Mayer Mihály nyugalmazott püspök június 4-én celebrált szentmisét és áldotta meg a teljes külső felújításon átesett és belső tereiben is megszépült templomot, valamint az épület előtt található, szintén megújult Szentháromság-szobrot.

A munkálatok 2023-ban kezdődtek, elvégezték az épület vízszigetelését, a külső vakolat javítását, a homlokzat festését, a nyílászárók és ablakpárkányok cseréjét, felújították az északi toronysisak fedését, valamint kifestették az épület belső tereit. A mintegy 150 millió forint értékű munkálatok megvalósítását kormányzati forrásból finanszírozták.

2024 06 04 dombovar 33

Köszöntőjében Mayer Mihály hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a felújított templom ne csak külsejében legyen szép, de széppé kell tegye a lelkünket is, hiszen a templomban az érték mindig az ember, az emberi lélek.

2024 06 04 dombovar 39

Alig két héttel Szentháromság vasárnapja után és Jézus Szentséges Szívének főünnepe előtt néhány nappal érdekes összecsengést mutat a Szentháromság-szobor és a Jézus Szíve templom felújításának ünnepe. Erre mutatott rá a nyugalmazott püspök szentbeszéde, aki számos múltbéli tényt és történést osztott meg az 1757-ben épült, eredetileg egytornyú és Szent László tiszteletére felszentelt templom építésének körülményeiről, valamint hű képet festett a kor mintázatáról, melyben a templom épült és létezett.

2024 06 04 dombovar 19

Alig 200 év elteltével Dombóvár lakosságának gyarapodása szükségessé tette az egykori Szent László-templom bővítését, melyet 1949-50-ben teljesen átépítettek és megváltoztatták a titulusát is, így lett belőle Jézus Szíve templom. De a lényeg, amit Szent László élete is hangsúlyoz, az nem veszett el – emelte ki beszédében Mayer Mihály, aki egyben azért is fohászkodott, hogy Jézus szívének szeretete kapcsoljon össze mindnyájunkat a szeretetben.

2024 06 04 dombovar 50

Mint mondta, az isteni szeretet nélkül az ember darabokra törik. Isteni szeretet nélkül az ember atomizálódik, mert az emberben a szeretet ereje, mely Isten elé vezet minket, a másik irányba kezd hatni, és a másik irány a sátán iránya. Szükségünk van rá, hogy Isten szeretete valóban velünk legyen és érvényesüljön a világban, mert Isten szeretete nélkül háború és gyűlölködés tombol, Isten szeretete nélkül egyre több a baj.

2024 06 04 dombovar 54

A nyugalmazott püspök kifejezte örömét, hogy a templom felújításával egy időben magánadományból megújulhatott a templom előtt álló Szentháromság-szobor is. Egy Isten van, benne három isteni személy: az Atya, a Fiú és a Szentlélek, azaz a Szentháromság. Kérjük, hogy Jézus szentséges szívének szeretete segítsen és vezessen minket, hogy mindig lássuk az Istent és lássuk a felebarátot, de nem az Isten felett, hanem az Isten alatt, hogy egymást Jézus szíve szeretetében tudjuk továbbvezetni a mennyek országa felé – zárta a szentmise homíliáját Mayer Mihály nyugalmazott püspök.

2024 06 04 dombovar 52

A szentmise után Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára mondott rövid beszédet, melyben kiemelte, két dolgot kell szem előtt tartani: hitünket és nemzetünket, mely túlmutat országhatárokon és az időn. Kereszténységünk és nemzeti identitásunk olyan alap, amelyre az elmúlt 1000 évben építkezni tudtunk, s megtart bennünket most is, a legnagyobb zűrzavar közepette.

2024 06 04 dombovar 42

Ideológiák jönnek és mennek, azonban a keresztény értékrend és annak tanítása kiállta az idők próbáját és immár 2000 éve jelentenek igazodási pontot az emberiség, így a mi számunkra is. Potápi Árpád János kifejezte reményét, hogy a Jézus Szíve templom is hasonlóképp nyújt majd igazodást és otthont a dombóvári és az odalátogató hívek számára.

2024 06 04 dombovar 55

A templomot nem tornyának magassága, hanem a tereit betöltő emberek közössége teszi jelentőssé – ezt már Pintér Szilárd, Dombóvár polgármestere mondta köszöntőjében, aki kiemelte, az elmúlt években ez a közösség megmutatta erejét és megmutatta, hogy mekkora szükség van rá rohanó világunkban. A templom felújítása és az épülő katolikus óvoda kölcsönös együttműködés eredményeként megvalósuló befektetés, amely nem csak a templom falain belül jelentős, hanem azon kívül is erőt ad a nehéz időszakokban.

2024 06 04 dombovar 72

Végezetül dr. Hegedűs János plébános méltatta, egyben megköszönte a munkálatokban részt vállalók áldozatos munkáját, majd az ünnep a felújított Szentháromság-szobor püspöki megáldásával folytatódott.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség