárnyaljatok! Isten veletek!”

Az óvodai ballagás magyar és német búcsúzó versek elmondását követően, meghitt, bensőséges tanévzáró szentmisével folytatódott, melyen a szülők közösségéből álló zenekar vállalta a zenei szolgálatot.

Az ünnep zárásaként a szeretetvendégséget jelképező mézeskalács szívet örömmel vitték haza a gyerekek.

dombovar te deum4

Az intézmény dolgozói külön köszönetet mondanak lelkipásztoruknak, dr. Hegedűs János püspöki biztosnak a segítségéért, együttműködéséért, aki a legnehezebb időkben is mérhetetlen szeretetet és erőt sugározva biztosította a nyugodt óvodai élethez szükséges hátteret, utat mutatva számukra.

Szöveg: Királyné Lukács Gyöngyi óvodapedagógus
Fotó: Nyéki Fotó

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség