A máriakéméndi kegyhelyen június 30-án tartották Sarlós Boldogasszony ünnepét. A búcsú koszorúzással kezdődött a kegytemplom előtt található papi sírboltnál, néhai Petri György máriakéméndi plébános halálának 20. évfordulójára emlékezve. A búcsúról szóló beszámolót szerkesztve közöljük.

A megemlékezésen Fábiánné Mester Rita, a település polgármestere méltatta „Gyuri bácsi” munkásságát, akire még ma is sokan tisztelettel gondolnak, majd Máriakéménd község koszorúját helyezték el a síron és Vincze Bálint, a Gyertyaláng Gyermekfalu Alapítvány nevében emlékezett meg György atyáról.

kemendi kisbucsu002

A koszorúzás után Biki Endre Gábor a templomban ismertette a kegyhely történetét, mely bizakodásra ad okot, hiszen az 1740-es évek fénykora, majd 20. századi hanyatlása után kegyhelyünk most éli második fénykorát. Évtizedek óta nem látott számban keresik fel a megújulóban lévő Mária kegyhelyet, s a mostani búcsún is szinte teljesen megtelt a templom, noha az ünnepi alkalmak sorában ezt az ünnepi alkalmat csak ún. kisbúcsúként tartják számon.

kemendi kisbucsu006

Ezután vette kezdetét az ünnepi szentmise, melyet Bukovics István, a településen szolgáló plébános mutatott be. István atya köszöntötte a híveket és a Dusnokról érkezett zarándokokat. A szentmisét Petri György atya lelki üdvéért ajánlotta fel. A szentbeszédben elhangzott, hogy a mai ünnep az áldott állapotban lévő Mária ünnepe. A nap hagyományvilága szorosan kapcsolódik Mária Erzsébetnél tett látogatásának evangéliumi történetéhez. Az ünnep liturgikus neve ezért Szűz Mária látogatása Erzsébetnél.

kemendi kisbucsu005

A köztudat Péter-Pál napjához kapcsolja az aratás kezdetét, mely Szent Péter és Szent Pál vértanú apostolok közös ünnepnapja, június 29. A hagyomány szerint Péter és Pál apostol különböző években, de ugyanazon a napon lett vértanú Rómában. Pétert fejjel lefelé keresztre feszítették, Pált pedig lefejezték.

Az ünnep szónoka prédikációjában egy kedves történetet is megosztott: egyszer egy édesanya a kisfiát is magával vitte a templomba. A kisfiú elbűvölten nézte az örökmécses vörös fényét. Végül már nem győzte türelemmel: sokáig kell még várni, hogy a lámpa zöldre váltson? A mi életünkben is nagyon fontos, hogy türelemmel viseljük el egymást, s a megértés és az alázat legyen az, ami vezet bennünket.

A szentmise végén Molnár Katalin nyugdíjas hitoktató mesélt Petri György plébános életéről, szolgálatáról, az emberekhez való közvetlen viszonyáról és jóságáról. A szentmise lezárást a kátolyi énekkar gyönyörű horvát és magyar énekei tették gazdagabbá. A búcsúi ünnepen lehetőség nyílt a kegyhelytörténetét bemutató kiállítás megtekintésére is, ahol a templom és Petri György atya életéből kaphattak képet az érdeklődők.

kemendi kisbucsu008

A szentmise után a Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör születésnapját ünnepelte a közösség, hiszen a kegyhelyen munkálkodók idén 5 éves jubileumot ünnepelhetnek. A Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör öt éves munkássága alatt számos eredményt, felújítást és fejlesztést hajtott végre a kegyhelyen, melyre méltán lehetnek büszkék a máriakéméndiek és az ide látogató zarándokok. A napi munka és a sok apró renoválás mellett főbb eredményeink voltak az elmúlt években: a kegyhely parkjának rendbetétele, a kapuoszlopok, kovácsolt vaskapuk és kerítések felújítása, kerti tó létesítése, Mária-kép keretbe helyezése, a zarándokszállás belső munkálatainak elvégzése, padlójavítások, a konyha járólapozása, a tárolóépület felújítása, és ami talán a leglátványosabb, a kegyhelytörténeti kiállítás terének felújítása és a kiállítás létrehozása.

kemendi kisbucsu012

A közösség ezúton mond köszönetet mindazoknak, akik az elmúlt években munkával vagy adománnyal segítették a kegyhely felújítását és fejlesztését. Szeretettel várják csapatukba az újabb segítő kezeket, akik szívesen tennének a Mária-kegyhely további szépítéséért.

Szöveg és fotó: Biki Endre Gábor, a kegyhely gondnoka

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség