Szálka néhány km-re található Szekszárdtól, egy gyönyörű, tiszta falu, hatalmas erdők ölelésében egy festői szépségű tó mellett. Évek óta ott táboroznak a szekszárdi alsós hittanos gyermekek. A táborvezető hitoktató beszámolóját szerkesztve közöljük.

A hittantáboraink minden évben nagyon népszerűek és a jelentkezések már az előző tábor után elkezdődnek, így mikorra hirdetni kezdjük a tábort, másfél nap alatt betelik a létszám, így történt ez ebben az évben is. Táborunk témája: minden napra egy szentünk és az ő imádsága volt. Főbb és mindennapi helyszíneink a plébánia, a templom és a falu közösségi háza, ezen kívül pedig sok külsős helyszíni programunk volt. Szentjeink, akikkel ismerkedtünk: Assisi Szent Ferenc, Pietrelcinai Szent Pio, Loyolai Szent Ignác, Kalkuttai Szent Teréz és Aquinoi Szent Tamás.

Assisi Szent Ferenc napján, reggeli után a templomban ének, ima, padlóképes alkotás, szentünk életének főbb eseményeinek megismerése történt. Szálkán a Völgy Vendégházban töltöttük a délelőttöt, ahol okoskaptár, méhészettel kapcsolatos információk, mézkostoló, ügyességi játékok, ún. taposó szőnyeg, petanque, kézműveskedés, fotósarok várt minket. Délután a szálkai horgásztóhoz mentünk kincset keresni, és találtunk is egy szépséges keresztnyakláncot, amit büszkén viseltek a gyerekek minden nap, és pénteken meg is lett szentelve az igeliturgián. 

Erdei futóversenyt is szerveztünk a tó körüli erdőben. Ezen a napon a természet közelsége megérintette a lelkünket, imádkoztunk, énekeltünk, rácsodálkoztunk a szél simogatására, a víz csillogására és arra, ahogy visszatükröződnek a fák a vízen. Ezt a látványt csak nyitott szívvel lehetett befogadni.

A második héten az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai készültek programokkal környezet- és természetvédelem témájában, ahol rengeteg játékos feladatot hajtottunk végre.

Pio atya napján hasonlóképpen a reggeli ima, ének és a napi szentünk megismerése adta a nap keretét, majd alkottunk. Az első héten Kis Ildikó porcelántervező művész és művészetterapeuta, második héten Dr. Fusz György szobrászművész, egyetemi tanár volt velünk, akikkel Pio atya életéből vett mozzanatokat jelenítettük meg, mégpedig agyagból.

szalka ht4

Délután Grábóc felé vettük utunkat az ortodox templomhoz. Grabóc kb. 3 km-re van Szálkától, az utat az első héten oda s vissza gyalog tettünk meg, második héten pedig a melegre való tekintettel terepjárókkal. Grábócon idegenvezetőnk a helyi kiállítást és templomi makett park mellett az egyedülálló templomot is bemutatta, ahol szerb apácák élnek, akik énekeltek és imádkoztak is a gyerekekért. A grabóci katolikus templomba is betértünk imádkozni, énekelni és ott is egy vezető mutatta meg a gyönyörű templomot és a szent sírt is.

szalka ht1

Loyolai Szent Ignác napján a reggelit a tópartra kértük, a természetben, friss levegőn, a fák alatt együtt... Megtanultuk a Camino című dalt és ez lett táborunk dala is. Ebéd után a falu közösségi házában interaktív módon Decsi Kiss János kötélmunkáival ismerkedtünk meg, címeket adtunk a képeknek és meg is tapintottuk őket. 

Szent Ignác fiatalon katona volt és fontos volt számára a testi erőnlét, ennek jegyében taekwondo edzésen vettünk részt a falu közösségi házában Rácz Petra fekete öves mesterrel, Kovács Tamással piros öves edzővel és Kutasi Flóra országos bajnokkal. Jöhet akadály, nehézség, próbatétel... Nem mondja Isten, hogy könnyű lesz, de azt igen, hogy ott lesz veled és nem engedi el a kezed! A szentek példája buzdítson a jóra bennünket is.

Kipróbálhattuk a szekszárdi toborzó iroda katonái által épített, 15-16 állomásból álló akadálypályát a tóparton, ahol kötelet másztunk, gumikerékből álló magas akadályon másztunk át, lajhármászásban közlekedtünk és sorolhatnám a sok ügyességi feladatból álló állomásokat.

Kalkuttai Szent Teréz napján a Nobel-békedíjas szent életéről tanultunk, aki '79-ben, amikor átvette a díjat, azt az imát mondta el, amit 800 évvel előtte Assisi Szent Ferenc. Kézműves foglalkozásunkon a béke galambját rajzoltuk le, lamináltuk, spatulára ragasztottuk későbbi felhasználásra, majd a béke szívünkben lévő üzeneteit írtuk le és kötöttük lebomló lufikra és engedtük fel, hogy messzire szálljon a gyermekek béke iránti vágya. A lufikat békeüzeneteinkkel, énekkel, zenével kísértük Forenszki Róberttel, aki a Himnusz a békéért c. dalt szerezte és itt pedig a gyerekekkel közösen adta elő. Bízunk benne, hogy messzire jut és sokan olvassák majd! Mi csak számháborúztunk ezen a napon és egyetértettünk abban, hogy csak ilyen háború legyen.

Pénteki napunkon szentünk Aquinói Szent Tamás volt. Igeliturgiával indult a délelőtt, közösen énekeltünk Rendásné Újlaki Zsuzsanna kolléganőm gitáros kísérete mellett, majd László Péter diakónus gyönyörűen összefoglalta a hét szentjeinek életét, a gyerekek áldást kaptak, majd Péter megáldotta a keresztjüket.

szalka ht5

A második héten szentmisén vettünk részt, melyet a plébániánkra a napokban érkező Miklovics Attila újmisés atya mutatott be, és a gyermekek keresztjeit is megáldotta. kézműveskedtünk, imakártyákat készítettünk mindegyik szentünkhöz.

Szálka polgármesterével egyeztetve a következő programunk virágültetés volt a faluban. Tudjuk, hogy munkánkat nem mi, hanem a faluban élők fogják csodálni, de örömmel ültettük és így emléket is hagyhattunk magunk után. Táborunk zárásaként, Schaferné Baka Ágnes kolléganőm egy szépséges padlóképet készített a gyerekekkel közösen a szálkai Szent József-templomban.

Csodás két hét volt, csodás gyerekekkel, fantasztikus kollégákkal, sok élménnyel és lélekemelő programokkal. Köszönjük a Pécsi Egyházmegye és plébánosunk, Petkó Tamás atya és a szülők támogatását! A táborban volt két segítő gimnazista diákunk, akik az 50 óra önkéntes szociális szolgálatot teljesítették nálunk, és egy önkéntes édesanya, akiknek a szolgálatát nagyon szépen köszönjük, valamint a második héten óvodában hitoktató kolléganőnk, Harkainé Szvityel Judit is velünk volt.

Arra törekedtünk a programok kapcsán, hogy élmény legyen és mindig történjen valami... Nagyon szeretek táboroztatni. Minden program, amit a tematika szerint terveztünk, megvalósult. A táborokat én is egész tanévben várom. A hivatásom jutalmaként élem meg! Mi a legjobb? A dalokat a faluban sétálva dúdolni, a darázscsípésekre gyógyító puszit adni, a buszon mellettük ülni, a gyermek párja lenni séta közben, kézen fogva átvezetni a taposón, hajat fonni, jégkrémmel jutalmazni (most nem ötöst adni). 

Szeretek bocsánatkérést „tanítani", előzékenységet. És hogy a szentek példája is buzdítsa őket is a jóra. Az életszentség ott kezdődik, hogy az étteremben a másiknak töltünk először. 

Jó végig angyalpontokat gyűjteni, mennyei piros pontokat. Ezzel is tisztelegve Krisztina nővér emléke előtt, aki korábbi táborainkban Grábócon volt az idegenvezetőnk, akinek most már csak virágot tudtunk vinni, az emlékhelyre. Úgy indultunk minden reggel, hogy: a hittantábor az élmények élménye kell legyen, egy olyan hely, ahol azt érezzük, hogy sehol máshol nem lennénk szívesebben!

Szöveg és fotó: Janó Attiláné hitoktató

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 augusztus
M T W T F S S
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.
A Pécsi Egyházmegye főbúcsúja - Szentmise Máriagyűdön:
-
2024. 08. 17. - 2024. 08. 17.
Német nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 08. 18. - 2024. 08. 18.
KOVÁSZ - A Pécsi Egyházmegye családi napja:
-
2024. 08. 19. - 2024. 08. 19.
Szent István király ünnepe - Szentmise a székesegyházban:
-
2024. 08. 20. - 2024. 08. 20.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség