Hagyományosan szeptember utolsó és október első vasárnapja között ünnepeljük a teremtés hetét. A rendezvénysorozat célja a közös ünneplés és a cselekvés, melyben az egyházi közösségek aktívan veszik ki részüket a teremtett világ értékeinek megőrzésében és fenntartható fejlődésének elősegítésében. A Dombóvári Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvoda egy őszi rendezvénysorozat keretében ünnepelte a teremtett világot, melyről az óvoda munkatársa írt beszámolót.

A hét tevékeny mindennapjai során szerettük volna megmutatni a gyerekeknek, hogy a körülöttünk lévő természetet Istentől kaptuk ajándékba, ezért nemcsak gyönyörködünk benne, hanem szeretettel is bánunk vele: óvjuk, védjük és vigyázunk rá!

Az ünnep mindig kiemelkedik a hétköznapok sorából. Segít, hogy észrevegyük és rácsodálkozzunk Isten körülöttünk lévő és bennünk élő ajándékaira.  A készülődés során nemcsak a minket körülvevő környezetet díszítjük fel az adott ünnephez méltóan, hanem a lelkünket is ráhangoljuk a szépre, a jóra, az örömre. Intézményünkben arra törekszünk, hogy a külsőségek és a tartalom harmonikusan kapcsolódjanak össze.

teremtes hete dombovar4

Hangsúlyozzuk a családi nevelés elsődlegességét, fontosnak tartjuk a szülőkkel való együtt nevelést, a jó kapcsolat kialakítását, ápolását. A hagyományos kapcsolattartási formák mellett az óvoda programjaiba, ünnepeibe változatos módon próbáljuk bevonni a családokat is. A szülők, azon kívül, hogy vendégei, meghívottjai rendezvényinknek, rendszeresen részt vesznek az előkészítő folyamatokban, gyűjtőmunkában, dekorációk készítésben, családi felhívásokban. Mindezzel Felföldi László pécsi megyéspüspök azon gondolatához is szerettünk volna csatlakozni, mely szerint ahogy a kovásztól megkel a kenyér, úgy keljen meg, növekedjen és gazdagodjon Jézus Krisztus szeretetében közösségünk.

Az óvodáskorú gyermek tevékenységei az őt körülvevő világ megismerésére irányulnak, ezért őszi ünnepünk aktuális programtervét a csoportok ötleteinek összegyűjtésével kezdtük, majd az elképzelések alapján választottuk ki tevékenységeinket, az alkalmazni kívánt módszereket, munkaformákat és a szükséges eszközöket.

teremtes hete dombovar1

Az előző évek hagyományait követve újra meghirdettük a „Barkácsoljon együtt a család!” című felhívásunkat. Az így készült közös madárijesztők hozzájárultak az óvoda udvarának, épületének vidámabbá tételéhez. A rendezvény sikeréhez nagymértékben hozzájárult az őszi terményeket összegyűjtő munka, amit a szülők segítségével tudtunk megvalósítani.

teremtes hete dombovar5

Hét elején a csoportok közösen díszítették fel az udvart terményekkel és a családok által készített madárijesztőkkel. A kialakított udvari játszóhelyeket örömmel vették birtokba a gyerekek. A zenés tornát követően az óvónénik dramatikus mesével hívták vásári forgatagba növendékeiket, majd táncházzal és mozgásos játékokkal folytatódott a délelőtt. Szüreti mulatságon is részt vehettünk: szőlőt szemeztünk, daráltunk, préseltünk és a finom mustot meg is kóstoltuk. A hét további részében megismerkedtünk a traktor működésével, morzsoltunk kukoricát, törtünk diót. Az őszre a Csurgó zenekarral hangolódtunk. A magyar népmese napjára pedig csodás rajzos alkotások születtek.

teremtes hete dombovar7

Nevelőmunkánk fontos eleme a hagyományőrzés, a népszokások átörökítése, mely magában foglalja a magyar és a német nemzetiségi kulturális nevelést is. Teremtés hetünkhöz kapcsolódóan az óvoda Erntedankfest rendezvényt szervezett, melynek keretében dr. Hegedüs János plébános megáldotta a csoportok által összegyűjtött terméseket, a gyerekek által készített egészséges, gyümölcs- és zöldség falatkákat. A német nemzetiségi Holdacska csoport táncait is nagyon élvezték a gyerekek.

A hetet méltóképpen záró családi nap örömteli, tartalmas együttlétet jelentett a gyerekek, a szülők és az óvodai dolgozók számára egyaránt. Színes programokkal: Szent Mihály-napi népi játszóházzal, légvárakkal, arcfestéssel, meglepetés cukorágyúval vártuk a családokat. A programot szeretetvendégség zárta. A családi nap szeretetteljes pillanataiból, közös élményeiből. a találkozásokból tovább töltekezhetünk és erőt meríthetünk a hétköznapok fáradalmaihoz.

Szöveg és fotó: Királyné Lukács Gyöngyi óvodapedagógus

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 október
M T W T F S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Közelgő események

RIT - Regionális Ifjúsági Találkozó Bólyban:
-
2024. 10. 26. - 2024. 10. 26.
Rózsaeső imaest a székesegyházban:
-
2024. 10. 27. - 2024. 10. 27.
Mindenszentek - Ünnepi szentmise a székesegyházban:
-
2024. 11. 01. - 2024. 11. 01.
Janus Pannonius síremlékének koszorúzása a székesegyházban, majd ünnepi szentmise:
-
2024. 11. 06. - 2024. 11. 06.
Férfitalálkozó Szigetvár:
-
2024. 11. 08. - 2024. 11. 08.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség