Uhl Antal, a Pécsi Egyházmegye papja mintegy 1200 zsidó család életét mentette meg a második világháborúban a biztos haláltól. A mohácsi származású katolikus pap emlékére szülőházán táblát helyeztek el, amelyet május 5-én Udvardy György pécsi megyéspüspök áldott meg.

Uhl Antal katolikus pap a második világháború alatt Lille-ben, majd Párizsban szolgált. Francia nyelvtudásának is köszönhetően az ottani magyarok lelki vezetésére kérte a Magyar Királyi Külügyminisztérium. Saját kérésére Párizsban maradt a megszállás alatt, és 1200 zsidó családot mentett meg a munkatáborba hurcolástól. A noteszébe bejegyzettek számára menlevelet vagy a Párizsi Magyar Misszió tagsági könyvét állította ki, amely tanúsította, hogy az igazolvány birtokosa a misszió tagja, tehát katolikus keresztény. Részben ennek, részben a Magyarországról becsempészett „kisegítő" iratoknak következménye lett, hogy a Gestapo letartóztatási parancsot adott ki ellene 1942 októberében. Végül sikerült hazaszöknie a hadbíróság elől, és Virág Ferenc püspök Magyarországon Baranyaszentgyörgyre helyezte plébánosnak, ahol egészen 1982-ben bekövetkezett haláláig dolgozott. A Pécsi Egyházmegyei Levéltár a közelmúltban részletes leírást közölt Uhl Antal életútjáról.

Uhl Antal halálának 35. évfordulójára, embermentő tevékenységének emlékére mohácsi szülőházán táblát helyeztek el, amelyet 2017. május 5-én Udvardy György pécsi megyéspüspök áldott meg.
A főpásztor szentmisét tartott a mohácsi Szent Kereszt Templomban, ahol Uhl Antalt keresztelték, itt volt elsőáldozó és bérmálkozó, itt érezte a hívást a papi szolgálatra.

uhl antal web 20170505 6
A megyéspüspök a homíliában elmondta, egy személyre vagy eseményre emlékezés nem csupán a múlt értékeinek megbecsülésére szolgál, hanem mindig a mához köthető üzenettel bír. Hiszen az emlékezés nem a cselekvésre irányul, mivel az az Isten cselekvését tartja magában. A hívő ember számára fontos, hogy életét a feltámadás erejében alakítsa. Ez a papi szolgálatban különleges szentséggel bővül, hogy Jézus, az engedelmes fiú magatartását kövesse – azaz ismerje az Atyát, az Atya akaratát és annak megfelelően cselekedjen. Isten döntései mindig azok mellett szólnak, akik a világ szemében kicsinyek – a betegek, az elhagyatottak, az üldözöttek. Ezért a papi élet egyik legfőbb célja, hogy a figyelem a szenvedésben élők felé forduljon.
Uhl Antal, a Pécsi Egyházmegye papja engedte, hogy Krisztus cselekedjen benne, és így tevékenységében Isten hatalmas tettei mutatkoznak meg. A főpásztor kiemelte, a keresztény szeretet nem érzelmes romantikából fakad, hanem mindig a krisztusi példa vezeti, akkor is, ha kockázattal jár. Uhl Antalt ez vezette az embermentő tevékenysége során.
Udvardy György megemlékezett korábbi tanítójáról, aki arra figyelmeztette: „történelmi időket élünk". Minden egyes nap történelmi idő, az üdvösségtörténet szempontjából, mert azok a válaszok, amelyeket a mindennapok során adunk – elfogadom-e a krisztusi életet, Jézus vezeti-e a tetteimet és gondolataimat – mind az üdvösségtörténet alakulásának részei.

Fotó: Loósz Róbert
További képek az eseményről itt.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 June
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség